5 προτάσεις του Βουλευτή Θ. Καββαδά για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

5 προτάσεις του Βουλευτή Θ. Καββαδά για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 30 Νοεμβρίου 2023

 

Θανάσης Καββαδάς: «Το δημογραφικό πρόβλημα απειλεί την επιβίωση της χώρας και του έθνους – Ο πληθυσμός της Λευκάδας μειώθηκε κατά 1.000 άτομα σε 10 χρόνια, ενώ στο Δημοτικό έχουμε 120 μαθητές λιγότερους σε 4 χρόνια

– Μεταξύ 2001-2021 η Ελλάδα έχασε μια πόλη 550.000 κατοίκων»

 

Ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε συνεδρίαση με θέμα «Το Δημογραφικό από τη σκοπιά της Ελληνικής Περιφέρειας». Μεταξύ άλλων την Επιτροπή ενημέρωσαν η κ. Σοφία  Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων και ειδικοί επιστήμονες.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του παραθέτοντας στοιχεία που καταδεικνύουν το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και ειδικότερα της Λευκάδας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας από 10.934.097  άτομα το 2001 μειώθηκε στα 10.816.286 το 2011 και μειώθηκε ακόμα περισσότερο το 2021 στα 10.482.487 άτομα, σχολιάζοντας ότι είναι σαν να χάσαμε μια πόλη 550.000 κατοίκων μέσα σε 20 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων, ανέφερε ότι από το 2015 σταθερά οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους, ενώ το 2022 είχαμε το χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων στην ιστορία, ενώ το συνολικό ισοζύγιο το ίδιο έτος έδειξε 83,89% περισσότερους θανάτους από γεννήσεις (76.541 έναντι 140.801), τονίζοντας ότι το θέμα θα πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ.

Ανέφερε ότι το 2050 εκτιμάται ότι θα είμαστε 1 εκατομμύριο λιγότεροι, ενώ με τα δεδομένα της τελευταίας απογραφής, ο μισός πληθυσμός της χώρας  είναι άνω των 46 ετών, ένα στα πέντε άτομα είναι άνω των 65 ετών, ενώ οι άνω των 80 ετών, που θεωρούνται υπερήλικες, αποτελούν το 6% του συνολικού πληθυσμού.

Παράλληλα, τόνισε, πολλά ορεινά και απομακρυσμένα χωριά της υπαίθρου έχουν ερημοποιηθεί, αφού ουσιαστικά το 50% του πληθυσμού της χώρας είναι συγκεντρωμένο στο 4,3% της Επικράτειας.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκάδα, ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο, αφού από τους 37 μεγάλους και μεσαίους νησιωτικούς δήμους, η Λευκάδα βρίσκεται στους 10 που αντιμετωπίζουν το πιο σοβαρό πρόβλημα τόσο με την γήρανση, όσο και με τη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2011 η Λευκάδα είχε 23.693 κατοίκους, ενώ το 2021 είχε μόλις 22.673 – δηλαδή 1.000 ανθρώπους λιγότερους σε δέκα χρόνια. Τόνισε μάλιστα ότι μια ένδειξη του πόσο οξύ είναι το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι πολλά νηπιαγωγεία αναστέλλουν το τελευταία διάστημα τη λειτουργία τους, αφού χρειάζονται τουλάχιστον 5 παιδιά για να λειτουργήσουν και σε κάποια χωριά δεν υπάρχουν ούτε τόσα.

Ανέφερε τα παραδείγματα του Καλάμου, όπου υπάρχει μόνο 1 παιδί, και του Μεγανησίου, όπου στους 1.000 κατοίκους υπάρχουν μόλις 5 νήπια, τονίζοντας ότι κάθε χρόνο γίνεται αγώνας για να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία έστω με λιγότερα παιδιά. Επεσήμανε δε ότι το πρόβλημα είναι ορατό και στα δημοτικά σχολεία του Νομού, όπου την περίοδο 2019-2020 φοιτούσαν 1.482 μαθητές, ενώ το 2022-2023 φοίτησαν 1.362, δηλαδή 120 μαθητές λιγότεροι μέσα σε 4 χρόνια. 

Ανέφερε ότι, ενώ η τουριστική ανάπτυξη είναι μεγάλη, δυστυχώς αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί ούτε για να κρατήσει τα νέα παιδιά στον τόπο, ούτε για να δώσει κίνητρα στους νέους να κάνουν οικογένειες, να μείνουν και να μεγαλώσουν παιδιά στη Λευκάδα, τονίζοντας ότι οι  πολιτικές δεν πρέπει να έχουν ως στόχο τη στήριξη μόνο της οικογένειας, αλλά και των ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια. Προς το σκοπό αυτό, ο Βουλευτής κατέθεσε 5 προτάσεις:

  • Αναθεώρηση των προβλέψεων του αναπτυξιακού νόμου για τις ενισχύσεις στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές που πρέπει να αυξηθούν.
  • Διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής με κίνητρα, δάνεια και επιδότηση ενοικίου για νέες οικογένειες, στην οποία εντάσσεται και η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών και η ανακαίνιση 4.000 κενών κατοικιών, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, που αποτελούσε και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης.
  • Δημιουργία Περιφερειακών Σχεδίων για το δημογραφικό σε κάθε περιφέρεια, που θα περιλαμβάνει περιφερειακό συντονιστή και παρατηρητήριο για την υλοποίηση των δράσεων και των πολιτικών που θα σχεδιαστούν.
  • Νέα και ουσιαστικά κίνητρα για να διατηρηθούν εστίες ζωής στα χωριά μας, όπως τα παραδοσιακά καφενεία που πρέπει να λειτουργούν με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, μειωμένες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και άλλα κίνητρα, τα οποία έχει συμπεριλάβει ο Βουλευτής και σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καθώς και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανακαίνισης ή αναπαλαίωσης παραδοσιακών και εγκαταλελειμμένων κατοικιών στις ορεινές περιοχές.
  • Στήριξη της μητρότητας. Πέρα από την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς», που διασφαλίζει 40.000 νέες θέσεις νηπίων και τις 50.000 νέες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς πρέπει αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τη μητρότητα και την εργαζόμενη μητέρα.

Σε αυτό το σημείο ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Γαλλίας, όπου γυναίκα που φέρνει στον κόσμο το πρώτο της παιδί παίρνει 16 μήνες άδεια μετ’ αποδοχών, καθώς και διευκολύνσεις στην εκπαίδευση στη στέγαση, στις μεταφορές, και της Σουηδίας, όπου κάθε μητέρα που θα γεννήσει ένα παιδί δικαιούται 15 μήνες άδεια αμειβόμενη με το 80% του μισθού της για να φροντίσει το παιδί, ενώ στη συνέχεια εργάζεται με μειωμένο ωράριο.

Επιπλέον, στη Σουηδία ο πατέρας έχει τη δυνατότητα να μένει στο σπίτι μία ημέρα την εβδομάδα, για να βοηθήσει τη γυναίκα του, και πληρώνεται με το 80% του ημερομισθίου του από το Σουηδικό κράτος, ενώ εάν αρρωστήσει το μωρό μπορεί ο πατέρας ή η μητέρα να μείνουν στο σπίτι μέχρι 120 μέρες το χρόνο αμειβόμενοι από το κράτος.

Σχολίασε ότι το ζήτημα είναι και δημοσιονομικό, μπορούμε όμως να διευκολύνουμε τη μητρότητα και την εργαζόμενη μητέρα με τηλεργασία, επιδότηση της απασχόλησης ή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα που υπάρχει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου πολλά παιδιά μένουν εκτός, γιατί οι θέσεις δεν επαρκούν, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία επιπλέον θέσεων ώστε να ανακουφιστούν πολλές οικογένειες.

Κλείνοντας, ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Το δημογραφικό συνιστά μια απειλή για την επιβίωση μας ως χώρα και ως έθνος. Και αυτό το γνωρίζει και το αναγνώρισε αυτή η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και με την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου για την οικογένεια και την κοινωνική συνοχή.

Είναι ίσως ένα από τα κύρια πεδία στα οποία πρέπει να υπάρξει συναίνεση για τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής με περιφερειακή διάσταση αφού κάθε περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πιστεύω ότι και η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής μας μπορεί να συνεισφέρει σε έναν γόνιμο διάλογο για το θέμα.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *