Ομιλία του Βουλευτή Θ. Καββαδά για την ψήφο των αποδήμων

Δελτίο Τύπου Βουλευτή Ν. Λευκάδας Αθ. Καββαδά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 25 Ιουλίου 2023

 

Θανάσης Καββαδάς: «Σήμερα η Βουλή γράφει ιστορία: για πρώτη φορά αίρονται όλα τα εμπόδια και οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων»

 

Την πρώτη του ομιλία για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων.

Ο κ.Καββαδάς αρχικά ευχαρίστησε τους πολίτες της Λευκάδας, του Μεγανησίου, του Καλάμου και του Καστού που για 4η συνεχόμενη φορά τον τίμησαν με την ψήφο τους και του εμπιστεύθηκαν τη φωνή της Λευκάδας στο Κοινοβούλιο. Από το βήμα της Βουλής δεσμεύθηκε ότι θα τιμήσει την εμπιστοσύνη τους και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για το καλό της Λευκάδας, αλλά και της χώρας. Ακόμη, ευχήθηκε «καλή αρχή» σε όλους τους παλαιούς και νέους Βουλευτές για μία παραγωγική και δημιουργική θητεία.

Σχολίασε ότι η πρώτη συζήτηση νομοσχεδίου στη νέα ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι είναι μεν επιτυχία ότι οι ανθρώπινες ζωές έχουν προστατευθεί απόλυτα, πλην όμως δεν παραβλέπουμε ότι χάθηκαν περιουσίες και πολύτιμοι φυσικοί πόροι. Ανέφερε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες η σκέψη μας είναι με τους ανθρώπους που δοκιμάζονται, αλλά και με τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους εθελοντές και όλους τους πολίτες που παλεύουν με τις φλόγες, τους ευχαρίστησε και τους ευχήθηκε να είναι όλοι ασφαλείς και να πάρει τέλος αυτή η δοκιμασία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «σπουδαία Ελληνίδα», όπως την χαρακτήρισε, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, λέγοντας ότι έφυγε από κοντά μας έχοντας αφήσει ανεξίτηλο έργο και προσφορά ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, ενώ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, σχολίασε ότι η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο ξεκίνημα, αφού το πρώτο νομοσχέδιο προς συζήτηση έχει ισχυρούς συμβολισμούς και για το Έθνος, διότι αγκαλιάζει και αφορά ολόκληρο τον Ελληνισμό, αλλά και για τη δημοκρατία, διότι συμπεριλαμβάνει, επιτέλους, όλους τους Έλληνες πολίτες στην εκλογική διαδικασία.

Ανέφερε ότι από το 1975 η Βουλή επανειλημμένα προσπάθησε να ρυθμίσει αυτό το μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ισότητας και ισοπολιτείας, το θέμα της ψήφου για τον απανταχού Ελληνισμό, με πολλές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και η προηγούμενη Κυβέρνηση, με Υπουργούς τον Τάκη Θεοδωρικάκο και με τον Μάκη Βορίδη, να δοκιμάζουν επανειλημμένα να κάνουν την τομή, ωστόσο μονίμως υπήρχαν εμπόδια.

Τα εμπόδια αυτά, επεσήμανε, ήταν άλλοτε πρακτικά, άλλοτε νομοθετικά, δυστυχώς όμως συχνά είχαν μία ξεκάθαρη πολιτική χροιά διότι αφορούσαν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σχολίασε ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις θεώρησαν ότι δεν κερδίζουν τίποτα από την ψήφο της ομογένειας, καθώς εκτιμούσαν ότι αυτή στηρίζει στην πλειοψηφία της τη Νέα Δημοκρατία, ενώ άλλοτε επικαλούνταν «αλλοίωση του εκλογικού σώματος και του εκλογικού αποτελέσματος», κατηγορία που, όπως είπε ο κ.Καββαδάς, δεν ευσταθεί αφού η δυνατότητα ψήφου απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν ήδη εκλογικά δικαιώματα.

Τέλος, ανέφερε ο Βουλευτής, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν ζουν εδώ και άρα δεν μπορούν να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, μια θεώρηση που χαρακτήρισε αυθαίρετη και προσβλητική για τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω την πατρίδα, συνήθως σε περιόδους δεινών οικονομικών συνθηκών, η οποία δεν τιμά όσους την ασπάζονται.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία και κατέθεσε στα πρακτικά τα λόγια του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είχε πει ότι:

«Η Δημοκρατία παραβιάζεται στην Ελλάδα, όταν οι πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που, εξαιτίας της κρίσης, υπάρχει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, κυρίως νέων ανθρώπων.

Το ελληνικό κράτος ουσιαστικά εμποδίζει όλους αυτούς να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, καθώς το κόστος μετακίνησης είναι απαγορευτικό.

Τελικά θα ψηφίζουν μόνο οι πλούσιοι;

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των ελληνικών κοινοτήτων και δεν δίνει τη δυνατότητα στους απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους;»

Σχολίασε ότι τα λόγια αυτής της εμβληματικής προσωπικότητας της Αριστεράς αποτελούν την καλύτερη απάντηση απέναντι στα φοβικά σύνδρομα όσων ακόμα σήμερα αντιδρούν στην παροχή δυνατότητας στους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Τόνισε ότι οι ομογενείς μας κουβαλούν πάντα μέσα τους την πατρίδα και ότι ένα κομμάτι τους έχει μείνει για πάντα εδώ, μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού πολλοί έχουν οικογένειες στην Ελλάδα, άλλοι έχουν περιουσίες, κτήματα ή τα πατρικά τους σπίτια, για τα οποία πληρώνουν φόρους.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε συνομιλίες που έχει συχνά τα καλοκαίρια με πολλούς Λευκαδίτες που βρέθηκαν στην ξενιτιά και νοσταλγούν το νησί τους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν ξεχνούν να κάνουν κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη ευεργεσία για τη Λευκάδα και τους συντοπίτες τους – κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει μόνο στη Λευκάδα, αφού συχνά οι μεγάλοι ευεργέτες της Ελλάδας ήταν άνθρωποι της ελληνικής ομογένειας.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι Έλληνες της διασποράς όχι μόνο ενδιαφέρονται, αλλά έχουν και επαφή και άποψη για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα, δυστυχώς όμως εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς, που είναι Έλληνες πολίτες, στερήθηκαν το συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου – μέχρι σήμερα.

Σήμερα ωστόσο, ανέφερε ο Βουλευτής, αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική που δεν τιμά το πολίτευμά μας, θα πάρει τέλος καθώς φαίνεται ότι η Βουλή θα αδράξει την ιστορική ευκαιρία και θα εγκρίνει την καθολική δυνατότητα άσκησης του ύψιστου συνταγματικού δημοκρατικού δικαιώματος κάθε Έλληνα να ψηφίζει.

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αίρει όλα τα εμπόδια ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όχι μόνο οι απόδημοι Έλληνες με δικαίωμα ψήφου, αλλά και όσοι τυχαίνει να βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών. Πλέον, είπε, κάθε Έλληνας του εξωτερικού θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του, με την προϋπόθεση πρώτον, ότι είναι ήδη εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο και, δεύτερον, ότι θα εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών  για τους εκλογείς εξωτερικού.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι τα κόμματα που έχουν εκφραστεί υπέρ της ρύθμισης θα την ψηφίσουν και σχολίασε ότι, αν συμβεί αυτό, αυτή εδώ η Βουλή θα έχει ήδη γράψει ιστορία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Ο απόδημος ελληνισμός είναι μεγάλη δύναμη για το Έθνος μας. Εκατομμύρια φορείς του Ελληνικού Πολιτισμού υπάρχουν διάσπαρτοι στα 4 σημεία του ορίζοντα. Έχουν διακριθεί, έχουν προκόψει, έχουν ενταχθεί στις κοινότητές τους ως χρήσιμα και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας. Και όπου κι αν ζουν διατηρούν ζωντανές τις μνήμες, τα έθιμα και τις παραδόσεις, την ιστορία και τη γλώσσα της μητέρας πατρίδας.

Δεν επιτρέπεται να τους θυμόμαστε μόνο στις εθνικές επετείους, όταν η λέξη «ελληνισμός» βρίσκεται στα χείλη όλων μας. Δεν επιτρέπεται η λέξη «ελληνισμός» να μένει κενή από ουσιαστικό περιεχόμενο, μια αφηρημένη έννοια στα βιβλία της ιστορίας.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει το κομμάτι του απόδημου ελληνισμού που έχει εκλογικά δικαιώματα να επιστρέψει, συμβολικά, στην πατρίδα μέσω της δυνατότητας να εξασκεί το δικαίωμα ψήφου.

Καλώ όλους τους συναδέλφους να κάνουμε σήμερα το χρέος μας, ως Βουλευτές, ως αντιπρόσωποι του Έθνους και ως υπηρέτες του δημοκρατικού πολιτεύματος.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *