Ένας είναι ο εχθρός, ο ασύδοτος καπιταλισμός

Του Φίλιππου Βουκελάτου*

Αναμφίβολα ζούμε σε έναν κόσμο μαγικό!

Όσοι όμως καταφέρνουν να προσπερνούν τις οφθαλμαπάτες, εύκολα κατανοούν ότι ο καθένας από μας βιώνει σήμερα στην καθημερινότητά του, τις συνέπειες της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού.

Φαινόμενο που στην Ελλάδα το αντιληφθήκαμε κάπως διαφορετικά, δεδομένου ότι στη δική μας περίπτωση, είχε και τα χαρακτηριστικά του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.

Ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι:

  • Η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να υπηρετούν την πραγματική οικονομία κι όχι τα στελέχη τους ή τους διάφορους κερδοσκόπους επενδυτές,
  • Η μεταρρύθμιση της Εθνικής οικονομίας, με τρόπο που οι επενδύσεις να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τη κρατική χρηματοδότηση και που ο ανταγωνισμός να λειτουργεί, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της συγκέντρωσης της αγοράς σε κάθε κλάδο, σε δύο – τρείς, το πολύ εταιρείες.

Σε αυτά τα ζητήματα, η σοσιαλδημοκρατία δυσκολεύεται σήμερα να δώσει πειστικές απαντήσεις κι αυτό διότι στροβιλίζεται διαρκώς μέσα σε μια κρίση ταυτότητας, απότοκο πολιτικών που ακολουθήθηκαν για χρόνια πριν τη κρίση, τόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσο και στην Αγγλία, τη Γαλλία, την Ιταλία και κυρίως τη Γερμανία.

Στο παράδειγμα της Γερμανίας όμως, αξίζει πιστεύω να σταθούμε λίγο περισσότερο.

Όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, διαπιστώνει σήμερα πως για να επιστρέψει η Ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη, βασική προϋπόθεση είναι η αλλαγή του μίγματος πολιτικής που ακολουθείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να περάσουμε δηλαδή από τις πολιτικές λιτότητας, σε μια επεκτατική πολιτική μέσω επενδύσεων.

Συνεπώς, η ερώτηση που αβίαστα προκύπτει, είναι η εξής:

Μπορεί αυτό να συμβεί, όσο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, συνεχίζουν να στηρίζουν την πολιτική της Μέρκελ και του Σοΐμπλε;

Προφανώς και όχι. Γιατί, για να αλλάξει πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σε επίπεδο εξουσίας και για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης σε επίπεδο εξουσίας, πρέπει να σταματήσει το SPD να στηρίζει τη Γερμανική Δεξιά.

Η Σύμπλευση της Γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας με τη Γερμανική Δεξιά, έβλαψε συνολικά τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, δημιούργησε σύγχυση σε σχέση με την πολιτική ταυτότητα της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και έθεσε σε ουσιαστική αμφισβήτηση το ίδιο το οικοδόμημα της Ε.Ε, γεγονός που αποδεικνύεται και από την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς, ειδικά στην Γαλλία.

Άρα, αν πραγματικά επιθυμούμε μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη, είναι επιτακτική ανάγκη το SPD να αναζητήσει συμμαχίες που να κινούνται σε διαφορετική λογική. Το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος τους Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχει χρέος να πιέσει προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Ο Gianni Pittella, Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει είδη αναπτύξει πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση μιας Προοδευτικής πλειοψηφίας σε επίπεδο Ε.Ε., ως αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξης μιας κοινωνικής Ευρώπης.

Η προσπάθεια αυτή, θα ήταν απείρως ευκολότερη, αν η ηγεσία της Γαλλικής Αριστεράς δεν εμφάνιζε μια αμφισημία σε σχέση με την επιλογή που επιθυμούν να κάνουν οι ψηφοφόροι της στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, ή αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν επέλεγε για κυβερνητικό εταίρο, τον κ. Καμμένο.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι προοδευτικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις, οφείλουν να παραμερίσουν τα πολιτικά βαρίδια που ανέχονται στους κόλπους τους και να συνεργαστούν, ώστε σύντομα να καταστούν ξανά πλειοψηφικό ρεύμα.

Διότι, όλοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά, πως ένας είναι ο εχθρός, ο ασύδοτος καπιταλισμός.

*Ο Φίλιππος Βουκελάτος είναι αν. Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ Λευκάδας.

 

 

 

Σχολιάστε

  1. Κοινός Νους

    Και γιατί πρέπει η Γερμανία και όλη η Ευρώπη να χρηματοδοτούν τα δικά μας ελλείμματα, τα οποία δημιουργήσαμε για να προσλάβουμε δημοσίους υπαλλήλους, να δώσουμε πρόωρες συντάξεις και γενικά να καταναλώσουμε ώστε να “βελτιώσουμε” το βιοτικό μας επίπεδο σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Πότε θα πάψουμε να ανάγουμε τα προβλήματά μας σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και συσχετισμών; Ο καπιταλισμός φταίει που δεν έχουμε σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια της προκοπής, ή το γεγονός ότι οι κάθε λογής σοσιαλιστές (και οψίμως κομμουνιστές) τα θεωρούν “αμπέλι του παππούλη τους” και τα διαχειρίζονται κατά το δοκούν, αδιαφορώντας για το κόστος της διαφθοράς και εν τέλει της ανεπάρκειάς τους σαν υποδομές στο κοινωνικό σύνολο. Είμαστε εύκολοι στα τσιτάτα ενάντια στον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά, αλλά αυτή την αγορά αρμέγουν τώρα και πάντα οι εχθροί του καπιταλισμού προκειμένου να βολέψουν πάλι ψηφαλάκια σε αντιπαραγωγικές θέσεις δια βίου…

    Με το να κάθονται οι 10 σε γραφεία, χωρίς αξιολόγηση και δια βίου, να παράγουνε οι 5 δε καθεστώς τρόμου, κι οι πολιτικοί και πολιτικίζοντες να προσπαθούν να διευκολύνουν τους καθήμενους και να βάζουν προσκόμματα στις παραγωγικές τάξεις, και να ασχολούνται με τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Γερμανία και την Ευρώπη, δε γίνεται δουλειά.

    Τουλάχιστο δεν βλέπουμε πως στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει κοινή λογική και πράγματα αυτονόητα τα συμφωνούν από κοινού δεξιοί κι αριστεροί (προς μεγάλη πίκρα των ντόπιων παραρτημάτων που τους σεμφέρει να είναι ο κόσμος ή άσπρος ή μαύρος).

    Είμαστε τουλάχιστο μια γενιά πίσω σε νοοτροπία. Νερό δεν έχουμε στις βρύσες, δεν δεν θέλαμε να το δώσουμε να το διαχειρίζεται η (κρατική με ιδιωτική νοοτροπία) ΕΥΔΑΠ γιατί δεν είναι σοσιαλιστικό να μην είναι το νερό τζάμπα, και φταίει η συνεργασία SPD και CDU.

    Τα περιφερειακά αεροδρόμιά ήταν χειρότερα κι απ´της Ουγκάντας, ήρθε να τα πάρει να τα διαχειριστεί μια εταιρεία που κάνει αυτή τη δουλειά (αποδεδειγμένα) καλά, διαδηλώναμε στο Άκτιο “κάτω τα χέρια”.

    Έχουμε κάδους για ανακύκλωση και για οργανικά σκουπίδια, πάει ο κρεοπώλης στον Άγ Μηνά, τα σφαχτά στο μπλέ κάδο. Γιατί καλέ μου, “Κάμε δουλειά σου εσύ”. Πάλι το SPD φταίει.

    Απόδειξη δε δίνει κανένας, το SPD φταίει και η τρόικα που μας επιβάλει όλους τους κακούς φόρους.

    Η διαφθορά πάει γόνα, γρηγορόσημα και δε συμμαζεύεται, τι να κάνουν οι άνθρωποι με τόσα που παίρνουν, δεν είναι σοσιαλιστικό να απολυθεί κάνεις, να, κοίτα που υποστηρίζει τη Μέρκελ το SPD.

    Όποιος θέλει να προκόψει, δουλεύει και τις Κυριακές… Ρωτήστε οποιονδήποτε πέτυχε στη ζωή του (κι όχι όποιον έκανε καριέρα στα κομματικά γραφεία).

    Μας πειράζει να υπάρχουν πετυχημένοι άνθρωποι, δεν είναι σοσιαλιστικό. Με κλήρωση η εισαγωγή στα πανεπιστήμια, δεν υπάρχει κανένα πρόστιμο για καμιά παράβαση πουθενά, πάρτε 70 αργίες το χρόνο…

    Υπάρχει κανένας που να λέει μνημόνια μέχρι να σβύσει ο ήλιος; Αλλιώς, έξω απ´το ευρώ, έξω απ´την Ευρώπη, να κάνουμε παρέα στην Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, ανεξάρτητοι, με τη μαγκιά μας, ωραίοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *