ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λευκάδα, 25 Οκτωβρίου 2020
Θανάσης Καββαδάς: «’’Σεισάχθεια’’, ’’δεν πληρώνω’’, ‘‘κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’’ έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, υπερφορολόγηση και πλειστηριασμούς έφερε ως κυβέρνηση» – Ομιλία στη Βουλή στην πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών
Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Υπουργού Οικονομικών της Κυβέρνησης, κ. Χρήστου Σταϊκούρα πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, που η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία αγωνίζονται σε δύο κρίσιμα μέτωπα, ενάντια δηλαδή στην τουρκική προκλητικότητα και τον κορονοϊό, επέλεξε να προσπαθήσει να βγει από την πολιτική λήθη για να τραβήξει την προσοχή μακριά από τα εσωκομματικά του προβλήματα, καταλήγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα έλεγε στα κάγκελα, ως αντιπολίτευση, και άλλα έκανε όντας στην καρέκλα, ως Κυβέρνηση.
Υπενθύμισε ότι από το προεκλογικό «δεν πληρώνω» που οδήγησε στην αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 50% μέσα στο 2015, διότι ο κόσμος άκουσε την κυβέρνηση και σταμάτησε να πληρώνει, φτάσαμε στο να ομολογεί ο κ. Τσακαλώτος ότι με «ταξική μεροληψία» υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη.
Υπενθύμισε ότι το 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται θα έφερνε επανάσταση στο θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης να λέει ότι θα ωφεληθούν 400.000 οφειλέτες, ενώ στην πραγματικότητα, μέχρι τον Ιούλιο του 2019 είχαν γίνει 7.300 αιτήσεις και τελικά μόνο 2.200 οφειλέτες ρύθμισαν τα χρέη τους – δηλαδή, μια τραγική αποτυχία.
Ο εξωδικαστικός επί ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε μία γραφειοκρατική διαδικασία, ανέφερε ο Βουλευτής, με δεκάδες στάδια που προϋπέθεταν χρόνο και χρήμα, ενώ αντίθετα σήμερα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτοματοποιεί τη διαδικασία, μέσω της ειδικής πλατφόρμας, τον επεκτείνει υπό όρους και σε ενήμερους οφειλέτες, δίνει 240 δόσεις, δηλαδή 20 χρόνια για την αποπληρωμή, διασφαλίζοντας την περιουσία και τα εισοδήματα των οφειλετών.
Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι το 2017, ο τότε Υπουργός των Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, έλεγε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χρειάζονται για να έχουμε καλές τράπεζες, κι ότι έτσι, το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» που επαναλάμβανε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρόδο το 2015, και που έφερε την εκλογική νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστηκε αμέσως μόλις βρέθηκε στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Επεσήμανε ότι όταν οι τραπεζίτες έπαψαν να είναι ο ταξικός εχθρός και έγιναν συνέταιροι στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η «νέα σεισάχθεια», που διακήρυσσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ ακόμα και το Σεπτέμβριο του 2014, ξεχάστηκε.
Ο Βουλευτής συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στο νόμο Κατσέλη, λέγοντας ότι τον Φεβρουάριο του 2019 μπήκε οριστική ταφόπλακα στην οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας, με τον νόμο 4592 που έδινε διορία 6 μηνών, σε ελάχιστους δικαιούχους, να σώσουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να γίνουν συνολικά 25.672 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθύμισε την πολιτική της υπερφορολόγησης, αλλά και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, που εκτίναξαν τις οφειλές προς την εφορία στα 104 δις ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία στα 35,4 δις ευρώ το 2019 από 13,7 που ήταν το 2015, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ευτελίσει μία ύψιστη κοινοβουλευτική, δημοκρατική διαδικασία επικαλούμενο ωμά ψέματα για τον Υπουργό των Οικονομικών, και κατέληξε:
«Είναι ωμά ψέματα είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν στήριξε και δεν στηρίζει τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά. Αν αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 από τη λαίλαπα της επιδημίας, είναι γιατί αυτός ο Υπουργός, πήρε μέτρα έγκαιρα και καίρια. Αλλά και γιατί έχουν μπει γερά θεμέλια, με τα 14 νομοσχέδια που αποτυπώνουν το σύνολο της αναπτυξιακής, οικονομικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης.
Εσείς αυξάνατε φόρους, εμείς μειώνουμε φόρους.
Κι αν αυτή τη στιγμή υπάρχει ελπίδα να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος και να ανακάμψουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν υπάρχει ελπίδα να προστατευθεί η πρώτη κατοικία, είναι γιατί μόλις τελειώσει αυτή η φάρσα της πρότασης μομφής, η Βουλή θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από την ίδια τόλμη, την ίδια κοινωνική ευαισθησία και τον ίδιο ρεαλισμό, που χαρακτηρίζουν τον εισηγητή του και κύριο εκφραστή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τον Υπουργό των οικονομικών. Καταψηφίζω λοιπόν την πρόταση δυσπιστίας και στηρίζω τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ