Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για αυξήσεις μισθών-συντάξεων

Ομιλία Θ. Καββαδά στη Βουλή για αυξήσεις μισθών συντάξεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 27 Ιουλίου 2023

 

Θανάσης Καββαδάς: «Μέσα σε 1 μήνα η Κυβέρνηση υλοποιεί

το 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων –

Αύξηση από 1/1/2024 στους δημοσίους υπαλλήλους, νέα μέτρα ενίσχυσης –

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Ο κ. Καββαδάς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους δύο ήρωες, τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, που έδωσαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. Τους αποκάλεσε ήρωες της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας, και εξέφρασε θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους τους, τονίζοντας ότι η ευγνωμοσύνη μας θα είναι παντοτινή και η μνήμη τους αθάνατη.

Περνώντας στο νομοσχέδιο, ο Βουλευτής σχολίασε ότι προεκλογικά οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μιλούσαν στους πολίτες γνωρίζοντας ότι κρατούσαν στα χέρια τους ένα ισχυρό χαρτί: το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με κοστολογημένα μέτρα ύψους 9,5 δις ευρώ και στόχο να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των φόρων και ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Τόνισε ότι οι πολίτες ενέκριναν το πρόγραμμά αυτό, διότι ήξεραν ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη κυβέρνηση που κρατά τις δεσμεύσεις της, γνώριζαν πως ό,τι είπε το έκανε, και πείστηκαν πως, κατά τον ίδιο τρόπο, οι μελλοντικές υποσχέσεις θα γίνουν πράξη. Αυτό που δεν ήξεραν, σχολίασε ο Βουλευτής, ήταν ότι το 50% αυτών των προεκλογικών υποσχέσεων, θα γινόταν Νόμος του κράτους μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές.

Επεσήμανε ότι η  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει στο δρόμο της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας, η πολιτική μείωσης των φόρων και ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας αποδίδει, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και το δεύτερο νομοσχέδιο αυτής της κυβέρνησης, με τον πυρήνα των βασικών προεκλογικών της εξαγγελιών και μέτρα συνολικού ύψους 4,4 δις για τα επόμενα 4 χρόνια.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε κάποια από τα θετικά μέτρα του νομοσχεδίου, όπως:

  1. Οριζόντια αύξηση 70 ευρώ σε 663.000 δημοσίους υπαλλήλους από 1.1.2024, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Πρόκειται, μεσοσταθμικά, για περίπου έναν επιπλέον μισθό ετησίως, ενώ επιπλέον αυξήσεις θα δουν όσοι έχουν παιδιά.
  2. Αύξηση του επιδόματος ευθύνης κατά 30%, των επιδομάτων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των αποδοχών των Πανεπιστημιακών.
  3. Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για φορολογούμενους με παιδιά. Υπολογίζεται ότι το όφελος για μια οικογένεια με δύο παιδιά μεταφράζεται σε μείωση φόρου κατά 220 ευρώ.
  4. Παράταση, έως τον Οκτώβριο της ισχύος του market pass, με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2022. Μάλιστα, όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση την προηγούμενη φορά δεν θα υποβάλλουν νέα, θα εξεταστεί αυτομάτως και θα τους πιστωθούν τα σχετικά ποσά της ενίσχυσης.
  5. Καθιέρωση από φέτος το Youth Pass, για τους νέους 18 και 19 ετών οι οποίοι θα λαμβάνουν 150 ευρώ σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, για αγορές ή υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.
  6. Μόνιμη απαλλαγή από τη δαπάνη αγοράς φαρμάκων για 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
  7. Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.
  8. Διπλασιασμός του ύψους της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ», που περιλαμβάνει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για τους νέους. Μάλιστα, θεσπίζεται πρόσθετη χρηματοδότηση 375 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν 5.000 δικαιούχοι επιπλέον των σχεδόν 5.000 που έχουν ήδη κάνει αίτηση.
  9. Παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που εργάζεται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με στόχο την ενίσχυση της ναυπηγικής και αμυντικής μας βιομηχανίας για τη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης της συντήρησης και υποστήριξης των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Καββαδάς στη διάταξη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής, τονίζοντας ότι η ελληνική κοινωνία έχει απορρίψει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ανεδαφικές εξαγγελίες που δεν γίνονται πράξη, και ότι είναι καιρός όλα τα κόμματα να προσαρμοστούν σε αυτή την πραγματικότητα ώστε ό,τι εξαγγέλλουν να συνοδεύεται πλέον από κοστολόγηση, να είναι, δηλαδή, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

Αναφέρθηκε ακόμη στις θετικές διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης πρώτον, για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας και δεύτερον, για το παρατηρητήριο τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και την επέκταση του μέτρου έως τις 31.12.2023 – δύο διατάξεις πολύ σημαντικές, όπως είπε, για την προστασία του καταναλωτή και τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, υπουργική τροπολογία για την επιστροφή των μετοχών για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι αφορά μία κορυφαία δέσμευση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολίασε ότι η διάταξη θα κλείσει οριστικά τα στόματα όσων επέμεναν να μιλούν για δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού, οι οποίοι μάλιστα, όπως είπε, είναι οι ίδιοι που είχαν εξαρχής παραδώσει στο Υπερταμείο στις δύο δημόσιες υπηρεσίες.

Κατέληξε τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλεγε και προεκλογικά και τώρα ότι το νερό είναι φυσικό, δημόσιο, κοινωνικό αγαθό, δεν ιδιωτικοποιείται, δεν πωλείται, και αυτό το κατοχύρωσε, οριστικά και αμετάκλητα, με την τροπολογία.

Τέλος, ο Βουλευτής εξήρε τις διατάξεις που αφορούν την αυτονόητη, όπως είπε, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για 3 χρόνια, στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου, καθώς και άλλα επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας τόσο σε αυτές τις περιοχές, όσο και όπου αλλού υπήρξαν φυσικές καταστροφές.

Τόνισε ότι είναι μέτρα απαραίτητα αν θέλουμε να θέσουμε το θεμέλιο λίθο για την ανάταξη των περιοχών αυτών, για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει επόμενη μέρα για τους ανθρώπους που οι περιουσίες και οι επιχειρήσεις τους καταστράφηκαν από τη μανία της φύσης. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είπαμε λίγα για να τα κάνουμε όλα.

Η Ελλάδα προχωρά σταθερά, τολμηρά, μπροστά – με νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με αλλαγές, με μεταρρυθμίσεις, με αλήθεια.

Και με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον.»

 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *