Το κόμμα της Ν. Δ. ενημερώνει για το “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα”

DSC05703

Είναι στ΄ αλήθεια κομμάτι ασυνήθιστο, ένα κόμμα -έστω και κυβερνητικό- να είναι ο φορέας που ενημερώνει επίσημα τους πολίτες και μάλιστα με συνέντευξη τύπου, για την εφαρμογή κάποιου “φιλολαϊκού” κυβερνητικού μέτρου, όπως είναι η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Μάλλον κάποιον κανονικό κρατικό φορέα (έναν υφυπουργό, έναν γενικό γραμματέα ή έστω κάποιον ανώτερο υπάλληλο της αποκεντρωμένης διοίκησης) θα περίμενε κανείς να επωμισθεί αυτό το ρόλο. Όταν όμως οι εκλογές είναι προ των πυλών και το τοπίο μόνο ρόδινο δεν φαντάζει για την κυβερνητική παράταξη, τότε ας πούμε πως επιτρέπονται κι αυτού του είδους οι νεωτερισμοί, έστω κι αν στο τέλος κινδυνεύουν ν΄ αποδειχθούν πολύ αμφίβολης χρησιμότητας…

Έτσι, ο τομεάρχης της Ν. Δ. κ. Γιώργος Κακούρης (που αντικαθιστά τον -ακόμη ανύπαρκτο- πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λευκάδας, μετά την διαγραφή του τελευταίου εκλεγμένου κ. Δημήτρη Πετρόπουλου), συνοδευόμενος από τον βουλευτή κ. Θ. Σολδάτο και το τοπικό κομματικό στέλεχος κ. Σ. Καραβία, κάλεσαν σε συνέντευξη τύπου τους δημοσιογράφους των τοπικών Μ.Μ.Ε. στα γραφεία της τοπικής ΝΟΔΕ, προκειμένου δι αυτών να ενημερωθούν οι πολίτες για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

DSC05710

(Σ.Σ: Για μεγέθυνση και καλύτερη ευρίκεια κάνετε κλικ πάνω στις φωτογραφίες)

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω λοιπόν, η συμμετοχή του δήμου της Λευκάδας στην πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σαν ο μοναδικός δήμος από ολόκληρη την περιφέρεια των Ιονίων Νήσων, είναι μια σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, έστω κι αν δεν κατέστη δυνατόν να παρακαμφθούν οι αξεπέραστες τυπικές δυσκολίες, ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και ο δήμος Μεγανησίου, (αφού μόνο ένας δήμος από κάθε περιφέρεια μπορεί να συμμετάσχει).

Αν και στη συνέντευξη δεν έγινε αναφορά στους “αυτουργούς” αυτής της επιτυχίας και παρότι είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν αρκετοί μνηστήρες που θα την διεκδικήσουν, (μέχρι και οι γνωστοί γραφικοί “επιστολογράφοι” δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και να ισχυριστούν πως το κατάφεραν και μάλιστα …δι΄αλληλογραφίας(!),  θεωρούμε πως θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί πως ο κυριότερος συντελεστής της ήταν ο συμπατριώτης μας διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξ. Βεργίνης με τις συχνές και επίμονες επαφές του με κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα με τον αρμόδιο υφυπουργό.

Ο κ. Κακούρης ξεκίνησε την ενημέρωση, προσκαλώντας τους εκπροσώπους των μέσων να ενημερώσουν τον κόσμο ώστε να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή για να εξασφαλισθεί η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για την επέκτασή του στη συνέχεια, δεδομένου πως αυτό προς το παρόν είναι πιλοτικό. Και πριν παραδώσει την σκυτάλη στο βουλευτή, μας ενημέρωσε κατέληξε πως ο (παρακαθήμενος στο πάνελ) κ. Καραβίας προσφέρθηκε και θα βρίσκεται καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 13:00 στα γραφεία της ΝΟΔΕ Λευκάδας, προκειμένου να ενημερώνει τον κόσμο και όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα  είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για την ακραία φτώχεια, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. Και  παρότι η ελεημοσύνη -γιατί περί αυτού πρόκειται- ποτέ δεν συνιστά λόγο έπαρσης, δεν γίνεται παρά να χαρακτηριστεί  ευεργετικό μέχρι και σωτήριο για μια κοινωνία που πλήττεται αγρίως από ύφεση, ανεργία, φτώχεια και απελπισία. Οι προϋποθέσεις για την ένταξη των οφελούμενων στο πρόγραμμα είναι πολύ σαφείς και ξεκάθαρες, συμπλήρωσε, αλλά και τέτοιες που αποκλείουν την συμμετοχή σ΄ αυτό ανθρώπων που δεν είναι πραγματικά μέσα στα προβλεπόμενα όρια της φτώχειας.  Και δεν παρέλειψε ο αιρετός με την ευκαιρία να μας ενημερώσει, πως σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, εξαγγέλλει την δυνατότητα που δίνεται στους επαγγελματίες να εξοφλούν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία σε 70 έως και 100 δόσεις και ότι θα ακολουθήσει και η ευνοϊκή (για τους οφειλέτες) ρύθμιση των δανείων…

Ο κ. Στέφανος Καραβίας είπε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες και ενημέρωσε για το ύψος της ενίσχυσης που είναι για άγαμο χωρίς παιδιά 200 ευρώ το μήνα (2.400 ευρώ το χρόνο), για ένα ζεύγος με ένα παιδί 300 ευρώ το μήνα κ.λ.π.  Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο μικρό εισόδημα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα συμπληρώνει τη διαφορά μέχρι τα προαναφερόμενα όρια, ενώ ανέφερε και τις δυο βασικότερες προϋποθέσεις (πλην του εισοδήματος) για την συμμετοχή κάποιου στο πρόγραμμα, που είναι πρώτον η διαμονή στον Δήμο τουλάχιστον για 6 μηνες και δεύτερον η διαμονή στην Ελλάδα τουλάχιστον για πέντε χρόνια.

DSC05711

Με αφορμή  τη συνέντευξη, στα γραφεία παρευρέθηκαν και άλλα γνωστά στελέχη της απενεργοποιημένης (ιδιαίτερα μετά τις δημοτικές εκλογές) κομματικής οργάνωσης.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και αιτήσεις συμμετοχής (από τις 15 Νοεμβρίου και μετά), εκτός απ΄τα γραφεία της ΝΟΔΕ, θα γίνονται ηλεκτρονικά και από τα ΚΕΠ, τον Δήμο. ακόμη κι από την Εκκλησία.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *