Προειδοποίηση της ΠΕ Λευκάδας

Προειδοποίηση της ΠΕ Λευκάδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΆΔΑΣ

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Διατηρούμε την ετοιμότητά μας. Η σκέψη μας σε όσους μάχονται και όσους πλήττονται στα μέτωπα» – Υποχωρεί ο Καύσωνας, παραμένει ο Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς, εντείνονται οι Άνεμοι για σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

 

Η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας προειδοποιεί ότι για σήμερα, Παρασκευή 5 Αυγούστου 2021, στην επικράτεια της Π.Ε. Λευκάδας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ), προβλέπονται:

  • Πολύ ψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4 / πορτοκαλί συναγερμός) και
  • Άνεμοι 4-5 και βαθμιαία 5-6 μποφόρ

 

«Παρά την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, οι τόσες πολλές ημέρες καύσωνα σε συνδυασμό με το δυνάμωμα των ανέμων διατηρούν τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εδώ και μέρες έχουμε θέση όλο τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη ετοιμότητα και παραμένουμε σε επαγρύπνηση» ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς και συμπλήρωσε:

 

«Η χώρας μας περνά μια πρωτόγνωρη δοκιμασία από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές. Καλώ όλους μας να αποφεύγουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σε όλους αυτούς που δίνουν ηρωική μάχη στα μέτωπα της φωτιάς, αλλά και σε όσους πλήττονται.».

 

Η Π.Ε. Λευκάδας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας και έχει προχωρήσει ήδη σε ενεργοποίηση του μηχανισμού της για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων.

 

Συνιστάται οι πολίτες να αποφεύγουν εργασίες και ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια (για παράδειγμα ρίψη αναμμένου τσιγάρου, καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χρήση μηχανημάτων που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα, χρήση υπαίθριων ψησταριών κλπ.), καθώς οι ψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την πρόκληση και την επέκταση πυρκαγιών.

 

Ιδιαίτερα προσοχή συνιστάται προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κλπ. για την αποφυγή εργασιών στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάψιμο χόρτων, κάπνισμα μελισσών, κλπ.).

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο (η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και η καύση αγρών.

 

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά να τηλεφωνήσουν ΑΜΕΣΩΣ

  • είτε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199
  • είτε στον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112,

δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο που βρίσκονται, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς, και το είδος βλάστησης που καίγεται.

 

Κατεβάστε/Δείτε από το Google Drive της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες για την προστασία τους από:

 

Περισσότερες λεπτομέρειες και δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίες (ΕΜΥ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hnms.gr/emy/el/

 

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.civilprotection.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *