Πρωτοχρονιάτικο ή οι ντάμες του Άλογου κ.λ.π.

ΤΣΑΚΑΛΟΣ ΗΛΙΑΣ(μικρος)

του Ηλία Τσάκαλου

Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της Χούντας. Ήδη από τα χρόνια των Βασιλέων απαγορεύονταν ρητώς και προβλέπονταν αυστηρές ποινές η χαρτοπαιξία επί χρήμασι. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που έπιανε η αστυνομία χαρτοπαίχτες να παίζουν στο πίσω μέρος του καφενείου παράνομα παιχνίδια και να τους οδηγούν μαζύ με το τραπέζι στο Τμήμα κι από εκεί στο Δικαστήριο με την αυτόφωρη διαδικασία.
Φυσικά ο τζόγος ήταν παράνομος για τα φτωχαδάκια που έπαιζαν το μεροκαματάκι τους και δεν ήταν παράνομος για την αριστοκρατία της Πάρνηθας, στις βεγγέρες στα σαλόνια της καλής κοινωνίας και στις λέσχες που προστατεύονταν από την αστυνομία.
Τότε και πίσω από την προστασία του οικογενειακού ασύλου συχνά διοργανώνονταν «παιχνίδια» ή από άτομα που ήταν της καταστάσεως ή από άτομα που ανήκαν στην ψηλή για την επαρχία κοινωνία , αλλά είχαν το βίτσιο του χαρτοπαίχτη.
Ένας απ΄ τους μεγάλους χαρτοπαίχτες ήταν και ο Άλογος(Γεράσιμος Τζεφρώνης του Αντωνίου, «καραγωγεύς» κατά Αθηνιώτη).
Ο Γεράσιμος αποφάσισε μια και ήταν τότε στα ΤΕΑ και δεν κινδύνευε να φκιάξει καρέ τέτοιες μέρες και να γίνει παιχνίδι στο σπίτι του. Παιχνίδια γερά εκείνη την εποχή ήταν: τριάντα ένα, κούκος μονός ή διπλός, μακαράς. Παιχνίδια περισσότερο τυχερά παρά τεχνικά και παιχνίδια που απαιτούσαν να έχεις κεφάλαιο.
Ο Γεράσιμος δεν έπαιζε στην αρχή. Έφκιαχνε καφέδες, κερνούσε κονιάκ ντόπιο Μανιάκη, είχε λίγο ψωμί και τυρί και κανένα λουκούμι και σε κάθε κόλπο έπαιρνε τις πρώτες. Στο καρέ ήταν όλα τα παιδιά της πιάτσας που ονόματα δεν θα πούμε γιατί ζουν οι περισσότεροι. ΄
Αργά κοντά να ξημερώσει απ΄το καρέ είχαν απέλθει οι περισσότεροι είτε γιατί τα έχασαν, είτε γιατί δεν είχαν άδεια από τις γυναίκες τους μέχρι το πρωΐ. Μανιώδεις παίχτες όπως ήταν αναγκάστηκαν να βάλουν στο καρέ τον Γεράσιμο παρόλη την συμφωνία τους να μην παίξει αυτός που διοργανώνει το παιχνίδι γιατί μπορεί να έχει σημαδεμένη την τράπουλα.
Μπαίνει ο Γεράσιμος που λέτε. Κι αρχίζει να παίρνει το ένα κόλπο στον μονό κούκο μετά το άλλο. Ο Γεράσιμος όταν και όπου ήταν καβαλάρης είχε συνήθειο να κοροϊδεύει τους άλλους. Ναι αλλά η τράπουλα δεν παίζει και γυρίζει καμιά φορά και του πήρανε όλες τις πρώτες και όποιο κεφάλαιο είχε σπίτι του.
Σε κάθε κόλπο που έχανε γύριζε σε ένα μπαούλο που είχε και έλεγε:
-Θα φύγουν . Δεν θα φύγουν. Θα σας πω εγώ.
Κανένας δεν καταλάβαινε τι ήθελε να πει. Αλλά αυτή η ιστορία με το μπαούλο συνεχίστηκε μέχρι το πρωΐ. Κάποτε τα έχασε όλα και το παιχνίδι τελείωσε.
Ένας απ΄τους συμπαίχτες του που τον γνώριζε καλά είπε να μην φύγουν και να παραφυλάξουν απ΄το παραθύρι να δουν τι θα κάμει με το μπαούλο.
-Μωρέ δεν φεύγω από δω αν δεν δω τι θα κάμει ο Μούλος τους είπε.
Δεν πέρασε πολλή ώρα και είδαν τον Γεράσιμο να ανοίγει τον μπαούλο και να μπαίνει μέσα και να κάνει λες και πάταγε σταφύλια.
-Πάρτε για να μάθετε , έλεγε , θα σας φάω την Παναγία απόψε.
Μπήκαν μέσα και πιάσανε τον Γεράσιμο να πατάει τα κονίσματα που είχε βάλει στον μπαούλο η συχωρεμένη η αδερφή του λες κι αυτά φταίγανε για τον χαμό.

Άλλη μια με τον Γεράσιμο τέτοιες μέρες ( Σημειώνω ότι είναι ατέλειωτες οι γκάφες και η πλάκα που του κάναμε μαζύ με τον Αριστείδη τον Κατωπόδη –τον Καπέλο)
Ο Γεράσιμος έπαιζε στο καφενείο κουμ-καν. Η παρτίδα ήταν στο εκατό. Αυτός είχε γύρω στους ενενήντα πόντους . Του δίνει η τράπουλα δυό τρίτες , δύο μπαλαντέρ και δύο άσχετα φύλλα. Ο Γεράσιμος είχε αποστροφή στις ντάμες. Ένα από τα δύο άσχετα φύλλα ήταν ντάμα. Τραβάει χαρτί και σηκώνει ένα εφτά. Το κρατάει και πετάει την ντάμα. Λογική κίνηση γιατί σαν μεσαίο χαρτί έχει τεράστιες προοπτικές με τα δύο μπαλαντέρ. Ο Γεράσιμος άρχισε να τους κοροϊδεύει όλους.
-Ελάτε στο θείο. Φέρτε τα λεφτά εδώ, εδώ σας έχω , τους έλεγε και γύρισε τα δύο μπαλαντέρ να τα βλέπουν.
Του ρίχνει φύλλο στην στροφή ο προηγούμενος δεν του κάνει, Τραβάει ντάμα.
Στην επόμενη στροφή του ρίχνει φύλλο ο προηγούμενος άσχετο. Τραβάει ντάμα.
Στην επόμενη στροφή του ρίχνει φύλλο ο προηγούμενος άσχετο. Τραβάει ντάμα.
Στην επόμενη στροφή του ρίχνει φύλλο ο προηγούμενος άσχετο. Τραβάει ντάμα.
Για να μην λέμε πολλά τράβηξε όλες τις ντάμες και όσα φύλλα πήρε απ΄ τον προηγούμενο ήταν άσχετα. Την παρτίδα την πήρε φυσικά άλλος και του κάνανε καζούρα. Περιττό να πω το τι λειτουργία έγινε και την λέζα την πλήρωσε ως συνήθως η πόρτα της Μητροπόλεως που την πλάκωνε στις κλωτσές.
ΥΓ Ας αναπαυθεί ο Γεράσιμος ο Άλογος και σε όλους τους αναγνώστες μου εύχομαι υγεία και να μην ξεχνούν ότι οι καλές μέρες έρχονται αν δεν ξεχνούν ότι αυτοί που μας κυβερνούν ποτέ σχεδόν δεν ενδιαφέρονται για μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *