Δελτίο Τύπου για περιβαλλοντικές δράσεις

Δελτίο Τύπου για περιβαλλοντικές δράσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα 16 Οκτωβρίου 2019

 

Τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών δράσεων στη Λευκάδα 12-13/10

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι περιβαλλοντικές δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Λευκάδας το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου 2019. Σε συνεργασία με την ομάδα της Aegean Rebreath που ταξίδεψε από την Αθήνα και την κοινότητα Κατούνας, τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Λυγιάς-Κατούνας San Piero, το Lefkas Diving Center, την Λευκογαία και εθελοντές, πραγματοποιήθηκαν δράσεις απορρύπανσης του βυθού του λιμανιού της Λυγιάς, παράκτιου καθαρισμού του λιμανιού της Λυγιάς και της περιοχής της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας πίσω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με την ποιότητα των υδάτων, διερευνητικές αποστολές στην περιοχή της χωματερής για την κατάσταση του βυθού αλλά και στην ξέρα «Γέρακας» για ανεύρεση εγκαταλελειμμένων διχτυών. Ο καιρός δεν υπήρξε σύμμαχος καθώς η ορατότητα του βυθού ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Στις περιοχές δράσης κυριαρχούσε η απόρριψη πλαστικών μιας χρήσης στο βυθό. Ανασύρθηκαν περίπου 400 κιλά απορριμμάτων με την ακριβή ανάλυση που ακολουθεί:

 

Το απόγευμα του Σαββάτου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα «Λευκάδα plastic free», με τη συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας, του Επιμελητήριου Λευκάδας, του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, της Aegean Rebreath και της Λευκογαίας.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας, κ. Γιάννης Λιβιτσάνος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, κ. Μανώλης Θερμός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, κ. Αντώνης Δουβίτσας, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λευκάδας, κ. Χρήστος Άγριος, η Πρόεδρος της κοινότητας Πλατυστόμων, κ. Όλγα Θειακού, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Λυγιάς-Κατούνας San Piero, κ. Κώστας Σάντας, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Λευκάδας «Φάρος», κ. Ευαγγελία Φραγκούλη, αρκετοί εκπαιδευτικοί και πολίτες της Λευκάδας. Την παρουσίαση ανέλαβε η κ. Βιολέτα Κακλαμάνη, η οποία είχε την αρχική ιδέα του καλέσματος της Aegean Rebreath στη Λευκάδα.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των πρωινών δράσεων καθώς και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της ανακύκλωσης και αναπτύχθηκε μια ανοιχτή συζήτηση όπου κατατέθηκαν προτάσεις και μια δέσμη δράσεων που ο Δήμος Λευκάδας προτίθεται να υιοθετήσει και να οργανώσει μέσω της σύστασης μιας ομάδας έργου. Μια από τις πρώτες ενέργειες είναι και η δημιουργία σταθμού συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων σε λιμάνι της Λευκάδας σε συνεργασία με την Aegean Rebreath.

Ο υπεύθυνος της «Aegean Rebreath», κ. Γιώργος Σαρελάκος, εξήρε την βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών και της αλιευτικής κοινότητας στις δράσεις και δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με την προετοιμασία του Δήμου αλλά και με την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για την απορρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις καταγράφηκαν από το δημόσιο γαλλικό κανάλι France 3.

Ο Δήμος Λευκάδας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στις δράσεις συμβάλλοντας εμπράκτως στην προστασία του περιβάλλοντος και σε μια πιο καθαρή Λευκάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *