Ανακοίνωση της παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα”

Ανακοίνωση της παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα”

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

Η Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» ζητά την απόσυρση του ν/σ

«Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

 

Την Δευτέρα 27/4/2020, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Παράταξή μας τοποθετήθηκε αρνητικά τόσο για το ν/σ της κυβέρνησης «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του, όσο και για το  άρθρο 93 ζητώντας την απόσυρσή τους.

Με το άρθρο 93, η Νέα Δημοκρατία δείχνει ξεκάθαρα ότι κάνει το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει τελικά στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων και θα υιοθετήσει παράλληλα σε επόμενη φάση την καύση τους, ως μοντέλο διαχείρισης.

Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών από τους Δήμους στους νέους ΦΟΔΣΑ-Ανώνυμες Εταιρείες, που θα δημιουργηθούν και θα είναι υπό απόλυτο έλεγχο, γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες ενώ προβλέπεται η μεταφορά σ’ αυτούς της κινητής και ακίνητης  περιουσίας των ήδη λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ.

Ειδικά για τον Δήμο μας, που έχει δρομολογήσει τη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων,  μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Κυρίως δε να δημιουργήσει θέματα στην συνεργιστική λύση με τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας.

Στο σύνολό του το συγκεκριμένο αντιπεριβαλλοντικό ν/σ που θα συζητηθεί στη Βουλή «κεκλεισμένων των θυρών» λόγω της πανδημίας, αποδομεί πολλές πολιτικές προωθώντας την απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Πρόκειται ουσιαστικά για οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων», σύμφωνα με οποίο οι δημόσιες περιβαλλοντικές πολιτικές αποτελούν εμπόδιο στα σχέδια των φίλων και πελατών της ΝΔ.

Η Παράταξή μας αφενός τάχθηκε απέναντι στο άρθρο 93 διαμορφώνοντας – συμπληρώνοντας το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που πλειοψήφησε και αφετέρου κατέθεσε άλλο σχετικά με την απόσυρση του ν/σ στο σύνολό του, που είναι το εξής:

Ψήφισμα Δημοτικής Κίνησης “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ” για το σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

Το υπουργείο ενέργειας και η κυβέρνηση, κατέθεσαν το ν/σ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών. Μια τακτική που ισχύει και για άλλα θέματα (π.χ. Παιδεία) που ψηφίζονται με διαδικασίες fast track.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα 23 περιβαλλοντικές Οργανώσεις, εθνικού επιπέδου όλες (Greenpeace, WWF, κλπ), έχουν ζητήσει απόσυρση, ανάκληση και μη κατάθεση του ν/σ, ενώ περισσότερα από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες κάνουν επείγουσα έκκληση για την άμεση απόσυρση του.

Το σχέδιο νόμου  αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον και οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» χωρίς περιβαλλοντική στρατηγική.

Είναι συνοθύλευμα ρυθμίσεων σε διάφορες τομεακές πολιτικές, με ενιαία στόχευση, καταστρατηγεί ευρωπαϊκές οδηγίες, και απορρυθμίζει το σύνολο της περιβαλλοντικής πολιτικής και των περιβαλλοντικών λειτουργιών της χώρας.

Με αυτό επιχειρείται, επί της ουσίας, η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση  πόρων μέσω μιας «άγριας», μη συνετής και μη βιώσιμης ανάπτυξης, που θα συνοδευτεί, προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις σε επίπεδο ποιότητας ζωής.

Για τους λόγους αυτούς, το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΖΗΤΑ:

Την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

 

Το ψήφισμα έλαβε 6 θετικές ψήφους (οι 5 σύμβουλοι της παράταξής μας και ο κ. Ν. Βικέντιος) και 9 αρνητικές (από την παράταξη του κ. Θ. Σολδάτου «Αλλάζουμε Πορεία», και του κ. … Βερροιώτη «Λαϊκή Συσπείρωση»).

Ψήφισαν παρών 11 (από την παράταξη του κ. Δημάρχου και την παράταξη «Δίαυλος» του κ. Κ. Γληγόρη).

Υπήρξαν και 2 αποχές.

Λευκάδα, 29/4/2020 

 

Για τη Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.