Ο Κώστας Γληγόρης τώρα δικαιώνεται!

Ο Κώστας Γληγόρης τώρα δικαιώνεται!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη για την Αυτοδιοίκηση φέρνει το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο-σκούπα στο άρθρο 30 που λέει:

« Προς υποβοήθηση της οικείας Τεχνικής Υπηρεσίας, οι Ειδικοί Σύμβουλοι, οι Ειδικοί Συνεργάτες και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες, εφόσον κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών και τα λοιπά προσόντα, μπορούν να συντάσσουν χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μελέτες και τεύχη διαγωνισμών για έργα και υπηρεσίες του Δήμου ».

***

Ο Δήμος Λευκάδας όμως είναι πολύ πιο μπροστά απ΄ το Νομοσχέδιο αλλά κι απ΄ την εποχή του, αφού εφαρμόζει αυτή την πρακτική από καιρό, πολύ πριν αυτή περιληφθεί σε ένα Νομοσχέδιο προς ψήφιση! Δεν αποκλείεται βέβαια η εφαρμογή της μεθόδου από τον δήμο Λευκάδας να ήταν αυτό που άνοιξε τα μάτια των κυβερνητικών και να σκέφτηκαν μόλις το έμαθαν: “Βρε αυτό που κάνουν οι μισοδικοί μας οι Δημαρχιακοί στη Λευκάδα είναι πανέξυπνο! Γιατί να μην το εφαρμόσουμε και πανελλαδικά?” Και αμ΄ έπος αμ΄ έργο, τσουπ το συμπεριέλαβαν στο Νομοσχέδιό τους!

Για να ισχύσει βέβαια αυτή η περίεργη ομολογουμένως ρύθμιση, θα πρέπει το Νομοσχέδιο πρώτα να ψηφιστεί και στην συνέχεια να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Που σημαίνει πως μέχρι τότε ενδεχόμενες τέτοιες ενέργειες ήταν και παραμένουν παράνομες.

Κι αυτό με την σειρά του σημαίνει πως ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δίαυλος” Κωνσταντίνος Γληγόρης, που προ πολλού φωνάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο -κι όχι μόνο- ότι αυτό που γίνεται καιρό τώρα στον Δήμο Λευκάδας είναι παράνομο, τώρα δικαιώνεται!

Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά -και μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη- θα ακούσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής πειστικές εξηγήσεις κι όχι πλέον κραυγές ή ειρωνείες… Είναι κάτι που το χρωστάνε όχι μόνο στον κ. Γληγόρη και στο Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του, αλλά και σε όλους τους Λευκαδίτες…

  ***


 

Ας δούμε όμως το εξαιρετικά ενδιαφέρον σημερινό σχετικό ρεπορτάζ του “airetos.gr” με τον τίτλο:

 

Οι Σύμβουλοι/Συνεργάτες των Δημάρχων θα συντάσσουν μελέτες και τεύχη διαγωνισμών”

Αυξάνονται (ή και αλλοιώνονται; ) τα καθήκοντα που θα μπορούν να ασκούν οι Ειδικοί Σύμβουλοι και οι Ειδικοί/Επιστημονικοί Συνεργάτες των Δημάρχων.

Με το υπό ψήφιση άρθρο 30 του Νομοσχεδίου-“σκούπα”, προστίθεται στο έργο που αυτοί επιτελούν και η σύνταξη -χωρίς πρόσθετη αμοιβή- μελετών και τευχών διαγωνισμού για έργα και υπηρεσίες του Δήμου.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει στην Αιτιολογική Έκθεση ότι η ρύθμιση «κρίνεται σκόπιμη για την υποβοήθηση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης».

Διαβάζοντας πάντως το κατατεθέν άρθρο, δεν περιέχει ρητώς προϋπόθεση εφαρμογής που να σχετίζεται με υποστελέχωση ή μη του Δήμου (π.χ. κάποιο ποσοστό κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων).  Όπως κατετέθη, η δυνατότητα θα έχει οριζόντια ισχύ παντού.

Ειδικότερα, με το αρ.30 του  Ν/Σ αντικαθίσταται η παρ.7 του αρ.163 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), με τη βασική διαφορά εν συγκρίσει με το ισχύον να είναι η προσθήκη στο τέλος του εξής τελευταίου εδαφίου:  « Προς υποβοήθηση της οικείας Τεχνικής Υπηρεσίας, οι Ειδικοί Σύμβουλοι, οι Ειδικοί Συνεργάτες και οι Επιστημονικοί Συνεργάτες, εφόσον κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών και τα λοιπά προσόντα, μπορούν να συντάσσουν χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μελέτες και τεύχη διαγωνισμών για έργα και υπηρεσίες του Δήμου ».

Ενδιαφέρον θα ήταν πάντως να σκεφτεί κανείς το ίδιο φαινόμενο σε επίπεδο Κεντρικού Κράτους, τι θα γινόταν για παράδειγμα σε ένα Υπουργείο, εάν αντιστοίχως ο Υπουργός έβαζε τους μετακλητούς του να γράφουν τις μελέτες για τις διαγωνιστικές διαδικασίες ή τις αναθέσεις που θα ακολουθούσαν…

Σε κάθε περίπτωση, ίσως η Κυβέρνηση, από το να νομιμοποιεί το ρόλο των Συνεργατών στο να κλείνουν “τρύπες” υποστελέχωσης, θα ήταν αποτελεσματικότερο να δρομολογήσει επιτέλους τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του ίδιου του προβλήματος της υποστελέχωσης, με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *