Αυτοδιοικητικό Κίνημα: Ν΄ αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία (για τα Νοσοκομεία)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αυτοδιοικητικό Κίνημα: Ν’ αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία

Η τροπολογία που κατετέθη στις 12/2/2016 είναι άκρως αποκαλυπτική του σημείου στο οποίο έχει περιέλθει η Χώρα.
Το ελληνικό Κράτος στην ουσία ομολογεί ότι πλέον αδυνατεί να παρέχει στους πολίτες ένα από τα σημαντικότερα συνταγματικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην Υγεία.
Και για να μην γίνει ορατή η γύμνια του, μέσα σε έναν πρωτοφανή πανικό – χωρίς ουδεμία διαβούλευση, παραβιάζοντας σωρεία θεσμικών δικλείδων, χωρίς καν τη στοιχειώδη νομοτεχνική επεξεργασία – επιχειρεί να φορτώσει τις δικές του ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η θεσμική επίθεση στην Αυτοδιοίκηση φθάνει πλέον στα όρια του παραλογισμού, καθώς πρόκειται για επιχείρηση μεταφοράς των εξόδων μιας αρμοδιότητας (ούτε καν της ίδιας της αρμοδιότητας, μόνο των δαπανών της) χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και προσωπικού, όπως ρητά επιβάλλει το Σύνταγμα.
Ειδικότερα, το αδιανόητο σχέδιο ρύθμισης ορίζει πως οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και τα ν.π. τους δύνανται να επιχορηγούν, μέσω πιστώσεων του προϋπολογισμού τους, λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και γενικά των δημόσιων δομών Υγείας, που βρίσκονται εντός των ορίων τους.
Η διάταξη, επιχειρώντας ένα θεσμικό άλμα, γεννά σωρεία ερωτημάτων, γιατί ρητά εξαιρεί την απόφαση επιχορήγησης από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ταυτοχρόνως, δεν θέτει ουδεμία δικλείδα αποσαφήνισης και διασφάλισης της νομιμότητας πρακτικής εφαρμογής της όλης διαδικασίας. Αποφεύγει να ορίσει προϋποθέσεις υποβολής του αιτήματος, ή έστω αιτιολόγησής του (όπως θα ήταν λ.χ. να μην επαρκεί ο π/υ του νοσοκομείου, να έχουν αρνηθεί το αίτημα οι αρμόδιοι Υπουργοί κ.ο.κ.).
Όσο για το ποιες λειτουργικές δαπάνες αφορά, αυτές περιγράφονται τόσο ενδεικτικά και γενικότατα, ώστε να μπορεί να ζητηθεί οτιδήποτε. Τούτο διότι, μπορεί στον τίτλο της ρύθμισης και στο α’ εδάφιο να ορίζονται ως “έκτακτες”, σε άλλο σημείο όμως – και στην αιτιολογική έκθεση – περιγράφονται πιο γενικά ως “άμεσες και απαραίτητες”, ενώ η ενδεικτική τους απαρίθμηση φθάνει στο σημείο να αναφέρει έως και “το ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες-καύσιμα”.
Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει σε άλλους, εν προκειμένω στους Δήμους και στις Περιφέρειες, τις δικές της ευθύνες. Στην υποθετική περίπτωση που η σχεδιαζόμενη ρύθμιση ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ, η Αυτοδιοίκηση θα είναι υπεύθυνη για τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις του Ε.Σ.Υ. Θα φέρει την πλήρη πολιτική ευθύνη, αλλά και σωρεία λοιπών νομικών ευθυνών, στην περίπτωση που αίτημα επιχορήγησης απορριφθεί και στην πράξη προκύψουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για την υγεία πολίτη.
Η παράταξή μας στην Κ.Ε.Δ.Ε., το Αυτοδιοικητικό Κίνημα δηλώνει την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ της στην ακραία θεσμική επίθεση που, για ακόμη μία φορά, δέχεται η Αυτοδιοίκηση.
Η τροπολογία πρέπει ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ άμεσα.
Εάν Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ομολογεί την αποτυχίας της και την αδυναμία της να παράσχει στους πολίτες το θεμελιώδες αγαθό της δημόσιας Υγείας, ΟΦΕΙΛΕΙ με ειλικρίνεια να το παραδεχτεί και ΝΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΕΙ τις σχετικές αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι Δήμοι της Χώρας δηλώνουν παρόντες να στηρίξουν την κοινωνία και να αναλάβουν αρμοδιότητες Υγείας. Με τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας περί μεταφοράς των αντίστοιχων πόρων και προσωπικού. Χωρίς αιφνίδιες ανατροπές θεμελιωδών προϋποθέσεων νομιμότητας όπως ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, συναπόφασης, υλοποίησης και εφαρμογής ενός ρεαλιστικού εθνικού σχεδίου αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων Υγείας στην Αυτοδιοίκηση.

Για το Αυτοδιοικητικό Κίνημα

Απόστολος Κοιμήσης
Δήμαρχος Αμφιλοχίας
Μέλος Δ.Σ Κ.Ε.Δ.Ε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *