Ομιλία Βουλευτή Θ. Καββαδά στη Βουλή για την Δημόσια Υγεία

Ομιλία Βουλευτή Θ. Καββαδά στη Βουλή για την Δημόσια Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 29 Σεπτεμβρίου 2022

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει και να θωρακίζει τη δημόσια υγεία: Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού εφαρμόζεται, θα βελτιωθεί και θα πετύχει – Παρατείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στα νοσοκομεία» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για τη σύσταση Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, με αναφορά στο θεσμό του προσωπικού ιατρού, την παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου ιατρών και άλλων εργαζομένων (ΣΟΧ) στην Υγεία, την ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας Βασιλικής μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλες θετικές ρυθμίσεις για τη δημόσια υγεία.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις παρατάσεις που δίνονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 στην ισχύ ορισμένων έκτακτων μέτρων που ενεργοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως:

  • Οι διαδικασίες που αφορούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού, όπου υπάρχει ισχυρή σύσταση για την διενέργεια τέταρτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες.
  • Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ιατρών, που συνάφθηκαν για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω του κορονοϊού.
  • Η ισχύς των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας και κάλυψη αναγκών εστίασης και σίτισης.
  • Η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης ιατρών όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι βρίσκονται υπό διορισμό, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση τοποθέτησής τους.
  • Τα χρονικά όρια για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Αναφέρθηκε επίσης στην παράταση, έως 31.12.22, μέτρων με αναμφισβήτητο θετικό κοινωνικό πρόσημο όπως:

  • Η πλήρης υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα νοσοκομεία.
  • Η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
  • Η δυνατότητα ένταξης των απόρων και ανασφάλιστων ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου σε συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα για τη διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων.
  • Η δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους να διενεργούν rapid test.

Τόνισε τέλος ότι με την παράταση των μέτρων αυτών, η πολιτεία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο.

Επιπλέον, ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στη μηδενιστική και ισοπεδωτική, όπως τη χαρακτήρισε, κριτική που γίνεται για το θεσμό του προσωπικού γιατρού, η οποία αδικεί την προσπάθεια που γίνεται. Σχολίασε μάλιστα ότι αυτή η κριτική γίνεται ακόμα πιο άστοχη αν θυμηθεί κανείς την αποτυχία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπου ενεγράφησαν λιγότερο από 1,5 εκατομμύριο πολίτες και περίπου στους 700 γιατρούς.

Αντιθέτως, τόνισε, τώρα έχουν ήδη εγγραφεί στο θεσμό του προσωπικού γιατρού πάνω από 4.000.000 πολίτες και πάνω από 3.300 γιατροί, η κάλυψη φτάνει το 50% στην επικράτεια και στο 70% στην περιφέρεια, ενώ η αναλογία πολιτών ανά γιατρό έχει μειωθεί σε 2.000 ασθενείς ανά γιατρό – σε αντίθεση με τον «οικογενειακό γιατρό» του ΣΥΡΙΖΑ όπου η αναλογία ήταν 2.250 ανά γιατρό.

Επεσήμανε ότι με την πρόσθετη αμοιβή περίπου 10.000 ευρώ το χρόνο που προβλέπεται για τους γιατρούς του ΕΣΥ που θα συμμετέχουν στον προσωπικό γιατρό, επιτυγχάνονται ταυτόχρονα δύο στόχοι:

Πρώτον, εξυπηρετούνται οι πολίτες ενώ παράλληλα χτίζεται ένας ιατρικός φάκελος για τον καθένα, μέσω του οποίου καθένας μπορεί να λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Και δεύτερον, βελτιώνει τις αμοιβές των δημόσιων ιατρών, κάτι που, όπως είπε, όλοι συμφωνούμε ότι έπρεπε να γίνει.

Τόνισε ότι προβλέπονται αμοιβές και για τους ιδιώτες ιατρούς, ανάλογα βεβαίως με το πόσοι ασθενείς θα τους επιλέξουν ως προσωπικό τους ιατρό, ενώ επεσήμανε ότι σταδιακά θα επιλυθούν και κάποια ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προσθήκη και άλλων ειδικοτήτων στην πλατφόρμα, πέρα από τους παθολόγους, η οποία θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς και η προσθήκη παιδιάτρων.

Τέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει σε κάποια ορεινά χωριά, μικρά νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές όπου ενίοτε υπάρχει αδυναμία επιλογής γιατρού. Πρότεινε στον Υπουργό να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εγγράφονται στο Κέντρο Υγείας ή στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία.

Ο Βουλευτής σχολίασε ακόμη ότι η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση απωθεί τον πολίτη ως νοοτροπία και πρακτική, ενώ δεν συνοδεύεται από τεκμήρια και επιχειρήματα, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι αυτό αποδεικνύεται με τεκμήρια:

  • Υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
  • Τα δύο προηγούμενα χρόνια προσελήφθησαν 2.300 μόνιμοι γιατροί και 2.200 επικουρικοί στις δομές δημόσιας υγείας.
  • Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την πρόσληψη περίπου 4.000 νοσηλευτών αλλά και 700 ακόμα γιατρών.
  • Το 2019 υπηρετούσαν στο δημόσιο σύστημα υγείας συνολικά 98.000 άτομα ενώ σήμερα 108.000.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανακαίνιση 156 κέντρων υγείας, για την οποία έχουν προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης 270 εκατομμύρια ευρώ. Ανέφερε ότι ανάμεσά τους και το Κέντρο Υγείας Βασιλικής στη Λευκάδα όπου προγραμματίζεται μια πλήρης ανακαίνιση, για την οποία υπάρχει μελέτη και θα είναι από τα πρώτα που θα προχωρήσουν,. Ευχαρίστησε τον παριστάμενο Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, για τη στήριξη που παρείχαν στο αίτημα που τους μετέφερε κατά καιρούς προκειμένου η ανακαίνιση του Κέντρου Υγείας Βασιλικής να γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως προς το κύριο μέρος του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής ανέφερε ότι προβλέπει τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας Ελλάδας», με τρεις στόχους:

  1. Την ενίσχυση της εκπροσώπησης σε θεσμικό επίπεδο των τεχνολόγων ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας.
  2. την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας τους.
  3. την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Επεσήμανε ότι η Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας Ελλάδας θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και καθίσταται θεσμικός εταίρος και συνομιλητής της εκάστοτε κυβέρνησης, κάτι που αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, ενώ η δημιουργία μητρώου καταγραφής των τεχνολόγων ακτινολογίας – ακτινοθεραπείας, με συγκεκριμένο πλαίσιο για τους όρους και τις προϋποθέσεις άδειας απόκτησης επαγγέλματος, είναι μία μορφή κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η Υγεία ήταν πάντα ανάμεσα στις υψηλότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Όμως τα 3 τελευταία χρόνια, με την πανδημία που έπληξε την υφήλιο, η ανάγκη για ενίσχυση και θωράκιση της δημόσιας υγείας έγινε ακόμα πιο επιτακτική.

Το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε άριστα στις έκτακτες συνθήκες, και θεωρώ ότι αξίζουν συγχαρητήρια διαχρονικά στις ηγεσίες του. Επέδειξε ευελιξία και άμεσα αντανακλαστικά, με έκτακτες προσλήψεις, άνοιγμα νέων μονάδων ΜΕΘ, μαζικά τεστ, προμήθεια και χορήγηση εμβολίων.

Και τώρα, που η κατάσταση εξομαλύνθηκε, συνεχίζει το έργο του, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο προσωπικός γιατρός, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και το σημερινό νομοσχέδιο για τους Τεχνολόγους Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας.

Είναι δεδομένη η θετική ψήφος μας στο νομοσχέδιο, στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, στηρίζουμε το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.»

                       

 

 

 

 

 

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *