Έρχεται η “Alexis” με καταιγίδες, ανέμους, χιόνια στα ορεινά και κρύο

Έρχεται η “alexis” με καταιγίδες, ανέμους, χιόνια στα ορεινά και κρύο

Μια πρώτη γεύση χειμώνα θα πάρει η χώρα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς η κακοκαιρία «Alexis» που έρχεται από την Ιταλία θα φέρει ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της συνάντησης δύο «ποταμιών αέρα», ενός από τον βόρειο πόλο και ενός από τη βόρεια Αφρική, που θα επηρεάσουν τον καιρό στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.

Τα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή αλλά το Σάββατο θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και θα είναι σαφώς πιο έντονα.

Χιόνια θα πέσουν και σε άλλες περιοχές, όπως τα Καλάβρυτα, αλλά και η Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Το βράδυ του Σαββάτου θα βρέξει και στην Αθήνα, ενώ σε όλη τη χώρα θα πνέουν νοτιοδυτικοί και βορειοδυτικοί θυελλώδεις άνεμοι. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση, ενώ στην πρωτεύουσα δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς Κελσίου.

Έρχεται «πολικό ποτάμι»

Από τη δική του πλευρά, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνων φαινομένων εξαιτίας των ποταμιών αέρα, που μπορεί να φέρουν κακοκαιρία και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρει «τα ποτάμια αέρα (σ.σ. πολικός και υποτροπικός) πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα που πηδαλιουχούν τα καιρικά συστήματα κάτω χαμηλά, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους κατεβάζοντας τον βόρειο πόλο νοτιότερα στη Γηραιά Ήπειρο και κλείνοντας πονηρά το μάτι και στη χώρα μας θυμίζοντάς μας ότι ο Χειμώνας μπορεί να μην έχει κάνει αισθητή την παρουσία του προς τα νότια της Ευρώπης, παρόλα αυτά παρακολουθεί κρυμμένος τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα επιβιβαστεί στο πολικό ποτάμι για να φτάσει και στη χώρα μας».

Σύμφωνα με χάρτη που παραθέτει, «όπου απεικονίζονται τα ποτάμια αέρα ψηλά στην ατμόσφαιρα, βλέπουμε το πολικό ποτάμι να στρέφεται προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την Κυριακή αλλά και το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη, πολικές αέριες μάζες να φτάσουν μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας».

Και προσθέτει:

«Παρατηρώντας όμως τον ίδιο χάρτη και προς το τελείωμα του βίντεο, βλέπουμε ένα δεύτερο ποτάμι αέρα να ξεχύνεται από τις ακτές της βόρειας Αφρικής προς την περιοχή της Κύπρου. Είναι στην ουσία αυτά τα δύο ποτάμια αέρα που διατρέχουν το βόρειο ημισφαίριο και που ελέγχουν – καθορίζουν την εναέρια καιρική κυκλοφορία.

Όταν μάλιστα αυτά τα δύο ποτάμια θυμώσουν παράγουν επικίνδυνες κακοκαιρίες. Έτσι λοιπόν και τώρα αυτά τα δύο ποτάμια μοιάζουν αρκετά θυμωμένα, παρόλα αυτά η διάταξη που αυτά φέρουν θα μας γλιτώσει από τα χειρότερα».

Πηγή:efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *