Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για θέματα οικοδομικών αδειών

Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για θέματα οικοδομικών αδειών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 23 Νοεμβρίου 2023

 

Θανάσης Καββαδάς: «Δυνατότητα αλλαγής επιβλέποντος μηχανικού και ανασύστασης φακέλου οικοδομικής άδειας σε περίπτωση απώλειας – Διατηρείται η αρτιότητα οικοπέδων σε περιπτώσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης – Έκκληση για λύση στο θέμα της δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων χωρίς πρόσωπο σε αναγνωρισμένες κοινόχρηστες οδούς» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων που δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό.

Στην εισαγωγή της ομιλίας του ο Βουλευτής σχολίασε ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει γραφειοκρατικά ζητήματα και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, υλοποιεί τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και δίνει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα έχοντας παράλληλα αναπτυξιακή διάσταση.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που ρυθμίζουν πολλά και διαφορετικά ζητήματα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε ενδεικτικά στις εξής ρυθμίσεις:

  • Τερματίζεται η ομηρία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων αφού δίνεται πλέον η δυνατότητα ανασύστασης του φακέλου οικοδομικής άδειας, για την επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων, με την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου, εφόσον έχει δηλωθεί η απώλεια του φακέλου. Έτσι, αντιμετωπίζονται χιλιάδες περιπτώσεις χαμένων φακέλων που είχαν ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες.
  • Παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αλλάξουν τον επιβλέποντα μηχανικό, εφόσον αυτός αρνείται να υποβάλει σχετικές δηλώσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών. Έτσι μπορούν να προχωρήσουν οικοδομικά έργα που σήμερα είναι σταματημένα, λόγω διακοπής των σχέσεων ιδιοκτήτη και επιβλέποντος μηχανικού.
  • Διατηρείται η αρτιότητα οικοπέδων, σε περιπτώσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, ακόμα και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αρτιότητας, εφόσον μετά την απαλλοτρίωση απομένει ποσοστό τουλάχιστον 70% της αρχικής έκτασης.
  • Δίνεται η δυνατότητα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο τελείωμα κλιμακοστασίων, μία ακόμη θετική ρύθμιση για ιδιώτες που θέλουν να εγκαταστήσουν μια μικρή φωτοβολταϊκή μονάδα στο σπίτι τους.
  • Παρατείνεται η προθεσμία έγκρισης των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, που βρίσκονται στο στάδιο της  ολοκλήρωσης.
  • Παρέχεται η δυνατότητα στο Πράσινο Ταμείο να αναθέτει έργα που αφορούν το περιβάλλον, σε δημόσιους φορείς που μπορούν να εγγυηθούν την ταχεία υλοποίηση τους. Μάλιστα, στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων του Πράσινου Ταμείου, θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί έργα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ προβλέπεται και η αποζημίωση δασικών συνεταιρισμών που συμμετέχουν σε αντιπλημμυρικά έργα πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
  • Ενισχύονται οι υποδομές δασοπυρόσβεσης αφού προβλέπεται η υποχρέωση των εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών να διαθέτουν υποδομές δασοπυρόσβεσης.
  • Δίνεται η δυνατότητα στο ΔΕΔΔΗΕ, εκτός από τα άλση και τα πάρκα, να υλοτομεί και να κλαδεύει δέντρα και σε κοινόχρηστους χώρους – μια διάταξη πολύ σημαντική για τη σωστή συντήρηση του δικτύου χωρίς να υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων με δήμους, περιφέρειες κλπ.
  • Θεσπίζεται η υποχρέωση πολεοδομικής και περιβαλλοντικής εισφοράς, ως αντιστάθμισμα, για τη χορήγηση παρεκκλίσεων, σε κτίρια εφοδιαστικής αλυσίδας, βιομηχανίας, βιοτεχνίας και αποθήκευσης. Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτούνται έργα και δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής σε επιμέρους διατάξεις για το περιβάλλον, όπως το Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, καθώς και τις προστατευτικές διατάξεις όπως η υποχρεωτική γνωμοδότηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, του ΟΦΥΠΕΚΑ, για τις επιπτώσεις κάθε έργου ή δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε προστατευόμενες περιοχές, καθώς και για έργα σε αυτές τις περιοχές που δεν υπόκεινται σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση του νομοσχεδίου, η οποία επιβεβαιώνεται με τις διατάξεις για τα υπεράκτια πάρκα, διατάξεις που, όπως σχολίασε ο Βουλευτής, δαιμονοποιούνται, ατεκμηρίωτα, από την αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την κυβέρνηση αλλά και τη σαφή στρατηγική κατεύθυνση για την πράσινη μετάβαση στην ενέργεια, στη χώρα μας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων γίνεται με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, είναι πλωτά, μακριά από τις ακτές και μετατρέπει την Ελλάδα όχι μόνο σε μια αυτάρκη ενεργειακά χώρα, αλλά και σε μια εξαγωγική χώρα, ενώ οδηγεί στη μείωση των τιμών κατανάλωσης ενέργειας με άμεσα ωφελούμενο τον πολίτη, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση μιας σειράς άλλων τομέων όπως τα ναυπηγεία και οι επιχειρήσεις που παρέχουν ναυτιλιακές και λιμενικές υπηρεσίες.

Ο Βουλευτής απηύθυνε ιδιαίτερη έκκληση προς την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εξετάσει άμεσα τη διαμόρφωση μιας νομοθετικής ρύθμισης για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό. Όπως τόνισε, απαιτείται μια ορθολογική ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό και την αναγνώριση κοινόχρηστων δημοτικών οδών προκειμένου να μην αχρηστευτεί η ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Επεσήμανε ότι η προϋπόθεση που τίθεται  για την ύπαρξη κοινόχρηστου δρόμου που να έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη στην πρόσοψη του οικοπέδου, δεν έχει εφαρμογή, αφού σε νησιά αλλά και σε χωριά στην ηπειρωτική χώρα, δεν υπάρχουν αναγνωρισμένοι κοινόχρηστοι δρόμοι με απόφαση διοικητικού οργάνου. Πρόκειται, όπως είπε, συνήθως για μικρούς δημοτικούς ή αγροτικούς δρόμους, χωματόδρομους ή για δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί ή τσιμεντοστρωθεί από τους δήμους και τις πρώην κοινότητες.

Απευθυνόμενος στον καθ’ ύλη αρμόδιο παριστάμενο Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά, ανέφερε ότι έχει συζητήσει μαζί του πάρα πολλές φορές αυτό το θέμα και προεκλογικά και πρόσφατα, μεταφέροντάς του την ανησυχία αλλά και τη διαμαρτυρία των συμπολιτών του για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά, και κάλεσε τον Υφυπουργό να δει με προσοχή το συγκεκριμένο ζήτημα που απασχολεί πάρα πολλούς πολίτες, λέγοντας ότι απαιτείται μια νομοθετική ρύθμιση που θα διαμορφώνει ένα ορθολογικό θεσμικό πλαίσιο για το χαρακτηρισμό και την αναγνώριση κοινόχρηστων δημοτικών δρόμων.

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *