Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ: Χαιρετισμός του υποψηφίου Αλέξανδρου Βερροιώτη

Τ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ: Χαιρετισμός του υποψηφίου Αλέξανδρου Βερροιώτη

Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ: Ο χαιρετισμός του Αλέξανδρου Βεροιώτη υποψήφιου βουλευτή Λευκάδας στη συγκέντρωση στις 12 Μαΐου

Σύντροφοι και φίλοι

από τη σημερινή μας πολιτική συγκέντρωση θέλω να απευθυνθώ στη νεολαία, στους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό, στην οικοδομή – κατασκευές, σε όλους τους εργαζόμενους από όλους τους κλαδους.

 

Στους εργαζόμενους της Λευκάδας που χωρίς αυτούς τίποτα δεν δουλεύει, τίποτα δεν κινείται.

 

Στην κακοπληρωμένη εργασία αυτή των εργαζομένων, στην εντατικοποίηση που βιώνουν στους χώρους δουλειάς, στα τρελά ωράρια και στα ρεπό που ποτέ δεν παίρνουν, εκεί έχει στηριχθεί η τουριστική ανάπτυξη της Λευκάδας!

 

Και εδώ στον τόπο μας αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δεν σημαίνει και βελτίωση του εισοδήματός μας, της ζωής μας.

 

Από το 2013 ο τουρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αλλά οι συνθήκες για τους εργαζόμενους χειροτερεύουν, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καταφέρνουν να πάνε διακοπές για λίγες ημέρες, ενώ οι φόροι και οι υποχρεώσεις καταπίνουν το εισόδημα των μικρών αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό. Κερδισμένες βγαίνουν μόνο οι τσέπες των λίγων.

 

Τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων μεγάλωσαν, αλλά οι μισθοί όχι δεν αυξήθηκαν, όχι δεν φτάνουν για τον λογαριασμό τους ρεύματος και για νοίκι, αλλά με την ακριβεια που έχει εκτοξευθεί, μιλάμε για ψίχουλα. Όχι στο χρόνο δεν μπορείς να καλύψεις τα πάγια έξοδά σου, τις ανάγκες σου, αλλά ούτε και τη σεζόν που εργάζεσαι δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες που έχεις.

 

Τα χρόνια που μεσολάβησαν την τελευταία τετραετία τα πράγματα γίνανε χειρότερα. Οι ξενοδόχοι βρήκαν ευκαιρία εν μέσω πανδημίας να απολύσουν εκατοντάδες εργαζόμενους με διασφαλισμένα δικαιώματα που απασχολούσαν χρόνια με νέο προσωπικό, ακόμα πιο φθηνούς, εκμεταλλευόμενοι και το νομοσχέδιο που ψήφισε η ΝΔ και επιτρέπει και την ανήλικη εργασία, χωρίς να δικαιούται ένας ανήλικος αυτά που δικαιούτε φυσικά ένας ενήλικος. Μείνανε εκτός εργασίας εργαζόμενοι στα 50 τους και στα 60 τους, αδύνατοι να ξαναβρούν εργασία και να διασφαλίσουν τα συνταξιουχικά τους δικαιώμτα ακόμα και για λίγα ένσημα!

 

Φέτος, μάλιστα η Κυβέρνηση της ΝΔ, διαμέσω του Υπουργού ανάπτυξης και τουρισμού αρνείται να υπογράψει την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αφήνοντας το περιθώριο στους μεγαλοξενοδόχους να κάνουν ότι θέλουν, να εκβιάζουν με ατομικές συμβάσεις.

 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του νόμου που πέρασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο έφερε ένα μεγάλο χτύπημα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας και επι της ουσίας επιτρέπει στον εκάστοτε Υπουργό να υπογράφει, ανάλογα λένε με τις αντοχές τις οικονομίας. Οι αυξήσεις στους μισθούς που προεκλογικά εξαγγέλουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα πραγματοποιηθούν με βάση αυτήν την προϋπόθεση. Δηλαδή ανάλογα με το κατα πόσο επιθυμεί η τάξη των ξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών.

 

Καλά, στον επισιτισμό τι γίνεται; Με τι όρους εργάζεται η νεολαία; Έχει γίνει γαργάρα εδώ και πάνω από 20 χρόνια το ότι δεν υπάρχει κλαδική σύμβαση!

 

Πρόπερσι, ήταν μπροστά στην ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη, που έβγαινε με δελτία τύπου και στα ραδιόφωνα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου να υπερθερματίσει την εργασιακή ζούγκλα που θέλει να διαμορφώσει ο νόμος Χατζηδάκη στους εργασιακούς χώρους, με το ότι απασχολώ προσωπικό μόνο όταν επυθυμεί ο εργοδότης αλλιώς τον στένω σπίτι, τις απλήρωτες υπερωρίες και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις.

 

Αυτόν τον νόμο Χατζηδάκη τον ψήφισαν κατα 70% και το ΠΑΣΟΚ, άλλα και ο υποτίθεται εμφανιζόμενος αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κατα 50%. Βεβαια, εδώ στη Λευκάδα δεν μπορεί να κρύψει κανένας τα σπυράκια που βγάζουνε όλοι τους όταν ακούνε το σύνθημα “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”.

 

Οι εργαζόμενοι στη Λευκάδα έχουν πείρα, μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιούς είχαν δίπλα τους να διεκδικούν τα συμφεροντά τους και ποιούς απέναντι!

 

Τι να θυμήσουμε; εδώ οι μεγαλοξενοδόχοι έφτασαν στο σημείο να θέλουν να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί την καλοκαιρινή σεζόν, γιατί φυσικά δεν επιθυμούν τον ανταγωνισμό που μπορεί να δημιουργηθεί από την ανέγερση νέων ξενοδοχείων, μην χάσουν κάτι από τον τζίρο τους, αδιαφορώντας το ότι θα έμενε ένας ολόκληρος κλάδος εργαζομένων, εκατοντάδες οικοδόμοι χωρίς δουλειά, χωρίς φαϊ.

 

Αν δεν μας έβλεπαν αποφασιστικά τους κομμουνιστές και τους εργαζόμενους απέναντί τους σαν μια γροθιά, δεν θα είχαν κανέναν δισταγμό να το κάνουν!

 

Φίλοι και φίλες,

και εδώ στο νησί μας είχαν κατακτήσεις σε χώρους δουλειάς διεκδικώντας αυτά που τους αξίζουν , αλλά και σε όλη τη χώρα είχαμε μεγάλους νικηφόρους αγώνες, να θυμίσουμε τα E-FOOD, τις διαπραγματεύσεις και αυξήσεις μισθών στους ξενοδοχοϋπαλληλους στην Κέρκυρα, την υπογραφή κλαδικής σύμβασης στους οικοδόμους με σημαντικές αυξήσεις;

 

Αν δεν μπαίναμε μαχητικά μπροστά στο να μην περάσει η απαγόρευση της απεργίας που επιχείρησε να περάσει στα μουλωχτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μην εφαρμοστούν οι νέες αντεργατικές ρυθμίσεις με τον νόμο Χατζαηδάκη της ΝΔ, τώρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για τους εργαζόμενους. Επίσης, δεν ξεχνάμε τους νόμους Κατρούγκαλου – Αχτσιόγλου – Βρούτση που δόθηκαν μεγάλες απεργιακές μάχες.

 

Γι’ αυτό σας λέμε : Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στον επισιτισμό – τουρισμό, στην οικοδομή, στο εμπόριο έχουν επιλογή για να διεκδικήσουν τους όρους δουλειάς που τους αξίζουν, για να εκφράσουν την οργή τους για τις συνθήκες γαλέρας που αντιμετωπίζουν!

 

Σύντροφοι και φίλοι,

 

Έχουμε μια μεγάλη και κρίσιμη εκλογική μάχη μπροστά μας. Όλα δείχνουν πως πολλά μπορεί ν’ αλλάξουν προς όφελος του λαού. Τα μηνύματα από παντού είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Είναι πολύς ο κόσμος που θα ψηφίσει ΚΚΕ για πρώτη φορά και κυρίως νέοι άνθρωποι.

 

Οι συγκλονιστικές νεανικές κινητοποιήσεις έδειξαν πως μπορούμε να το “πάμε αλλιώς”. Η νέα γενιά απορρίπτει τα ψέμματα, θέλει αλήθεια και πρόοδο. Οι φοιτητές στείλανε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας, προχθές στις φοιτητικές εκλογές, με την πρωτιά της Πανσπουδαστικής, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ. Γιατί η νεολαία δεν συμβιβάζεται με τη μιζέρια.

 

Γιατί η πλειοψηφία του λαού μας, η νεολαία καταλαβαίνουν ότι όποια κυβέρνηση προκύψει θα είναι εχθρική για τα δικαιώματά τους. Αυτό όμως μόνο με το ΚΚΕ δυνατό μπορεί ν’ ανατραπεί!

ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Γιατί οι κομμουνιστές μέσα στη Βουλή, και έξω στους δρόμους του αγώνα αντιπαλεύουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό και τις μεταφορές, στις οικοδομές.

ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Γιατί διεκδικεί μαζί με τους εποχικούς εργαζόμενους το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Γι’ αυτό το ΚΚΕ κατέθεσε συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σεζόν. Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ, ενώ δεν την στήριξαν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ!

ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα “θέλω” των εργαζομένων, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα είναι δεσμευμένα στα “θέλω” των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που ελέγχουν τον τουρισμό και τις μεταφορές, στις οικοδομές, στο εμπόριο.

 

ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για το δικαίωμα στην αναψυχή, τις διακοπές, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και πολιτισμό όλων των εργαζομένων.

 

Γιατί το ΚΚΕ δεν θεωρεί πολυτέλεια τις άδειες και τις διακοπές των εργαζόμενων αλλά ανάγκη, που σήμερα υπάρχουν όλοι οι όροι για να ικανοποιείται για όλους και όλες.

 

Σήμερα μπορεί να διασφαλιστεί και η αξιοπρεπής δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα για όλους και το δικαίωμα στην αναψυχή για όλους και οι φτηνές και ασφαλείς μεταφορές. Εμπόδιο για να γίνουν πράξη αυτά είναι η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, δηλαδή η πολιτική που υλοποίησαν σε συνέχεια τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν!

ΤΩΡΑ ΚΚΕ

Γιατί μόνο οι κομμουνιστές από οποιοδήποτε πόστο κι αν βρίσκονται, και αυτό των εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση στο νησί μας, ανέδειξαν τις λαϊκές ανάγκες: τα ζητήματα υποδομών σε ύδρευση, αποχέτευση, στο οδικό δίκτυο (όπως τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή της Απόλπαινας), σε έργα αντιπλημμυρικής – αντισεισμικής – αντιπυρικής προστασίας, για σύγχρονα ασφαλή σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε υποδομές στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και στην υγεία, που έχει ανάγκη ο τόπος μας και η νεολαία. Ενάντια στις επιδιωκόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην περιοχή του Κάστρου, στο λιμάνι του Περιγιαλίου, τώρα με τις Κατασκηνώσεις στου Πασά στο Περιγιάλι… Τον σχεδιασμό για την ιδωτικοποίηση του νερού και την εμπορευματοποίηση των δασών.

ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Γιατί το ΚΚΕ το ξέρεις. Γιατί πάντα είναι στο πλευρό των εργατών όλων των κλάδων!

ΤΩΡΑ_ΚΚΕ

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, με ένα ΚΚΕ ισχυρό στο δρόμο της ανατροπής!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *