Η τοποθέτηση του κ. Σολδάτου για τον προϋπολογισμό

Η τοποθέτηση του κ. Σολδάτου για τον προϋπολογισμό

Την λαϊκή ρήση “και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ” μου θύμισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε πορεία” κ. Θοδωρής Σολδάτος μιλώντας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο. Και ομολογώ πως πολύ χάρηκα την τοποθέτησή του, αν και  μου δημιούργησε την εντύπωση πως ούτε στους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους της συνεδρίασης απευθύνονταν, ούτε προς την δημοτική Αρχή. Μάλλον προς την κατηγορία εκείνη των κομματικών ψηφοφόρων του πρέπει να απευθύνονταν, (εκείνων που αρχικά έμειναν αποσβολωμένοι με την απόφασή του να στηρίξει τον αντίπαλο συνδυασμό και οι οποίοι στη συνέχεια ανέβηκαν για τα καλά στα κεραμίδια βλέποντάς τον να έχει μονίμως το χέρι υψωμένο, ψηφίζοντας κάθε πρόταση της δημοτικής Αρχής). Με σκοπό να τους μαλακώσει λοιπόν, τους έστειλε το μήνυμα: “Είδατε, εμείς στηρίζουμε την δημοτική Αρχή στα καλά της, αλλά και την αντιπολιτευόμαστε εκεί που χρειάζεται…”!

Έτσι η τοποθέτησή του κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού το βράδυ της Παρασκευής, τα είχε όλα: Και γεμάτος με αισιόδοξα συναισθήματα ήταν όπως δήλωσε, και αναγνώρισε μετ΄ επαίνων το έργο της δημοτικής Αρχής -στην οποία άτυπα πλην ουσιαστικά συμμετέχει- και συγχαρητήρια  μοίρασε αφειδώς στα μέλη της, αλλά και στους υπηρεσιακούς παράγοντες-εισηγητές  του προϋπολογισμού. Και αφού απένειμε τα εύσημα στα παιδιά της δικής του παράταξης που συμμετέχουν στην εξουσία, έκανε και την αντιπολιτευσούλα του, έστω με το (πολύ) βελούδινο γάντι, (ίσως για ξεκάρφωμα!)

Μην παρεξηγηθούμε κιόλας, θα σκέφθηκε! Γι αυτό άλλωστε σας είπα προς τα που νομίζω πως απευθύνονταν…

Τέλος πάντων! Ως εδώ όμως τα σχόλια και ας δούμε τώρα τι είπε στην τοποθέτησή του ο αιρετός (και αρχηγός της αξιωματικής …αντιπολίτευσης):

***

“Διακατέχομαι από αισιόδοξα συναισθήματα  καθώς μετά από 16 μήνες δημοτικής θητείας   εισπράττω τα κατατεθέντα σήμερα από τον δήμαρχο, απ΄ τους στενούς αιρετούς συνεργάτες του και από τα στελέχη της διοίκησης ένα συγκροτημένο σχέδιο αναφορικά με την προοπτική της επόμενης χρονιάς, ένα σχέδιο που απ΄ την μια μεριά αποτυπώνει προφανώς ανάγκες και απ΄ την άλλη ασφαλώς τις επιλογές των συντακτών του προϋπολογισμού. Τις επιλογές αυτών που  προγραμματίζουν για την επόμενη χρονιά με επικεφαλής το Δήμαρχο.

Έγινε δουλειά στο 15μηνο που πέρασε, είναι δε εύλογο κάθε νέα δημοτική αρχή να έχει έναν χρόνο προσαρμογής και αναγνώρισης των ειδικών συνθηκών που όλοι γνωρίζουμε στο πανελλήνιο, τι έχει επικρατήσει και πόσα ζητήματα έχει προκαλέσει η Πανδημία. Εγώ δεν θα συμμεριστώ απόλυτα τη θέση του συνεργάτη μας στην παράταξή μας του κ. Ζουριδάκη ότι η οικονομική κρίση του 2012 με 15 ήταν μεγαλύτερη από την τωρινή, προφανώς εκείνη η κρίση είχε την οικονομική παράμετρο ως κυρίαρχο στοιχείο, το τωρινό έχει την κοινωνική παράμετρο, παρενθετικά θα πω ότι τα σημερινά νέα μάλλον δεν είναι απαισιόδοξα, κλείνω την παρένθεση,  παρόλα αυτά και παρά τις μεγάλες δυσκολίες περπάτησε και μάλιστα περπάτησε και καλά και σχεδιάστηκε καλά και η επόμενη χρονιά, όπως επαναλαμβάνω κατατέθηκε εκ μέρους των συντακτών του προϋπολογισμού.

Να συγχαρώ τον κ. Δελαπόρτα και την κα Γαζή, που ήταν διευρινιστικότατοι  και το σχέδιο ήταν κατατοπιστικότατο.

Ωστόσο διαισθάνομαι ότι μπαίνοντας στην δεύτερη ουσιαστικά χρονική περίοδο της Δημοτικής θητείας, υπάρχουν και κάποιες ελλείψεις, άλλες σημαντικές και άλλες λιγότερο σημαντικές. Ένας σχεδιασμός για την ανακούφιση των χρονίων παθογενειών που χαρακτηρίζουν το δήμο, που αυτές οι παθογένειες ίσως φέτος το καλοκαίρι, γιατί κακά τα ψέμματα η περίοδος κατά την οποία ο δήμος λειτουργεί σε όλη του τη διάσταση είναι η τουριστική περίοδος, ασφαλώς υπάρχει και η περίοδος του χειμώνα είναι εξίσου σημαντική, όμως το καλοκαίρι έχουμε την πληθυσμιακή έκρηξη, την οποία δεν είχαμε αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα και η δημοτική αρχή να μπορέσει να αντιμετωπίσει χρονίζοντα προβλήματα καλύτερα.

Όμως αν την επόμενη χρονιά που όλοι το ευχόμαστε, τα πράγματα πάνε καλά,  εγώ διακατέχομαι από αισθήματα αισιοδοξίας. φοβάμαι ότι σε σημαντικά ζητήματα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ο κατάλληλος σχεδιασμός.

Για παράδειγμα το κυκλοφοριακό που αντιμετωπίζει η πόλη κάθε καλοκαίρι, με εξαίρεση ενδεχομένως το καλοκαίρι του 2020, όπως αυτό αποτυπώθηκε από όλους τους επικεφαλής όταν κάναμε κατάθεση απόψεων εν όψει των δημοτικών εκλογών, νομίζω ότι πρέπει να πάρει σάρκα και οστά.

Κύριε δήμαρχε και κύριοι συνεργάτες του δημάρχου, να σηκώσετε τα μανίκια, να δούμε τυχόν πεζοδρομήσεις,  δεν αρκούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Να δούμε θέσεις στάθμευσης, να δούμε τη μεταφορά των επισκεπτών και των δημοτών από τις παρυφές της πόλης στο κέντρο, με δημοτικά οχήματα μεταφοράς, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει φέτος το καλοκαίρι να προγραμματιστεί τουλάχιστον για το καλοκαίρι του 2022.

Είπατε ότι έχουμε υστέρηση εσόδων και αντικειμενικές δυσκολίες ναι  και ότι άλλοι δήμοι δεν αντιμετωπίζουν κατά τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα εδώ στη Λευκάδα. Θα συμφωνήσω, όμως όταν υπάρχει υστέρηση υπάρχει και αναζήτηση εσόδων. Όχι μόνο όταν υπάρχει στέρηση θα πρέπει πάντα να έχουμε το μυαλό μας για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιους πόρους, και ο δήμος να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να γίνει εκμετάλλευση της περιουσίας που υπάρχει, να υπάρξουν πόροι για τον  δημότη της Λευκάδας. Στο επενδυτικό μας σχέδιο δεν είδα να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ελλιμενισμό των σκαφών εκεί που δεν τον εκμεταλλευόμαστε, να δούμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις θέσεις στάθμευσης, δεν θέλω να επεκταθώ, για να φέρουμε νέα έσοδα στον Δήμο για να αναπληρώσουμε τυχόν απώλειες. Να αναδείξουμε αρχαιολογικούς χώρους, το έχω ξανατονίσει στο παρελθόν, για να αποτελέσουν στοιχείο επισκεψιμότητας και στη συνέχεια να υπάρξουν πόροι για το δήμο μας.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ εντάξει, από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων εντάξει αλλά στηρίζονται και στις δικές μας πλάτες. Τα μικρά έργα. Πρέπει να μην αφήσουμε τίποτα ανεκμετάλλευτο. Στο παρελθόν μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων, με χαρά έχω ακούσει κατά το παρελθόν ότι η δημοτική αρχή είναι κοντά σε αυτή την προοπτική. Θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον να ακούσω περισσότερα κι όχι μόνον εγώ.

Με πολύ μεγάλη ευαρέσκεια άκουσα το Δήμαρχο να μιλάει για την ψηφιακή μετάβαση του δήμου και τον προγραμματισμό που κάνει. Υποψιάζομαι ότι του χρόνου τέτοια εποχή να μας έχει ο Θεός καλά, θα έχουμε να απευθύνουμε σημαντικές ερωτήσεις, γιατί όλα αυτά που κατατίθενται σήμερα θα αποτελούν στοιχείο αναφοράς για κριτική και σχολιασμό την επόμενη χρονιά.

Θέλω λοιπόν την επόμενη χρονιά να δω και την ψηφιακή μετάβαση να παίρνει σάρκα και οστά και τους  υδάτινους πόρους να προσεγγίζονται μελετητικά και όχι μόνο μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο. Και στο κυκλοφοριακό να δίνουμε μία πρώτη απάντηση και την υστέρηση των εσόδων από την ανταποδοτικότητα μερικώς να την αναπληρώσουμε κατά  διαφορετικό τρόπο και θεωρώ ότι κοντά σε όλα αυτά τα καλά τα οποία είχαν την ευκαιρία να μας εκθέσουν οι συνεργάτες του δημάρχου και ο  δήμαρχος, θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια και θα είμαστε όλο αυτιά στο προσεχές δωδεκάμηνο για να  πάρουμε και αυτών απαντήσεις. Και για τον Αυλαίμονα, το λέω, και για το Πνευματικό Κέντρο, για όλα αυτά τα καλά που γίνονται στη Λευκάδα.

Φίλες και φίλοι, σαφέστατα ψηφίζουμε τα μέλη της παράταξης ” αλλάζουμε πορεία” τον προϋπολογισμό. Και ψηφίζουμε και για την δουλειά την οποία έχει γίνει στην οποία θεωρώ ότι έχουμε συνδράμει καταλυτικά ως παράταξη και κυρίως στο θέμα των στερεών αποβλήτων που δεν πρέπει να ξεχνάμε, γιατί  είναι διαφορετική η εικόνα φέτος απ΄ότι στο παρελθόν, αλλά και όλα τα άλλα για τα οποία και με την θετική μας ψήφο όταν χρειάζεται βοηθάμε, αλλά και με τα στελέχη μας ως συνεργάτες του δημάρχου που έχουμε διαθέσει νομίζω ότι έχουμε στηρίξει για τα καλά αυτή την κατάσταση.

Όμως επαναλαμβάνω ότι στην επόμενη χρονιά περιμένουμε αυτά τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Θετικοί λοιπόν απέναντι στον προϋπολογισμό, τον ψηφίζουμε.

Και τελειώνοντας να ευχαριστήσω τους δυο αντιδημάρχους, τον κ. Λιβιτσάνο και κυρίως τον κ. Ζουριδάκη ο οποίος ήταν κατατοπιστικότατος. (Και έκλεισε αναφερόμενος σε μια ερώτηση του προς τον κ. Λιβιτσάνο για ένα απλό λειτουργικό θέμα των πρώην δήμων Ελλομένου και Απολλωνίων, και που προφανώς δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση).

Σας ευχαριστώ πολύ”.

Ο Αυτοδιοικητικός

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *