Οι ρηξικέλευθες προτάσεις του Διαύλου για τις δημοτικές εκλογές

Οι ρηξικέλευθες προτάσεις του Διαύλου για τις δημοτικές εκλογές

Ουσιαστικές, καινοτόμες κι εντελώς διαφορετικές από τις απόψεις των άλλων παρατάξεων ήταν οι τεκμηριωμένες προτάσεις της παράταξης “Δίαυλος” στην συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Δημοτικές εκλογές, όπως τις κατέθεσε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Κώστας Γληγόρης και υπερθεμάτισαν οι δημοτικοί σύμβουλοί του.

Αφού ο κ. Γληγόρης ξεκίνησε αναφέροντας την δική του εκδοχή για τις  επαφές και τις ζυμώσεις ενδεχόμενης συνεργασίας με την νικήτρια παράταξη του Δημάρχου που έγιναν λίγο πριν αυτή αναλάβει καθήκοντα και οι οποίες ναυάγησαν  γιατί δεν είχαν σαν προϋπόθεσή τους την προγραμματική προσέγγιση, την οποία ο ίδιος θεωρούσε και θεωρεί απαραίτητη, στην συνέχεια κατέθεσε τις δικές του ρηξικέλευθες προτάσεις για το συζητούμενο σχέδιο νόμου.

Θεωρεί τις δύο κάλπες, μια για τους υποψήφιους δημάρχους και μια για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, σαν την καλύτερη λύση που θα οδηγούσε στην πραγματική έκφραση  της βούλησης των δημοτών, αλλά και στον απογαλακτισμό της Αυτοδιοίκησης απ΄ τα πολιτικά κόμματα και τους μηχανισμούς τους.

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γληγόρης:

“Το πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι το εκλογικό σύστημα, αλλά η μεταρρύθμιση που απαιτείται και δεν κατάφερε να φέρει ο Κλεισθένης και ουσιαστικά μείναμε πάλι στο κομμάτι του εκλογικού συστήματος και της απλής αναλογικής.

Η απλή αναλογική για να εφαρμοστεί χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι αφενός δεν έχουν πραγματικά καμία κομματική εξάρτηση και αφετέρου ανθρώπους που είναι γνώστες της αυτοδιοίκησης.

Τα δυο ψηφοδέλτια

Εάν με ρωτούσατε ποιο θα ήταν το καλύτερο σύστημα για να εκλεγεί ένας δήμαρχος και ένα δημοτικό συμβούλιο, θα σας απαντούσα, ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, στο ένα ψηφοδέλτιο αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν δήμαρχοι και στο δεύτερο αυτοί που επιθυμούν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλο.

Δυστυχώς όμως και στο νέο σχέδιο νόμου επικρατεί το παραταξιακό κομμάτι.  Ουσιαστικά, πάει πάλι να το μετατρέψει σε κομματικό, γιατί κύριε δήμαρχε δεν θα ήσασταν υποψήφιος, ή δεν θα μπορούσατε, αν αυτά που προτείνετε σήμερα, ήταν στον προηγούμενο εκλογικό νόμο. Γιατί δεν θα μπορούσατε τότε να βρείτε διακόσιους υποψηφίους και έναν σε κάθε χωριό…

Που πάμε

Εδώ πλέον, πάμε να έχουν το 100% τρεις δημοτικές και τρεις τοπικές κοινότητες. Δηλαδή ουσιαστικά πάμε να καταργήσουμε τον Δίαυλο, την Κοινωνία Πολιτών, την σύγχρονη Λευκάδα και πιθανόν σε κάποιες περιοχές και τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Όταν το 2014 κατεβήκαμε, ο συνδυασμός μας είχε 67 άτομα, με τους υπόλοιπους συνδυασμούς να έχουν από 200. Ο νόμος όμως μας έδινε τη δυνατότητα να κατέβουμε με μόνο 67 άτομα.

Προφανώς όμως ούτε ο Δίαυλος κάνει καλό στη Λευκάδα, ούτε ο κύριος Ζαβιτσάνος με το Αγωνιστικό Μέτωπο, ούτε η Λαϊκή Συσπείρωση και αυτό που θέλουμε,  είναι να κατέβουν συνδυασμοί αποκλειστικά κομματικοί, έτσι ώστε κάθε κομματάρχης σε κάθε χωριό να κανονίζει τα πενταμελή και τα τριμελή ή οποιαδήποτε άλλα συμβούλια και εκπροσώπους.

Πρέπει να πω στον κύριο δήμαρχο ότι μας χωρίζουν οι πολιτικές και όχι τα προβλήματα. Ούτε μας χωρίζουν οι λύσεις, που είπε ο κύριος Δρακονταειδής. Άλλη πολιτική έχει ο δικός μας συνδυασμός και άλλη οι υπόλοιποι κι αυτά φαίνονται μέσα από τις τοποθετήσεις μας. Τα προβλήματα είναι κοινά, αλλά η επίλυσή τους γίνονται με διαφορετικούς τρόπους.

Τα επί μέρους θέματα

Σχετικά με την μείωση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να πω ότι ένα συμβούλιο με 21 συμβούλους δεν θα μπορεί να έχει ούτε αντιδημάρχους”.

Σαν θετική πιθανή μεταρρύθμιση  ανέφερε να αποκοπούν από το δήμο Λευκάδας ο Κάλαμος και ο Καστός αν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και αυτές κοινότητες το επιθυμούν. Και αφού είπε πως εμείς θα τα υποστηρίζαμε σε τεχνική υποστήριξη, εντάξεις έργων κ.λ.π. εκτίμησε πως θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα για τα δύο νησιά.

Την ποσόστωση των γυναικών την θεωρεί υποτιμητικό για τις ίδιες γυναίκες και θύμισε πως συχνά οδηγεί να μπαίνει η θεία και η κουνιάδα του υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο!

Για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών θεωρεί πως πρέπει να γίνονται την δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου και η νέα δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει την πρωτοχρονιά κι όχι να περιμένει τρεις μήνες.

Οι εκλογές και 1η Γενάρη πρέπει να γίνονται την δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου το περισσότερο και δεν πρέπει να περιμένει δύο με τρεις μήνες. Υποστήριξε πως οι νέοι δήμαρχοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι, να ξέρουν τι θα βρουν, και βέβαια να γνωρίζουν τι γίνεται στα δημοτικά Συμβούλια.

Οι επιδιώξεις

Και κατέληξε:

“Ουσιαστικά αυτό που θέλετε να κάνετε, είναι να κομματικοποιήσετε τις δημοτικές εκλογές και την τοπικής αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μπορεί να κατεβάσει συνδυασμό ο Πέτρος Ζαβιτσάνος, ο Γιάννης Λιβιτσάνος κι ο Δίαυλος, κι αυτό βασίζεται στην λογική, πως αν αυτοί λείπουν και δεν πάρουν το 26% που πήραν, τότε το 33% γίνεται εύκολα 42%. Να γιατί θέλετε να εξαφανίσετε αυτές τις φωνές, που είναι ουσιαστικά και αυτές που μιλάνε στο δημοτικό συμβούλιο. Θέλετε να μην υπάρχουν.”

***

Ο Νίκος Γαζής

Με τις ενστάσεις του για την ημερήσια διάταξη ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος του Διαύλου Νίκος Γαζής λέγοντας:

“Κατ΄αρχήν θεωρώ τεράστιο λάθος ότι το θέμα της συζήτησης του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί το αποκλειστικό θέμα μια μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπότε ο ομιλών, έχω τον …υπερβολικό χρόνο των τριών ολόκληρων λεπτών(!) -και χωρίς δυνατότητα δευτερολογίας- για να τοποθετηθώ…

Το Νομοσχέδιο που συζητάμε, κατά την ταπεινή μου άποψη, στο τέλος θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσες βελτιώσεις υποτίθεται πως θα φέρει.

Επιγραμματικά λοιπόν: Διαφωνώ με την 5ετή θητεία. Εκτιμώ πως τα 4 χρόνια είναι αρκετά για κάθε καλό Δήμαρχο να αφήσει το πετυχημένο στίγμα του, ενώ τα 5 χρόνια είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα ιδίως για τους κοψοχέρηδες οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε, σπανίως λείπουν από την μικρή κοινωνία μας… Διαφωνώ επίσης για την οποιουδήποτε είδους ποσόστωση, η οποία εκτός από προσβλητική για τις ίδιες τις γυναίκες, αποτελεί μια ξεκάθαρα αντιδημοκρατική μεθόδευση, ιδίως σε μια κοινωνία που έχει παγιωθεί η ισότητα των δυο φύλων.

Σαν χειρότερο μειονέκτημα του Νομοσχεδίου όμως, με το οποίο και θα κλείσω, δεδομένου πως ο χρόνος μου τελειώνει και δεν θέλω να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορώ τους άλλους, είναι ότι ενώ θεραπεύει όπως διατείνονται οι εμπνευστές του τα προβλήματα της (μη) κυβερνησιμότητας, διατηρεί όμως τις υπερεξουσίες της Οικονομικής Επιτροπής σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθιστώντας το περίπου περιττό! Ακόμα κι έτσι όμως, φρονώ πως θα πρέπει να διορθωθεί και να ορίζει ξεκάθαρα τον αριθμό μελών της Δημοτικής Αρχής σ΄ αυτές, και τον αριθμό των μελών τις αντιπολίτευσης, ώστε να αποφεύγονται θολές, τραγελαφικές όσο  και παράλογες περιπτώσεις όπως η δική μας, αντιδήμαρχοι να καταλαμβάνουν στις Επιτροπές τις θέσεις της αντιπολίτευσης! Το αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι να δημιουργούνται πλειοψηφίες 7 έναντι 2…

Τελειώνοντας συμφωνώ με όσα είπε ο ο επικεφαλής και μάλιστα υπερθεματίζω υπέρ της πρότασής του για τα δυο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους κι ένα με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Δυστυχώς όμως, με τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, κι έτσι θα χαθεί κι αυτή η ευκαιρία. Γιατί αποκλείεται τα κόμματα να απεμπολήσουν το πατροπαράδοτο σύστημά τους, να πατρονάρουν  την αυτοδιοίκηση και να “καπελώνουν” τις τοπικές κοινωνίες…

(Σημείωση Σύνταξης: Δημοσιεύουμε τις προτάσεις του “Διαύλου”-σήμερα κατόπιν εορτής- επειδή είναι η μόνη δημοτική παράταξη της οποίας δεν δημοσιεύσαμε τις θέσεις πριν απ΄ το Συμβούλιο)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *