Η Ένωση Αστ. Υπ. Λευκάδας στο Γεν. Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

                                                                                                  Η Ένωση Αστ. Υπ. Λευκάδας στο Γεν. Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

                                                                                                                                              Λευκάδα 11/02/2022

Αριθ. Πρωτ.:  287/2022

ΠΡΟΣ:     ΠΟΑΣΥ

ΓΕΠΑΔΙΝ.
Δ.Α ΛΕΥΚΑΔΑΣ

              ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Δ.Α ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άλλη μία δράση για το σωματείο μας , αφού ο Πρόεδρος Κουντούρης Κωνσταντίνος και ο Γραμματέας Καββαδίας Ευστάθιος συμμετείχαν στο Γενικό Συμβούλιο  της Ομοσπονδίας, το οποίο συνεδρίασε στην Αθήνα το διήμερο 27 και 28 Ιανουαρίου 2022 και   στην καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας.
Στο συμβούλιο ακούστηκαν οι φωνές –τοποθετήσεις πολλών αστυνομικών Πρωτοβάθμιων ενώσεων  σχετικά με σοβαρά ζητήματα-προβλήματα τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος   για τα οποία έχουν γίνει και αντίστοιχες μηνύσεις  όπως αυτών των εικονικών περιπολιών ,εικονικά στατιστικά εγκληματικότητας (η υποκαταγραφή της εγκληματικότητας δυσανάλογες οι μηνύσεις που φτάνουν στην Εισαγγελία με αυτές που δηλώνονται στο POL) , διπλά καθήκοντα στο κατώτερο προσωπικό  κατά παράβαση του ΠΔ 141/91, μη ανακοινώσιμες εβδομαδιαίες υπηρεσίες κατά παράβαση του ΠΔ 173/2013 , πάρεργα που έχει αναλάβει η ελληνική αστυνομία ( όπως τα πρόστιμα για τον COVID , γνήσια υπογραφής, πολιτική προστασία  κ.α ), μεγάλος αριθμός αστυνομικών σε επίσημους, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αναγκαιότητα πολύ περισσότερων προσλήψεων αστυφυλάκων φέτος, οι κενές οργανικές θέσεις, οι προβληματικές αποσπάσεις, τα ανεξόφλητα οδοιπορικά και νυχτερινά, η καθιέρωση επιδόματος δυσμενούς διαβίωσης στην Αττική, η μοριοδότηση υπηρεσιών, η εγκατάσταση καμερών σώματος, η χορήγηση ειδών ιματισμού, ο πειθαρχικός έλεγχος των διοικούντων, το επίδομα παραμεθορίου, η παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες (Αττική οδός, ΠΑΕ, διενέργεια γκάλοπ κλπ), η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και η πιθανή αξιοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, , η επιμονή στα πρόστιμα για μη χρήση μάσκας, το καθηκοντολόγιο, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα επικίνδυνα οχήματα διμοιριών, η λειτουργία σκοπευτηρίων, η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών (διαγωνισμοί προμηθειών, υποψήφιοι αστυνομικές σχολές), η συμμετοχή αστυνομικών – μαρτύρων σε δίκες εξ αποστάσεως κλπ).

Το προεδρείο του Δ.Σ με τη σειρά του   εξέφρασε τον προβληματισμό του για έλλειψη αστυνομικής δύναμης στη ΔΑ Λευκάδας που είναι το μείζον πρόβλημά μας σε μια ήδη γηρασμένη Υπηρεσία που στο άμεσο μέλλον δυστυχώς θα έχει πολλές αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς και άλλα υπηρεσιακά θέματα τα οποία έχουμε θίξει σε προηγούμενες πρόσφατες  ανακοινώσεις μας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ χαρακτήρισε το 2022 χρονιά ορόσημο για την ΠΟΑΣΥ και την Ελληνική αστυνομία, επιμένοντας στην επίλυση σε πρώτη προτεραιότητα των αιτημάτων εκείνων που θα συμβάλλουν τόσο στη θωράκιση του λειτουργήματός μας όσο και στην έμπρακτη αναγνώριση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την κοινωνία, οι οποίες όπως έδειξε και η πρόσφατη κακοκαιρία είναι αναντικατάστατες και μοναδικές κάθε φορά που ο κρατικός μηχανισμός παρουσιάζει προβλήματα.
Μετά τη θεσμοθέτηση της ανωτατοποίησης της εκπαίδευσης και του βαθμολογίου, εργαζόμαστε για τη θεσμοθέτηση της εργασίας ως επικίνδυνης, σε συνάρτηση με το ειδικό μισθολόγιο και τις αποφάσεις του ΣτΕ, θέτοντας τις βάσεις για την επίλυση ενός πολύχρονου αιτήματός μας με τεκμηριωμένες και αδιαμφισβήτητες θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, θα συζητηθούν οι προτάσεις που θα συγκεντρωθούν, ενώ ο φορέας ειδικού σκοπού της ΠΟΑΣΥ, που ιδρύσαμε, θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αφού υπογραφτεί σχετικό Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΟΑΣΥ και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εκπονηθούν για πρώτη φορά ευρείας κλίμακας μελέτες για τις επιπτώσεις του αστυνομικού λειτουργήματος στην υγεία και στο βιώσιμο ζωής του αστυνομικού (επικινδυνότητα, στρες, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας κλπ).

Επίσης, έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για την επίλυση άλλων αιτημάτων που συζητήθηκαν ήδη με τους συναρμόδιους υπουργούς, όπως η κατάργηση του πλαφόν των 48 ωρών για τα νυχτερινά, η χορήγηση του ΒΟΕΑ, τα οδοιπορικά έξοδα με βάση τη νέα κανονιστική περί μεταγωγών και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν  χαιρετισμό: ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κωνσταντίνος ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, η Επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας κα Ιωάννα ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ κ. Αθανάσιος ΓΛΑΒΙΝΑΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Κωνσταντίνος ΤΣΙΓΚΑΣ και ο Πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Δημήτριος ΡΩΤΑΣ.   Επίσης, παρέστησαν  και τίμησαν την τελετή έναρξης των εργασιών ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ, ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής/Σωφρονιστικής Πολιτικής,  Υποστράτηγος κ. Σπυρίδων ΣΚΛΑΒΟΣ, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αθηνών, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης ΣΚΟΥΡΑΣ, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ. Βασίλειος ΛΑΜΠΡΟΥ, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ κ. Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ευχαρίστησε την Ελληνίδα και τον Έλληνα Αστυνομικό, τονίζοντας ότι στηρίζουμε όσο κανένας άλλος σε αυτήν τη χώρα την κοινωνική συνοχή του κράτους και τη βιώσιμη προοπτική της πατρίδας μας. Αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που συμβάλουν σε αυτό και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον απεγκλωβισμό 2.200 συμπατριωτών μας, κυρίως από την Αττική οδό, εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας.  Αναφερόμενος στη συνεργασία με την ΠΟΑΣΥ στους πέντε μήνες που βρίσκεται στο Υπουργείο, τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση διότι αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά χρονίζοντα προβλήματα (εκπαίδευση, βαθμολόγιο, αποδέσμευση κονδυλίων στο ΤΑΠΑΣΑ κλπ), ενώ δρομολογούνται πολιτικές σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ, που θα ανακουφίζουν την αστυνομία από τα πάρεργα και τη γραφειοκρατική χαρτούρα (ψηφιοποίηση περίπου 34 υπηρεσιών).

Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι απολύτως δίκαιο το αίτημα για την αύξηση του ανωτάτου ορίου νυχτερινής απασχόλησης στις 64 ώρες και γι’ αυτό θα εγκριθεί, ενώ πολύ σύντομα  με σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την αστυνομική εκπαίδευση, θα λυθεί και το θέμα με τα οδοιπορικά των αστυνομικών που συνοδεύουν κρατουμένους.

Για την επικινδυνότητα της εργασίας συμφώνησε ότι έχει προωθηθεί μία λύση – δημιουργική και τεκμηριωμένη, μεταξύ του τριγώνου των δύο Υπουργείων και της ΠΟΑΣΥ, ώστε αυτό που βιώνουμε όλοι εμπειρικά, να αποτυπωθεί και επιστημονικά.   Τέλος, για το ΒΟΕΑ, τόνισε ότι πολύ σύντομα, θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Από την πλευρά του και ο κ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ επιβεβαίωσε τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, ενώ για το μείζον ζήτημα της επικινδυνότητας της εργασίας, στάθηκε στον ειδικό χαρακτήρα του ειδικού μισθολογίου και την εγγενή επικινδυνότητα του αστυνομικού λειτουργήματος. Επίσης, επιβάλλεται, όπως είπε, μέσα από μια τεκμηριωμένη έρευνα η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του εξοπλισμού ώστε το λειτούργημα να είναι λιγότερο ανθυγιεινό και επικίνδυνο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Ένωση Αστ. Υπ. Λευκάδας στο Γεν. Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.