Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Αέρας νίκης στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της Σύγχρονης Λευκάδας.

 

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, επί της οδού Τζεβελέκη, τα εγκαίνια και ο αγιασμός του εκλογικού κέντρου της Ανεξάρτητης Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Σύγχρονη Λευκάδα» παρουσία πλήθους κόσμου.

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

***

Ακολούθησε, στην κύρια είσοδο του Διοικητηρίου, ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Χαράλαμπου Καλού, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων της «Σύγχρονης Λευκάδας». Ενός ψηφοδελτίου αυτοδιοικητικού, βγαλμένου μέσα από την ίδια την κοινωνία.

 

Με την παρουσία τους μας τίμησαν μεταξύ άλλων οι πρώην Δήμαρχοι Λευκάδας κ.κ. Παναγιώτης Σκληρός και Κώστας Αραβανής. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η δικηγόρος Ασπασία Γρηγόρη.

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. ΚαλούΕγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Εκτός από ικανότατη παρουσιάστρια, θεωρήθηκε και “γουρλού” η Ασπασία Γρηγόρη, αφού είχε παρουσιάσει και την προηγούμενη (επιτυχή τελικά) προεκλογική προσπάθεια…

 

Παρακολουθήστε το βίντεο από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, ενώ ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του υποψηφίου Δημάρχου Χαράλαμπου Καλού κατά την επίσημη παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Σύγχρονης Λευκάδας»

Βίντεο:

***

Σημείωση Σύνταξης: Θα ακολουθήσουν και δύο ξεχωριστές αναρτήσεις με πλούσια φωτορεπορτάζ του  FORTSA LEFKADA. gr :  Το ένα με τα εγκαίνια και τον Αγιασμό του εκλογικού κέντρου  της αυτοδιοικητικής κίνησης  “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” και το άλλο με την επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων της.

***

Ακολουθεί η ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Χαράλαμπου Καλού, η οποία κατά πολλούς -και κατά τις μετρήσεις- αντέστρεψε το προεκλογικό κλίμα:

***

Εγκαίνια εκλογικού κέντρου και παρουσίαση ψηφοδελτίου του Χ. Καλού

Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες, φίλες και φίλοι,

Νιώθω βαθιά συγκίνηση για τη συγκλονιστική παρουσία σας και για το μήνυμα που περνάμε σήμερα σε όλη τη Λευκάδα. Η Σύγχρονη Λευκάδα είναι εδώ. Ακόμα μεγαλύτερη. Και πολύ πιο ισχυρή. Χάρη σε εσάς.

Γιατί εσείς είστε η κινητήριος δύναμη αυτού του συνδυασμού.

Που γεννήθηκε από μια αναγκαιότητα της κοινωνίας και έτσι παραμένει.

Μια Αυτοδιοικητική Κίνηση ανανεωμένη και διευρυμένη. Αλλά όχι από κομματικό σωλήνα. Παραμένουμε πιστοί στις αξίες μας.

Γιατί έτσι εμείς εκλαμβάνουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Ακομμάτιστη, ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη.

 

Φίλες και φίλοι,

Όταν με τη δική σας εντολή, με την εντολή των Λευκαδίων αναλάβαμε τις τύχες του τόπου μας πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά.

Είχαμε να διαχειριστούμε το μειονέκτημα του μικρού αριθμού συμβούλων λόγω του εκλογικού συστήματος. Καταφέραμε και κάναμε το μειονέκτημα πλεονέκτημα. Δείξαμε πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης γιατί πρώτιστο μέλημα μας ήταν να παραχθεί έργο για τον τόπο μας.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε από την πρώτη ώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο τόπος μας. Μια υγειονομική, μια περιβαλλοντική βόμβα, αυτή της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλοι σας θυμάστε τα χιλιάδες δεμάτια τα οποία ήταν αποθηκευμένα μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης, δημιουργώντας καταστάσεις ασφυκτικές για όλους. Καταφέραμε κάνοντας τις κατάλληλες κινήσεις και επαφές σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο τους δύο πρώτους μήνες της θητείας μας να το επιλύσουμε και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του δημότη με επιπλέον κόστος. Και δηλώνουμε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Επίσης, είμαστε περήφανοι γιατί για πρώτη φορά στην αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου μας δεν θάψαμε ούτε ένα κιλό σκουπίδι.

Εν συνεχεία αντιμετωπίσαμε όπως όλη η ανθρωπότητα το μεγάλο ζήτημα της πανδημίας. Που δημιούργησε αποστάσεις στις κοινωνικές μας σχέσεις, που δημιούργησε σωρεία προβλημάτων. Αλλά κι εκεί ο δήμος ήταν παρών δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, δίπλα στο δημότη που είχε ανάγκη. Και οι κοινωνικές μας δομές ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι κρίσεις όμως δεν τελείωσαν εκεί. Κληθήκαμε όπως και οι υπόλοιποι δήμοι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης που δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των δήμων. Κάποια στιγμή δεν σας κρύβω ότι αναρωτήθηκα «Λίγο ίσιωμα, λίγο μπουνάτσα δεν θα έχει; Αλλά τον κάβο τον περάσαμε».

Παρότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές δυσκολίες καταφέραμε και είμαστε, ίσως, ο δήμος που διεκδίκησε και πήρε τα περισσότερα κονδύλια αναλογικά με τον πληθυσμό του. Είμαστε ίσως ο μόνος δήμος που υπέβαλλε προτάσεις σε όλες τις προσκλήσεις από όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπήρξαν.

Νέες ταχύτητες και νέες νοοτροπίες επικράτησαν στο Δήμο Λευκάδας.

Και το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα μετρήσιμο και καταγράφεται σε όλους τους δείκτες, σε όλους τους αριθμούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της τετραετίας ήταν η επιπλέον χρηματοδότηση του δήμου Λευκάδας με 65 εκατομμύρια ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε από την αγαστή συνεργασία τόσο με τον Βουλευτή Λευκάδας όσο και με την κυβέρνηση. Ένα αποτέλεσμα που θα μετατρέψει τη Λευκάδα σε σύγχρονη.

Είδαμε πριν από λίγο κάποιες εικόνες. Ας τις κουβεντιάσουμε και λίγο.

Φάνηκε ξεκάθαρα μετά και τα τελευταία τραγικά γεγονότα η αναγκαιότητα των υποδομών. Βλέποντας και τον πολύ μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης που έχει ο τόπος μας εμείς επικεντρωθήκαμε σε αυτό. Στοχεύσαμε στη δημιουργία, την ανάπτυξη και την επέκταση των υποδομών του τόπου μας και δεσμεύσαμε 50 εκατομμύρια ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αποχετεύσεις. Προχωράμε και έχουμε δημοπρατήσει το μεγαλύτερο έργο επέκτασης αποχετευτικών δικτύων που έχει γίνει ποτέ στη Λευκάδα. Από τη Νικιάνα μέχρι τους Τσουκαλάδες, από το Φρύνι μέχρι τη Βασιλική. Προϋπολογισμός 26 εκατομμύρια ευρώ.

Ύδρευση. Για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος για τον τόπο μας καταβάλουμε καθημερινά μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχει βελτίωση. Δεν τα έχουμε όμως καταφέρει ακόμη στο βαθμό που πρέπει.  Η οριστική επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση του πολύ μεγάλου έργου αντικατάστασης του αγωγού από τις πηγές Αγίου Γεωργίου μέχρι τη Λευκάδα προϋπολογισμού 140 εκατομμυριών ευρώ που έχει δημοπρατηθεί από το αρμόδιο υπουργείο και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Οδοποιία. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας που έχει εκτελεστεί ποτέ. Ήδη είναι σε εξέλιξη. Από το Καλλιγόνι μέχρι τα Βουρνικά. Από τους Πηγαδισάνους μέχρι το Κάλαμο. Όλος ο δήμος.

Περιφερειακός δρόμος. Ένα έργο αναγκαίο για να μην είμαστε η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει ολοκληρωμένο περιφερειακό δρόμο.

Πολιτισμός. Όλοι σας θυμάστε ότι είκοσι χρόνια υπήρχε ένα κουφάρι μέσα στην καρδιά της πόλης. Και αναφέρομαι στο Θέατρο Λευκάδας. Καταφέραμε όχι μόνο να βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση προϋπολογισμού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, το βλέπουμε και να ολοκληρώνεται. Όπως επίσης μας δημιουργεί μεγάλη ικανοποίηση και το Ανοιχτό Θέατρο που χτίζεται από την αρχή. Αναγεννάται από τις στάχτες του ο Κινηματογράφος Απόλλωνας. Πριν από λίγες μέρες συμβασιοποιήσαμε και αυτό το έργο. Ένα έργο, ένα πολιτιστικό στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα και τη ζωή του Λευκαδίτη τα τελευταία εκατό χρόνια. Κι είμαστε συγκινημένοι γι’ αυτό. Επιπρόσθετα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Πνευματικού μας Κέντρου, τα Πολιτιστικά Κέντρα των Σφακιωτών, της Καρυάς, του Νυδριού. Υποδομές για τον πολιτισμό σε όλο το νησί.

Βλέπουμε πόσο σημαντικά είναι τα έργα της πολιτικής προστασίας. Γι’ αυτό ακριβώς ολοκληρώσαμε με μια πολύ μεγάλη παρέμβαση την αντιπλημμυρική θωράκιση της Βασιλικής προϋπολογισμού άνω του μισού εκατομμυρίου.

Όπως επίσης το πολύ σημαντικό έργο της οδικής ασφάλειας ξεκινώντας από τον κόμβο του Κοιμητηρίου, από το δρόμο της Αγίας Μαρίνας και βελτίωση σε ένα δίκτυο δρόμων τόσο μέσα στην πόλη όσο και σε άλλες περιοχές.

Για την υποστήριξη των λιμανιών μας δρομολογήθηκαν παρεμβάσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Και σας ρωτάω: Αν δεν λύναμε το πρόβλημα των απορριμμάτων, αν δεν δημιουργήσουμε και δεν αναβαθμίσουμε τις υποδομές των νησιών μας πώς θα φιλοξενούμε 150.000 χιλιάδες επισκέπτες;

Εκτός από τα παραπάνω έργα, πολύ σημαντικά είναι και τα ζητήματα της καθημερινότητας. Παρεμβάσεις στις πλατείες. Βλέπουμε την μεγάλη παρέμβαση που γίνεται στην είσοδο του νησιού. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και τότε θα πειστούν και όσοι έχουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα και την αναγκαιότητα. Παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, ενοποίηση δημόσιων χώρων, παρεμβάσεις στα σχολεία μας, στις παιδικές χαρές, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στον οδοφωτισμό.

Ενδεχομένως να θυμάστε ότι ένας από τους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει το 2019 ήταν η Καθαρή Λευκάδα. Εκτός από την απομάκρυνση των απορριμμάτων προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων και υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των καινούργιων κάδων. Επεκτείναμε το δίκτυο των υπόγειων κάδων. Το 2023 τοποθετήσαμε και τα 4 ρεύματα της ανακύκλωσης, καθώς και τους μωβ κάδους. Έχουμε πετύχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης στα Ιόνια Νησιά.

Κάνοντας πράξη την εξωστρέφεια του Δήμου μας συνεργαστήκαμε και με άλλους φορείς για την ευαισθητοποίηση του κοινού και πραγματοποιήσαμε δράσεις καθαρισμού ακτών και λιμανιών.

Χθες και σήμερα πραγματοποιήθηκε δράση απορρύπανσης του λιμανιού του Περιγιαλίου και μάλιστα επειδή ο δήμος Λευκάδας αρχίζει να θεωρείται πρότυπο, υπάρχει αντιπροσωπεία είκοσι ατόμων από την Κορσική για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Αυτό δείχνει ότι ακολουθούμε κι εμείς τις καλές πρακτικές που επιβάλλονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Και δείχνει επίσης ότι από παράδειγμα προς αποφυγή, γίναμε παράδειγμα προς μίμηση!

Γιατί το περιβάλλον μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Και η γαλάζια ανάπτυξη απόλυτη προτεραιότητά μας. Και γι’ αυτό ακριβώς βραβευτήκαμε και σε διεθνή έκθεση ως ο καλύτερος προορισμός για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Φίλες και φίλοι αυτά και άλλα πολλά, έγιναν. Με το έντυπο πρόγραμμά μας και στην ιστοσελίδα μας θα γίνει μια εκτενέστερη αναφορά για το παραγόμενο έργο της περιόδου 2019-2023.

Πλην όμως εδώ είμαστε και για το αύριο.

Έχοντας δρομολογήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό την επίλυση των βασικών προβλημάτων που απασχολούσαν τον τόπο μας θα στοχεύσουμε στο να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον διαβίωσης για όλους μας, έναν δήμο πιο φιλικό προς τον δημότη και τον επισκέπτη, με ταχύτερη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, με υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών. Μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους μας. Μια Λευκάδα ζωντανή 12 μήνες το χρόνο, μια Λευκάδα πρότυπο τόσο για το φυσικό της περιβάλλον όσο και για το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων. Μια Λευκάδα που θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν.

Για εμάς που ζούμε εδώ, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, που αγωνιούμε για το μέλλον του τόπου. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να τον παραδώσουμε καλύτερο στη νέα γενιά.

Ο τόπος μας έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Η πορεία αυτή δεν πρέπει να ανακοπεί. Χρειάζεται συνέχεια και σταθερότητα. Τις επόμενες ημέρες θα επικοινωνήσουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις για τη Λευκάδα του 2030.

Γι’ αυτούς τους λόγους ζητάμε και την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας.

Την οποία υπηρετήσαμε για τέσσερα χρόνια και είμαστε αποφασισμένοι, αν και εφόσον εσείς επιλέξετε την Σύγχρονη Λευκάδα να σας εκπροσωπήσει από τη θέση της επόμενης δημοτικής αρχής, να συνεχίσουμε να την τιμάμε.

Γιατί το μεγαλύτερο παράσημο που έχω πάρει είναι οι αναφορές πολλών συμπολιτών μας ότι έχουμε έναν Δήμαρχο όλων των Λευκαδίων και αυτή είναι υπέρτατη τιμή για μένα.

Γιατί υπηρέτησα όλους εσάς, τους δημότες, δουλεύοντας σκληρά, με αυταπάρνηση, με όλο μου το είναι, γιατί αυτό αποτελούσε και τη δέσμευση που είχα δώσει απέναντί σας. Κάνοντας και λάθη που αναγνωρίζω. Ωστόσο θέλω να γνωρίζετε όλοι ότι για να γίνει όλο αυτό το έργο ήταν αναγκαία και απαραίτητη η συνεχής παρουσία μου στο Δήμο. Εδώ βρισκόμουν δίνοντας μάχες κάθε μέρα, κάθε ώρα, με όλες μου τις δυνάμεις, διευρύνοντας τις γνώσεις μου και αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία για να εξελίσσομαι ταυτόχρονα με την εξέλιξη του τόπου. Εδώ βρισκόμουν για να θέσουμε τις στέρεες βάσεις για την επόμενη μέρα του τόπου.

Γιατί ο Δήμαρχος δεν είναι για την κατάθεση στεφάνων και τις παρελάσεις. Χρειάζεται επαγρύπνηση, γρήγορα αντανακλαστικά, ετοιμότητα, να είναι μάχιμος 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, για 5 χρόνια. Σκεφτείτε το, αναλογιστείτε πάνω σε αυτό. Αναλογιστείτε ποιος μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην Λευκάδα του 2030.

Και για την σωστή διοίκηση του Δήμου απαραίτητη είναι μια ενωμένη και δυνατή παράταξη. Κι εγώ έχω μαζί μου μια ομάδα δυνατή, ανανεωμένη, μια ομάδα βγαλμένη μέσα από την ίδια την κοινωνία. Είναι οι άνθρωποι που αποτελούν σήμερα την «Σύγχρονη Λευκάδα» και θα είναι οι εκπρόσωποί σας στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Άνθρωποι που γνωρίζουν τις ανάγκες του τόπου αλλά και τις αναπτυξιακές του δυνατότητες. Γεμάτοι διάθεση να συνεισφέρουν στα νησιά μας με γνώσεις, φρέσκιες ιδέες και δυναμισμό. Από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Αλλά με την ίδια αγάπη για τον τόπο μας. Άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, με προεξάρχουσα την «Κοινωνία των Πολιτών» του Γιάννη Λιβιτσάνου που συμπορεύεται μαζί μας.

Όλοι οι συνεργάτες που θα έχω την τιμή και την χαρά να σας τους παρουσιάσω ευθύς αμέσως ήταν συνειδητή επιλογή τους η συμμετοχή τους στη «Σύγχρονη Λευκάδα» και δεν ήταν απότοκος παλαιοκομματικών προσεγγίσεων, δεν ήταν αποτέλεσμα υποχρεώσεων, εξαναγκασμών, συναλλαγών ή άλλων πρακτικών του παρελθόντος που έχουν αποδοκιμαστεί από την ελληνική κοινωνία, που έχουν αποδοκιμαστεί από εσάς.

Καθαρές κουβέντες. Αυτοί είμαστε. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο σας κοιτάμε στα μάτια μη έχοντας να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Εμείς είμαστε εδώ και κρινόμαστε.

Η «Σύγχρονη Λευκάδα» είναι εδώ. Και θα είναι εδώ και την επομένη των εκλογών. Κι αυτό γιατί πρέπει ο τόπος μας να συνεχίσει τη ρότα του. Να πάμε το Δήμο Λευκάδας εκεί που του αξίζει. Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Να πάμε τον δήμο μπροστά.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *