Προτάσεις του Βουλευτή Θ. Καββαδά για το νέο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης

Προτάσεις του Βουλευτή Θ. Καββαδά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 4 Νοεμβρίου 2022

 

Προτάσεις του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής για το Νέο Στρατηγικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσία Περιφερειαρχών και Δημάρχων από όλη τη χώρα

 

Την πρώτη του ομιλία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, με θέμα «Προτάσεις για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης». Εκτός από τους Βουλευτές, στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που παρευρίσκονταν στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών στη Ρόδο.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι η ισόρροπη ανάπτυξη και η περιφερειακή ανάπτυξη είναι έννοιες ταυτόσημες, διότι δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη με περιφερειακές ανισότητες και αποκλίσεις. Γι’ αυτό, τόνισε, το μείγμα των πολιτικών που θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια στις Περιφέρειες, στις οποίες κατευθύνεται το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες.

Σχολίασε ότι σε αυτήν τη διαδικασία η Ελλάδα δρέπει τους καρπούς της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης και μεταξύ των χωρών μελών, αλλά και μεταξύ κέντρου και περιφέρειας εντός των κρατών, δημιούργησε εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποιες από τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 όπως:

  • Ενίσχυση της απασχόλησης με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων.
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και μέτρα για μείωση της φτώχειας.
  • Καινοτομία και ψηφιακός μετασχηματισμός με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Πράσινη ανάπτυξη – με μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, την κυκλική οικονομία, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και άλλα.
  • Χωροταξικά σχέδια και εν γένει βιώσιμη ανάπτυξη σε αστικές, αγροτικές και παραλιακές περιοχές.
  • Ενίσχυση των υποδομών υγείας, ιδίως σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές επιμέρους θεματικές που εξειδικεύονται σε δράσεις, ωστόσο επέλεξε να σταθεί στον πυλώνα του πολιτισμού και του τουρισμού, διότι, όπως είπε, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια και τη Λευκάδα.

Λέγοντας ότι η οικονομία των νησιών μας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι τέτοια η φύση, η θέση και τα χαρακτηριστικά της χώρας μας που ο τουρισμός θα παραμείνει κεντρικός πυλώνας και επομένως πρέπει να  διαφοροποιηθεί, εμπλουτιζόμενος με άλλους τομείς.

Ως παράδειγμα έφερε την αγροτική παραγωγή, και ιδιαίτερα τον αγροδιατροφικό τομέα, λέγοντας ότι μπορεί να συμβάλλουν στο brand name της Ελλάδας ως ενός προορισμού με εκλεκτά διατροφικά προϊόντα. Τόνισε ότι πολλές περιοχές έχουν προϊόντα «σήμα κατατεθέν» γι’ αυτές  και έφερε ως παράδειγμα τη Λευκάδα, όπου υπάρχουν οι περίφημες φακές Εγκλουβής, τα κρασιά από τις ποικιλίες σταφυλιού Βερτζαμί και Βαρδέα, το λάδι, τα σαλάμια Λευκάδας, το μέλι.

Κατέληξε λέγοντας ότι, με δεδομένο ότι όλες οι περιοχές της Ελλάδας έχουν δικά τους, μοναδικά, ποιοτικά προϊόντα, η αξιοποίησή τους για προσέλκυση επισκεπτών μπορεί και να αυξήσει και να βελτιώσει τον τουρισμό, προσδίδοντας παράλληλα προστιθέμενη αξία στα προϊόντα αυτά και ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα.

Ομοίως, τόνισε, ο πολιτισμός – η ενίσχυση του οποίου είναι ρητά διατυπωμένη προτεραιότητα της νέας προγραμματικής περιόδου – είναι άλλος ένας τομέας που συνδυαζόμενος με τον τουρισμό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα, ενώ πρέπει να είναι προτεραιότητα η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, ειδικά στην Ελλάδα όπου σε όποιο μέρος και αν βρεθεί κανείς υπάρχουν σημάδια ιστορίας από χιλιάδες χρόνια πριν.

Επεσήμανε ότι βάση για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μπορούν να αποτελέσουν οι αρχαιότητες, οι εκκλησίες, τα κάστρα, τα αρχιτεκτονικά ορόσημα, οι πινακοθήκες, η παραδοσιακή μουσική και χοροί, οι παλιές τέχνες και έθιμα, καθώς και ο αθλητισμός, όπου χρειάζεται να πληθύνουν οι διοργανώσεις στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά και η δημιουργία αθλητικών υποδομών.

Σχολίασε ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύουμε επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα, θα ανεβάσουμε την ποιότητα και – το σημαντικότερο –  θα επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο κατά πολλούς μήνες που τώρα θεωρούνται «νεκροί».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μερικά από τα σπουδαία αξιοθέατα της Λευκάδας, όπως το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και το Αρχαίο Θέατρο, που πρέπει να αναδειχθεί, στα ορόσημα, όπως το σπίτι του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού ή το Μαγεμένο όπου το 1809 ο Ιωάννης Καποδίστριας φύτεψε τον σπόρο της Επανάστασης του 1821, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης της Λευκάδας, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια εξελίχθηκε για να αντέχει τους σεισμούς, στο καρσάνικο κέντημα και τις παραδοσιακές φορεσιές με ελληνικά, ιταλικά και φράγκικα στοιχεία.

Κατέληξε λέγοντας ότι επάνω σε αυτά πρέπει να επενδύσουμε – και τόνισε ότι ο πρώτος στόχος έχει ήδη τεθεί, για τη δημιουργία ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου που θα φιλοξενήσει και θα αναδείξει τους θησαυρούς των νησιών της Λευκάδας και επισημαίνοντας ότι το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλη την Ελλάδα, μια χώρα όπου, όπως είπε, όποια πέτρα και να σηκώσεις έχει από κάτω αρχαία, μια χώρα όπου δεν υπάρχει περιφέρεια, νησί ή χωριό που να μην έχει ιστορία, πολιτισμό και μοναδικότητα που και μπορεί, και αξίζει, και πρέπει να αναδειχθεί, με τη βοήθεια των συνολικά περισσότερων από 72 δις ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε η Κυβέρνηση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Οι πόροι ήδη εισρέουν στην ελληνική οικονομία, τόσο σε δημόσιες υποδομές και δράσεις, όπως για παράδειγμα οι οδικοί άξονες, οι μεταφορές και τα σύγχρονα αεροδρόμια, όσο και σε επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, φιλοδοξούμε να πετύχουμε την παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στις περιφέρειες, εξαλείφοντας εκείνα τα εμπόδια που σήμερα δημιουργούν ανισότητες, οικονομικές, κοινωνικές και, επομένως, αναπτυξιακές.

Έπειτα από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, και παρ’ όλες τις νέες δυσκολίες που παρουσιάζει η διεθνής ενεργειακή κρίση, σήμερα υπάρχουν πρωτοφανείς προοπτικές ανάπτυξης. Δική μας ευθύνη, τόσο ημών των Βουλευτών, όσο και της Κεντρικής Κυβέρνησης και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις προοπτικές αυτές.

Με ενίσχυση, από την πλευρά του κράτους, των δομών και των πόρων της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τη βελτίωση, από την πλευρά των περιφερειών και των δήμων, της διοικητικής και εκτελεστικής αποτελεσματικότητάς τους.

Έχουμε μπροστά μας μια ιστορική πρόκληση και είναι ευθύνη όλων μας να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ, να εξαλείψουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος, και με συναίνεση και συνεργασία, να μετουσιώσουμε τις δυνατότητες σε πρακτικά αποτελέσματα για τον πολίτη, την ελληνική περιφέρεια, τον τόπο μας.»

 

 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *