Βουλευτής: Παράταση για υποβολή αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών

Βουλευτής: Παράταση για υποβολή αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λευκάδα, 6 Απριλίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «Δασικοί χάρτες: 6 μήνες παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων, 50% μείωση του παραβόλου –  Έπεται νομοθετική ρύθμιση για αμφισβητούμενες εκτάσεις»

 

Παράταση 6 μηνών στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις διαμαρτυρίες που μεταφέρθηκαν από τους βουλευτές και τοπικούς εκπροσώπους για τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία σε κάθε είδους συναλλαγές και μετακινήσεις. Επιπλέον, αποφάσισε μείωση του παραβόλου που καταβάλουν οι πολίτες για την εξέταση των αντιρρήσεων στις Επιτροπές κατά 50% σε κάθε κατηγορία.

Τέλος, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να εξεταστούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες, όπως θα μεταφερθούν από τοπικούς εκπροσώπους που θα συμμετάσχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Συντάγματος και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο μεγάλος στόχος είναι η κατάθεση, το επόμενο διάστημα, μιας συνολικής νομοθετικής ρύθμισης που θα λύνει όσα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από το νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, και ιδιαίτερα αυτά που χαρακτηρίζουν ως δασικές εκτάσεις πρώην καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και πολλά άλλα. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση διαμορφώνεται και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να διορθωθούν με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες τα λάθη και να λυθούν να προβλήματα που δημιουργήθηκαν έπειτα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών όπου, σε πολλές περιπτώσεις, οι δασικές εκτάσεις εμφανίζονται πολλαπλάσιες εκείνων που υπήρχαν ακόμη και στους αεροφωτοχάρτες του 1945 ή του 1960.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας δήλωσε:

«Όλα όσα είχα προαναγγείλει κατά το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις βελτιώσεις που προτίθεται να φέρει η Κυβέρνηση στους δασικούς χάρτες, επιβεβαιώνονται. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωνσταντίνος Σκρέκας, και ο Υφυπουργός κ. Γιώργος Αμυράς άκουσαν τις εισηγήσεις μας και τα προβλήματα και έδωσαν λύσεις.

Σε ό,τι αφορά την παράταση, ένα θέμα που είχα θέσει τόσο γραπτά σε ερώτηση και αναφορά που είχα κάνει προς το Υπουργείο μέσω της Βουλής, όσο και προφορικά σε συναντήσεις μου με την ηγεσία του Υπουργείου, είχαν αφήσει εξαρχής ανοιχτό το ενδεχόμενο. Η τελική απόφαση, τόσο για την παράταση, όσο και για το παράβολο, βεβαίως, ανήκει στον Πρωθυπουργό, γι’ αυτό άλλωστε και όλες οι ανακοινώσεις έγιναν έπειτα από σχετική σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πολίτες πρέπει να βρίσκουν το δίκιο τους χωρίς κόστος και ταλαιπωρία και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και οι δύο αποφάσεις που ανακοινώθηκαν.

Πρόκειται για μία ακόμη βελτίωση στο θέμα των τελών για την εξέταση των αντιρρήσεων, έπειτα από την αποδοχή της πρότασης που είχα καταθέσει ώστε να επιστρέφεται στους πολίτες το τέλος που κατέβαλαν για πρόδηλο σφάλμα που παραπέμφθηκε και δικαιώθηκε στην Επιτροπή Αντιρρήσεων.

Εκείνο που απομένει να δούμε στην πράξη είναι αυτό για το οποίο έχει επίσης δεσμευθεί η Κυβέρνηση: να δοθεί οριστική, βιώσιμη, νομικά και συνταγματικά ορθή λύση στο χρόνιο πρόβλημα των αμφισβητούμενων δασικών εκτάσεων και όλων των προβλημάτων που αφορούν τον χαρακτηρισμό τους. Όπως είχα προαναγγείλει, η νομοπαρασκευαστική συστήθηκε και συνεχίζει το έργο της, με τη συμμετοχή και τοπικών εκπροσώπων της Λευκάδας που θα φροντίσουν να ληφθούν υπόψη τα ειδικά θέματα του νησιού μας και να ενσωματωθούν λύσεις στη νέα νομοθεσία που θα απαντούν στις αδικίες.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούνε όσα τους μεταφέρουμε, αφουγκράζονται την κοινωνία και έχουν την πολιτική βούληση να δώσουν λύσεις. Αυτό εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες και είμαι βέβαιος ότι όλα τα ζητήματα που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες θα απαντηθούν με σωστή νομοθέτηση και κοινωνική δικαιοσύνη.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *