Η παράταξη “Ολοι για τη Λευκάδα” για το καταφύγιο αδέσποτων

Η παράταξη “Ολοι για τη Λευκάδα” για το καταφύγιο αδέσποτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την κατασκευή Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων.

Ποιά είναι η αλήθεια;

 

Με Δελτίο Τύπου στις 11/3/2021, ο Δήμος Λευκάδας ανακοίνωσε την έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα ‘’Φιλόδημος ΙΙ’’, της πρότασης που είχε υποβάλει για την κατασκευή Καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ύψους 372.000 €.

Προφανέστατα η εξέλιξη αυτή κατ’ αρχήν, είναι πολύ θετική, διότι συμβάλει στην προώθηση επίλυσης ενός πολύ σοβαρού προβλήματος!

Αν όμως κανείς ερευνήσει λίγο περισσότερο, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά (επιεικής χαρακτηρισμός) με το συγκεκριμένο έργο.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε τα στοιχεία.

Ο χώρος στον οποίον θα γίνει η κατασκευή του Καταφυγίου, συμφώνως με την πρόταση που υποβλήθηκε, είναι γεωτεμάχιο έκτασης 14.466 τ.μ. στη θέση ‘’Κανάλι’’ της Τοπικής Κοινότητας Αλεξάνδρου.

Η σχετική απόφαση για την υποβολή πρότασης, λήφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Φεβρουαρίου 2020, δηλαδή πριν από 13 μήνες.

Σ’ αυτό το Συμβούλιο, η Παράταξή μας έθεσε τέσσερις (4) προϋποθέσεις – δεσμεύσεις για να ψηφίσει την πρόταση, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον Δήμαρχο και το Σώμα και ήταν:

 

  1. Δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο, πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

 

  1. Πρέπει αυστηρά να τηρηθούν όλα όσα αναφέρουν στις επιστολές τους οι φιλοζωϊκές οργανώσεις.

 

  1. Την δέσμευση του Δημάρχου, ότι κατά την λειτουργία του, θα προσληφθεί το αντίστοιχο αξιοπρεπές σε αριθμό προσωπικό και θα δοθούν οι αντίστοιχοι πόροι για τη λειτουργία του.

 

  1. Τη μελέτη του Καταφυγίου, για την οποία δεν είχαμε ενημερωθεί.

Λίγες μέρες μετά την παραπάνω απόφαση, στις 20/2/2020, επανήλθαμε ζητώντας εγγράφως από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να επαναφέρει το θέμα διότι:

α) Έξη (6) μέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 18/2/2020, το Τοπικό Συμβούλιο Αλεξάνδρου – Νικιάνας, με ομόφωνη απόφασή του, τάχθηκε εναντίον της κατασκευής του καταφυγίου στην συγκεκριμένη θέση, στην περιοχή Αλεξάνδρου.

β) Στη συγκεκριμένη επίσης απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν ότι:

  • «…υφίσταται και ιδιοκτησιακό θέμα, καθώς μετά την ανακίνηση του ζητήματος άρχισαν συζητήσεις περί ιδιοκτησιών που βρίσκονται στο ακίνητο…»
  • «…απαιτείται η έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου με Προεδρικό Διάταγμα, μετά από έγκριση του Υπουργείου Χωροταξίας…».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με γραπτή του απάντηση, απέρριψε την επαναφορά του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, κλείνοντας την επιστολή του με τη σημείωση: «…μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, διερευνάται το ενδεχόμενο εξεύρεσης νέου, ίσως καταλληλότερου χώρου.»

Η Παράταξή μας, το διάστημα αυτό των 13 μηνών που μεσολάβησε, επανήλθε με ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο, ως προς το θέμα της εξεύρεσης άλλης θέσης. Η μόνιμη απάντηση του, καθώς και του αρμόδιου Αντιδημάρχου ήταν: «Το διερευνούμε».

Όπως αναφέραμε, πριν λίγες μέρες, ήρθε η έγκριση ένταξης του έργου για την κατασκευή του Καταφυγίου στην συγκεκριμένη θέση που προτάθηκε, δηλαδή της Κοινότητας Αλεξάνδρου.

Μια από τις υπηρεσίες που έπρεπε να δώσει έγκριση για την θέση είναι και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία με το αριθ. 8329/10-11-2020 έγγραφό της, ανακαλεί το αριθ. 1346/10-4-2020 προηγούμενο έγγραφό της και «…δεν εγκρίνει την χωροθέτηση του Καταφυγίου στη συγκεκριμένη θέση, επειδή το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη προστασίας της Κόκκινης Εκκλησιάς (ΦΕΚ 137/Β/2-3-1994)»

 Ύστερα από τα παραπάνω, είναι φανερό ότι τα ερωτηματικά που προκύπτουν και στα οποία η Δημοτική Αρχή οφείλει ν’ απαντήσει, είναι πολλά!!! Θέτουμε, μερικά απ’ αυτά:

 

  1. Γιατί, ενώ με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο, πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ ότι ρωτήθηκε ο Δήμαρχος, για το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων (10/11/2020) που αποκλείει την κατασκευή Καταφυγίου στην Κοινότητα Αλεξάνδρου;

 

  1. Γιατί, εάν έχει εξευρεθεί άλλη θέση για την κατασκευή του καταφυγίου, δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και παράλληλα το Υπουργείο;

 

  1. Γιατί, εάν δεν έχει εξευρεθεί άλλη θέση, εκτός από το να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, άφησε να εγκριθεί η σχετική πρόταση του Δήμου από το Υπουργείο, που στην πράξη σημαίνει ότι έχουμε τα χρήματα, αλλά δεν έχουμε την έκταση να το κατασκευάσουμε, άρα δεν υφίσταται έργο;

 

  1. Γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι για να γίνει τώρα αλλαγή θέσης σε εγκεκριμένη πρόταση, απαιτείται άλλη, επιπλέον διαδικασία (εγκρίσεις από υπηρεσίες, κ.λπ.) η οποία μπορούσε να είχε ήδη ολοκληρωθεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ τώρα θα υπάρχει καθυστέρηση, αν όχι (το απευχόμαστε) και κίνδυνος απένταξης του έργου;

Ελπίζουμε, οι απαντήσεις που θα λάβουν οι πολίτες να είναι πειστικές!!!

 

Λευκάδα 16/3/2021                                 Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι

Κωνσταντίνος Δρακονταειδής

                                                                                              Χρήστος Γληγόρης

                                                                                             Θανάσης Περδικάρης

                                                                                               Κωνσταντίνος Σέρβος

                                                             Ευάγγελος (Λάκης) Χαλικιάς

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *