Ο Ιατρικός Σύλλογος για τον Covid -19

Ο Ιατρικός Σύλλογος για τον Covid 19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: Τροποποίηση έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVlD-19 σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας από 24-7-2023 έως 28-8-2023 σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 39873/22-7-2023 ΚΥΑ (ΦΕΚ B’ 4698/22-7-2023)

Η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 υιοθέτησε νέες προτάσεις στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας, οι οποίες νομοθετήθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση. οι τροποποιήσεις που επήλθαν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας ισχύουν από Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023, έως και τη Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 39873/22-7-2023 ΚΥΑ (ΦΕΚ B’ 4698/227-2023) έχουν ως εξής:

  1. Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα Ι εργαστήρια και κέντρα αποκατάστασης

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), καθώς και τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως (για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών) δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVlD-19.

Ασθενείς που προσέρχονται ή εισάγονται — νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας, υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου αερόλυμα ή εισάγονται για χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, καθώς και αυτές οι περιπτώσεις συγκαταλέγονται στην κατηγορία οποιασδήποτε παροχής υπηρεσίας που αναφέρεται παραπάνω.

Αίρεται η υποχρέωση για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVlD-19 (rapid test) με δική τους δαπάνη.

  1. Κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).

Η διοίκηση κάθε δομής δύναται να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες κλινικές της δομής το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό δεν θα παρέχει τις υπηρεσίες του. Καταργείται δηλαδή η γενική απαγόρευση απασχόλησης του ανεμβολίαστου ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Κλινικές κλειστής νοσηλείας όπως Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Ογκολογικές και Μονάδες Νεογνών.

Καταργείται αντίστοιχα η δυνατότητα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε δομής υγείας να εξειδικεύει τις κλινικές κλειστής νοσηλείας και να αποφασίζει σε ποιες επιπλέον Μονάδες της δομής το εν λόγω προσωπικό δεν παρέχει τις υπηρεσίες του, αφού η αποφασιστική πλέον αρμοδιότητα περιέρχεται στην διοίκηση της κάθε δομής.

Ο Ιατρικός Σύλλογος για τον Covid 19

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *