Ο Ησαΐας για τις εκλογές της Ν.Δ.: “Είπα και ελάλησα, Κυριάκος…”

ΗΣΑΪΑΣ αρχ.

Είπα και ελάλησα Κυριάκος!”
Κι εκεί που δεν το περιμέναμε, μια εξπρές προφητεία που μας έστειλε (με τον γνωστό του μπούφο που χρησιμοποιεί αντί για περιστέρι απ΄ την έρημο που ασκητεύει) ο Ησαΐας, έρχεται τρεις μόλις μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, για να ταράξει τα νερά και να βάλει τέλος στις αγωνίες όσων ενδιαφέρονται και στα ξενύχτια όσων έχουν χάσει τον ύπνο τους εντελώς!
Ας αφήσουμε όμως τον προφήτη να πει ότι έχει να μας πει:
«Τάδε λέγει ο γέρων της ερήμου, κι η προφητεία μου αυτή δεν είναι εξ αποκαλύψεως, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλ΄ αποτελεί προϊόν επίπονου στοχασμού και εμβριθούς μελέτης των δεδομένων της υπόθεσης , τέτοιας που μόνο στην έρημο δύναται ακόμα κι ένας Ησαΐας απερίσπαστος να διενεργήσει!
Για να μην σας βασανίζω όμως, ας προχωρήσουμε στο προκείμενο: Από την Κυριακή το βράδυ λοιπόν, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. (και συνεπώς ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας) δεν θα λέγεται Βαγγέλης αλλά Κυριάκος! Και για όσους δύσπιστους επιμένουν στην αποδεικτική λογική και διαδικασία, πάμε:
Για να προχωρήσουμε όμως την μελέτη μας, είναι ανάγκη να την στηρίξουμε σε αριθμητικά δεδομένα, οπότε ας θεωρήσουμε πως θα ισχύσουν οι παρακάτω δυο (εντελώς υποθετικές) παραδοχές:
Α. Πως θα ψηφίσουν όλοι όσοι το δικαιούνται, δηλαδή οι 404 χιλιάδες και
Β. Πως θα ξαναψηφίσουν Βαγγέλη και Κυριάκο όσοι τους ψήφισαν στον πρώτο γύρο.
Είναι αλήθεια πως ο Βαγγέλης έχει (απ΄ τον πρώτο γύρο) ένα σοβαρότατο προβάδισμα 11,3% (ή 45.661 ψήφους ) απ΄ τον δεύτερο Κυριάκο. Είναι αυτό που ξεγελάει και κάνει τους αμελέτητους της υπόθεσης να τον θεωρούν σίγουρο νικητή. Όμως έχει κι ένα έλλειμμα 10,2% που σύμφωνα με τις πιο πάνω παραδοχές μας, θα πρέπει να το υπερκαλύψει απ΄ το 31,7% που πήραν συνολικά οι δυο αποχωρήσαντες συνυποψήφιοί τους κατά τον πρώτο γύρο! Κι αυτό δεν θα είναι καθόλου όσο εύκολο φαίνεται…
Ο Κυριάκος βέβαια εμφανίζει το πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα του 21,5% (που είναι λίγο πιο πάνω απ΄ το διπλάσιο του Βαγγέλη) και για να εκλεγεί θα πρέπει κι αυτός να το υπερκαλύψει επίσης απ΄ το 31,7% των υποψηφίων που αποχώρησαν.
Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν χρειάζονται:
Ο Βαγγέλης το 10,2%+ 1 ψήφο του συνόλου, που σημαίνει τις 41.216 ψήφους απ΄ τις 128.093 συνολικά ψήφους αυτών που αποχώρησαν.
Ο Κυριάκος το 21,5%+1ψήφο του συνόλου που σημαίνει τις 86.876 ψήφους απ΄ τις 128.093 του Τζιτζικώστα και του Άδωνι.
Και το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι: Θα αποδειχθεί ευκολότερος στόχος οι 41 χιλιάδες απ΄ αυτή την δεξαμενή του Βαγγέλη ή μήπως οι σχεδόν 87 χιλιάδες του Κυριάκου;
Ας δούμε τα συν και τα πλην του καθ΄ ενός: Ο μεν Βαγγέλης εκπροσωπεί περισσότερο τους παραδοσιακούς δεξιούς και του πιστώνεται μεν η κομματική συνέπεια καθώς και το ικανοποιητικό πέρασμά του απ΄ την (υπηρεσιακή) αρχηγία, αλλά φαίνεται να μειονεκτεί έναντι του αντιπάλου στους κεντρογενείς, στους φιλελεύθερους, στους «μετανάστες» της Ν.Δ. που προήλθαν από αριστερότερους χώρους καθώς και σ΄ αυτούς που επιδιώκουν την ανανέωση, ενώ φαίνεται να του φορτώνουν και πολλές απ΄ τις κομματικές «απρόσωπες αμαρτίες» του παρελθόντος. Έχει βέβαια την υποστήριξη του Καραμανλικού μπλογκ, αυτή όμως μάλλον έχει ήδη εξαργυρωθεί (στον α΄ γύρο) και δεν αποκλείεται κατά τον β΄ γύρο να γίνει μπούμεραγκ που θα ευνοήσει τον αντίπαλο, αν οι οπαδοί Τζιτζικώστα (κυρίως οι Μακεδόνες) το κρατάνε Μανιάτικο στους Καραμανλήδες…
Μετά υπάρχει κι η βεντέτα που προέκυψε τελευταία με τον Σαμαρά και που δεν αποκλείεται να κάνει το θαύμα της ώστε, μετά απ΄ τις δυο θανατερές διαμάχες που προέκυψαν, να δούμε έναν Σαμαρά να γίνεται ο καθοριστικότερος παράγων για την παλινόρθωση στην εξουσία ενός Μητσοτάκη! Και τέλος, παρότι βέβαια οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα , δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την ανοιχτή (έστω και με διπλωματικό τρόπο) στήριξη του Άδωνη προς τον Κυριάκο.
Ο Κυριάκος απ΄ την άλλη, έχει δείξει σοβαρότητα, σύνεση και υπομονή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να του προσάψει το παραμικρό κομματικό κουσούρι. Και με δεδομένο πως αυτός, αντίθετα απ΄ τον πατέρα του, είναι στην Ν.Δ. εκ γενετής, σε συνδυασμό με την προσωπική του και αυτονομημένη διαδρομή, δεν βαρύνεται ούτε απ΄ το γνωστό «προπατορικό αμάρτημα» της λαθρομετανάστευσης ή των πεπραγμένων του πατέρα του, ούτε απ΄ τα λάθη της αδελφής του. Κι επειδή δεν φαίνεται να έχει υπολογίσιμους εχθρικούς πόλους ή βεντέτες ούτε μέσα ούτε έξω απ΄ το κόμμα, θα γίνει ευκολότερα αποδεκτός από όλες τις πλευρές, σε σύγκριση με τον αντίπαλό του.
Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ή να υποτιμούμε και την τεράστια πολιτική εμπειρία και οργάνωση της Αγίας οικογένειας συνολικά, για την ουσιαστική στήριξη της οποίας στον Κυριάκο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Ο μπαμπάς άλλωστε, αποτυχών να αποκαταστήσει στην κορυφή την κόρη, δείχνει να έχει αναβάλλει επ΄ αόριστον την …αναχώρησή του. Και δεν πρόκειται απ΄ ότι φαίνεται να την επιχειρήσει, αν πριν δεν αποκαταστήσει το γιό!
Τέλος, επειδή είναι γνωστή η ροπή των Ελλήνων στην συνωμοσιολογία κι είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως τα πάντα στην Ελλάδα είναι σχεδιασμένα απ΄ τους έξω, έχω και γι αυτούς μια ενδιαφέρουσα θεωρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ξένος παράγοντας θα έβλεπε πιο ενδιαφέρουσα την επικράτηση του Κυριάκου που θα μπορούσε να οδηγήσει το εν δυνάμει διάδοχο κυβερνητικό κόμμα σε πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις απ΄ ότι ο πολύ παραδοσιακός μουστακαλής ανταγωνιστής του! Πέρα απ΄ αυτό όμως, πως θα σας φαίνονταν να βλέπατε τον Τζίτζι ν΄ αποχωρούσε με κάποια αφορμή απ΄ το μαντρί (που έλεγε κι ο Αβέρωφ) και να έκανε ένα νέο φιλοβασιλικό κόμμα μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής, με διπλό σκοπό: Αφενός την πλαγιοκόπηση και ταυτόχρονα το ανάχωμα με συνέπεια το κόντεμα της Χ.Α. και αφετέρου τον ρόλο ρυθμιστή στα πολιτικά πράγματα; Μην ξεχνάτε πως στον α΄ γύρο, ο εν λόγω υποψήφιος έδειξε μεγάλη οικονομική και οργανωτική άνεση. Κι αν προσέξατε, εντελώς ξαφνικά κυκλοφόρησαν τελευταία ευρέως δια του τύπου τα απομνημονεύματα του πρώην βασιλιά, με τα οποία επιχειρείται μια εμφανής προσπάθεια απαλλαγής του ίδιου και του θεσμού από κάθε σκιά του παρελθόντος. Τυχαίο; Πιθανόν ναι, πιθανόν όχι… Πάντως πολλοί θα βολεύονταν μ΄ ένα βασιλικό κόμμα του 7-8%, του οποίου οι μισοί ψήφοι ας πούμε θα προέρχονταν από σημερινούς ψήφους της Χ.Α. κι οι άλλοι μισοί απ΄ την Ν.Δ. και τ΄ άλλα κόμματα. Για δε τις απώλειες της Ν.Δ. οι σχεδιαστές δεν θα είχαν ανησυχία, αν επικεφαλής ήταν ο Κυριάκος, ο οποίος εκτιμούν πως θα τους αναπλήρωνε και με το παραπάνω απ΄ τον κεντρώο και τον φιλελεύθερο χώρο. Και για να συνδέσουμε αυτό το σενάριο με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας, αυτό σημαίνει πως ο Τζίτζι θα είχε και λόγους πολιτικού συμφέροντος να εκλεγεί επικεφαλής της Ν.Δ. ο Κυριάκος…
Μετά απ΄ όλα όσα είπαμε, γίνεται φανερό πως ευκολότερα θα πάρει τους υπερδιπλάσιους ψήφους που χρειάζεται ο Κυριάκος απ΄ τους πολύ λιγότερους που χρειάζεται ο Βαγγέλης, οπότε αυτός θα είναι ο κερδισμένος. Κι αν επιθυμείτε να κερδίσετε κι εσείς κανένα στοίχημα, επίσημο ή ανεπίσημο και δεν σας αρκεί μόνο το σημείο αλλά σας χρειάζονται και αριθμοί, μια διαφορά υπέρ του Κυριάκου τριών με τέσσερις μονάδες, φαντάζει σαν μια πολύ καλή βάση για ποντάρισμα…
Εγώ πάντως είπα και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *