Ενημέρωση της ΠΙΝ για τον κορωνοϊό

               Ενημέρωση της ΠΙΝ για τον κορωνοϊό

         ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                      

         ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ                                                                            

                   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

04 MAIOY 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ

 

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεχίζει την τακτική ενημέρωση των πολιτών συγκεντρώνοντας πληροφόρηση από τον ΕΟΔΥ, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων των Ιονίων Νήσων.

 

Το καθημερινό πρόγραμμα ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίνεται στην ανάγκη πληροφόρησης ολόκληρης της χώρας και αποτελεί την μόνη πηγή επίσημης ενημέρωσης.

                                              

ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ να παρακολουθείτε συστηματικά την καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση που πραγματοποιούν στις 6μμ, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

 

Υπενθυμίζουμε ότι:

 • Σωστή ενημέρωση και πρόληψη είναι τα “όπλα” μας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού
 • Όσο λιγότερες είναι οι μετακινήσεις μας, τόσο λιγότερα θα είναι τα κρούσματα
 • Προσέχουμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι γύρω μας
 • Τα λιγότερα κρούσματα αυξάνουν τις πιθανότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισης

 

Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ:1135, 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (4 Μαϊου 2020) τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) παραμένουν συνολικά 0, και τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν ως εξής:

 

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: 0 κρούσματα.  
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: 0 κρούσματα.

 

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: 0 κρούσματα & ΙΘΑΚΗ: 0 κρούσματα

 

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: 0 κρούσματα.

                                                                                                                 

* ΑΡΝΗΤΙΚΑ στον κορωνοϊό βγήκαν τα δείγματα που εστάλησαν τα τελευταία 24ωρα στο Ινστιτούτο Παστέρ από τα Γενικά Νοσοκομεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιονίων Νήσων.

**Αναμένονται τα αποτελέσματα από νέα δείγματα που έχουν ληφθεί από τα Νοσοκομεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιονίων Νήσων.

*** Για τα κρούσματα έχει πραγματοποιηθεί ή είναι σε εξέλιξη επί του παρόντος ιχνηλάτηση επαφών και χορήγηση οδηγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ

(από την έναρξη της πανδημίας από τον COVID-19 μέχρι και σήμερα)

                                                                                                     

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) συνολικά 13, είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και έχουν ως εξής:

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: 5 κρούσματα
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: 1 κρούσμα
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: 1 κρούσμα & ΙΘΑΚΗΣ: 0 κρούσματα
 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: 6 κρούσματα

Πρόκειται για 8 άνδρες και 5 γυναίκες – Ηλικίες:  58, 59, 56, 52, 67, 63, 30, 64, 74, 69, 29, 56 || ΜΟ:  56 ετών – Θάνατοι: 2 (εκ των οποίων – ένας άνδρας από Ζάκυνθο και ένας άνδρας από Κέρκυρα)

 

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

Α) Tο τελευταίο διάστημα (1-3.05.2020), κατά την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, βεβαιώθηκαν από την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ για άσκοπες μετακινήσεις 57 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα σε 34 πεζούς και 23 κατά τον έλεγχο σε οχήματα

Β)Από το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ διενεργήθηκαν καθ όλο το διάστημα (1-3.05.2020), 477 έλεγχοι στην περιοχή δικαιοδοσίας του (λιμένα και χερσαία ζώνη που επιτηρεί) και  δεν βεβαιώθηκαν  παραβάσεις.

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:

Α) Tο τελευταίο διάστημα (1-3.05.2020), κατά την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, βεβαιώθηκαν από την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ για άσκοπες μετακινήσεις δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις κατά τον έλεγχο σε οχήματα και πεζούς.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 100 έλεγχοι άδειας εξόδου κυκλοφορίας πολιτών, προς

εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας και δεν διαπιστώθηκε έλλειψη δικαιολογητικών.

Β) Από το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ διενεργήθηκαν καθ όλο το διάστημα (1-3.05.2020), 788 έλεγχοι στην περιοχή δικαιοδοσίας του (λιμένα και χερσαία ζώνη που επιτηρεί) και βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις.

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ:

Α) Tο τελευταίο διάστημα (1-3.05.2020), κατά την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, βεβαιώθηκαν από την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις κατά τον έλεγχο σε οχήματα και πεζούς και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Β) Από το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ διενεργήθηκαν καθ όλο το διάστημα (1-3.05.2020), 610 έλεγχοι στην περιοχή δικαιοδοσίας του (λιμένα και χερσαία ζώνη που επιτηρεί) και βεβαιώθηκαν 7  παραβάσεις

Από το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΙΘΑΚΗΣ διενεργήθηκαν καθ όλο το διάστημα (1-3.05.2020), 68 έλεγχοι  στην περιοχή δικαιοδοσίας του (λιμένα και χερσαία ζώνη που επιτηρεί) και δεν βεβαιώθηκαν  παραβάσεις.      

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ:

Α) Το τελευταίο διάστημα (1-3.05.2020), κατά την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, από την ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 3 διοικητικά πρόστιμα (1) σε πεζό και (2) σε οδηγούς –επιβάτες οχημάτων και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα .

Β) Από το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ διενεργήθηκαν καθ όλο το διάστημα (1-3.05.2020), 485 έλεγχοι στην περιοχή δικαιοδοσίας του (λιμένα και χερσαία ζώνη που επιτηρεί) και  επιβλήθηκε (1) παράβαση (Μετακίνηση χωρίς Βεβαίωση τύπου Α)

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

 

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ:

Από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου το διάστημα (1-3.05.2020), συνεχίστηκαν κανονικά οι έλεγχοι, εδόθησαν οδηγίες, έγιναν κατά περίπτωση συστάσεις και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:

Από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου το διάστημα (1-3.05.2020), συνεχίστηκαν κανονικά οι έλεγχοι, εδόθησαν οδηγίες, έγιναν κατά περίπτωση συστάσεις και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ:

Από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου το διάστημα (1-3.05.2020), συνεχίστηκαν κανονικά οι έλεγχοι των τιμών σε καταστήματα πώλησης μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εδόθησαν οδηγίες, έγιναν κατά περίπτωση συστάσεις και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ:

Από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου το διάστημα (1-3.05.2020), συνεχίστηκαν κανονικά οι έλεγχοι, εδόθησαν οδηγίες, έγιναν κατά περίπτωση συστάσεις και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας παρέχει κυρίως ενημέρωση όσον αφορά την κατανόηση του Νομοθετικού Πλαισίου σε σχέση με τις απαγορεύσεις, (μετακινήσεις εκτός των ορίων του Νομού, μετακινήσεις στο εξωτερικό, λειτουργία καταστημάτων, χρήση μάσκας κλπ.). Από την Πέμπτη 30 Απριλίου έως και την Κυριακή 3 Μαϊου 2020 έχουν πραγματοποιηθεί ( 227 ) τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών και (29) επισκέψεις πολιτών με αντικείμενο την ενημέρωση τους. Επίσης συνδράμει σε ότι ζητηθεί, το Νοσοκομείο Ζακύνθου, την Αστυνομική Δ/νση Ζακύνθου, το Λιμεναρχείο Ζακύνθου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Ζακύνθου.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.