Μια πρόταση σε μια συγκινητική προσπάθεια… (1ο από 3)

Γαλιατσατος
ΜΕΡΟΣ 1ο (από 3)
Συγκινητική η προσπάθεια του (Κεφαλλονίτη) περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων (φωτο) και των μετ΄ αυτού Κεφαλλονιτών που έχουν κατακλύσει την Περιφέρεια Ι.Ν. δε λέω, να χώσουν (απ΄το πρώτο ΣΟΠΠ κιόλας και πριν καν αρχίσει η σχετικά ανώδυνη σεισμική ακολουθία που επακολούθησε στην Κεφαλονιά) και τα νησιά Κεφαλονιά και Ιθάκη δίπλα στην πρόσφατη «σεισμοπάθεια» της Λευκάδας, (ώστε να γίνουν συνδικαιούχες στην όποια ελεημοσύνη υπάρξει ). Όμως σ΄ αυτά τα νησιά εκλέγονται οι άνθρωποι, οπότε τους καταλαβαίνω…
Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από τότε που με την …δίκαιη κατανομή του τεχνικού προγράμματος, η διοίκηση της περιφέρειας Ι.Ν. μας έδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία την …αμεροληψία και το αίσθημα δικαίου που την διακατέχει, δίνοντας τα τρία τέταρτα περίπου του συνολικού ποσού για έργα στο Νομό Κεφαλονιάς και το υπόλοιπο ένα τέταρτο στους υπόλοιπους τρεις Νομούς μαζί! Οπότε, μάλλον δικαιούμαστε να εξετάζουμε με καχυποψία κάθε νέα της ενέργεια…
Επειδή λοιπόν εμείς εδώ -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν είμαστε Κεφαλλονίτες κι επειδή το προνόμιο διαχείρισης της καταστροφής μας απ΄ το σεισμό, δυστυχώς (εκ του νόμου) το έχει η περιφέρεια, ας μας επιτραπεί να ανασκαλέψουμε λίγο τα ρεπορτάζ που αφορούν τον σεισμό που πλήγωσε την γείτονα Κεφαλονιά στις 26 Γενάρη 2014 (και του μετασεισμού του στις 3 Φλεβάρη), ώστε να θυμηθούμε την όποια κρατική ανταπόκριση στις ανάγκες των γειτόνων μας αλλά και την αξιόλογη ευρύτερη αρωγή που (ορθώς) τους παρασχέθηκε. Στην δε συνέχεια, καλό θα είναι να τα συγκρίνουμε με τα κεσεδάκια του αρακά και τις πατάτες μπλουμ που μαζί με τα εμφιαλωμένα νερά αποτελούν την (μέχρι στιγμής) βοήθεια που έχει προσφερθεί στους Λευκαδίτες σεισμοπαθείς…
Ξεκαθαρίζουμε πως ουδεμία αντιπαλότητα αισθανόμαστε προς τον φιλοπρόοδο και καθ΄ όλα αξιόλογο λαό της Κεφαλονιάς και θεωρούμε πως η βοήθεια που του παρασχέθηκε ήταν λίγη. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να αντιπαρερχόμαστε ανεπίτρεπτες και προκλητικές συμπεριφορές μεμονωμένων ατόμων που μάλλον κακό σε τελική ανάλυση κάνουν και σ΄ αυτούς…
Θα παρακαλούσαμε συνεπώς τον κ. περιφερειάρχη μια που η πολιτική κατάσταση τώρα είναι απολύτως αντίστοιχη (με τις ομογάλακτες κομματικά εξουσίες) με τις εξουσίες του σεισμού της Κεφαλονιάς τον Γενάρη του 14. [Θυμίζω πως τότε ήταν κυβέρνηση Ν.Δ. περιφερειάρχης Ι. Ν. ο κ. Σπύρου (Ν.Δ.), δήμαρχος Κεφαλονιάς ο κ. Παρίσης (Ν.Δ.), ενώ τώρα είναι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, περιφερειάρχης Ι. Ν. ο ίδιος (ΣΥΡΙΖΑ) και δήμαρχος Λευκάδας ο κ. Δρακονταειδής (ΣΥΡΙΖΑ)] και δεδομένου πως ο ίδιος είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος , να μεριμνήσει ώστε να πάρει κι η Λευκάδα την αντίστοιχη ενίσχυση και αρωγή…
Επειδή τα σχετικά ρεπορτάζ που επιλέξαμε είναι αρκετά, είπαμε να τα δημοσιεύσουμε σε τρία Μέρη (ένα μέρος κάθε ημέρα), ώστε η ανάγνωσή τους να μην γίνει κουραστική. Έτσι σήμερα (στο Μέρος Α΄) αναδημοσιεύουμε κάποια απ΄ εκείνα τα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν κατά το πρώτο τριήμερο μετά τον σεισμό της 26ης Γενάρη 2014.
Ας δούμε λοιπόν τι έγραψε «το ΒΗΜΑ» την επόμενη μέρα του σεισμού:
Το ΒΗΜΑ με τελευταία ενημέρωση 27-1-14 17:50
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κεφαλληνίας – Ιθάκης και συγκεκριμένα του Δήμου Κεφαλληνίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η υπάρχουσα δυσμενής κατάσταση. Ο συντονισμός θα ανατεθεί στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων».
Εν τω μεταξύ ενενήντα δύο μετασεισμοί, μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί, καθώς δεν είναι σαφές εάν η δόνηση των 5,8 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός και όχι προσεισμός.
Με εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μετέβη εσπευσμένα στην Κεφαλλονιά, καθώς επίσης οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.
Έκτακτα μέτρα για την άμεση στήριξη των πληγέντων από το σεισμό έλαβε το υπουργείο Εργασίας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες, ενώ αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Τέλος, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
…….
Με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, μετέβησαν στην Κεφαλονιά με ελικόπτερο Super Puma ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το ίδιο ελικόπτερο μετέβη στο νησί, με εντολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κλιμάκιο του Ο.Α.Σ.Π. προκειμένου να προβεί σε εκτίμηση της κατάστασης. Ειδικότερα στο νησί πήγε 11μελες κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), μαζί με κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου σε κατάσταση ετοιμότητας παραμένουν και οι ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να παράσχουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Στην Κεφαλονιά πήγε επίσης ο Διοικητής της ΕΜΑΚ Πατρών, με προσωπικό και μέσα της ίδιας Υπηρεσίας, που θα παραμείνουν εκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για προληπτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα μεταβαίνουν από την ΕΜΑΚ Πατρών στην Κεφαλλονιά ένα διασωστικό όχημα σεισμών, με πέντε πυροσβέστες, ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο πυροσβέστες και ένα πυροσβεστικό όχημα με δυο πυροσβέστες και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής η αποστολή του κλιμακίου της ΕΜΑΚ έγινε για προληπτικούς λόγους καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Παράλληλα στη Κεφαλλονιά μετέβη 30μελής δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με περιπολικά οχήματα, για την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού και την παροχή συνδρομής σε υπηρεσίες και πολίτες. Στο νησί γίνονται συνεχώς περιπολείες για να αποφευχθούν περιστατικά “πλιάτσικου”.
=============================================================
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014 09:15 (inafteboriki.gr)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων από τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται από χθες στο νησί, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αρχικά επισκέφθηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές στην Κεφαλονιά, και στη συνέχεια συμμετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπύρο Σπύρου, του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιαδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.
«Υπάρχουν ζημιές άλλα ευτυχώς το νησί άντεξε. Δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς, τα πρώτα στοιχεία δίνουν επτά άτομα τα οποία τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων κυρίως. Τα κτήρια άντεξαν, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές από τις δονήσεις χωρίς να έχουμε κάτι σοβαρό. Βέβαια πρέπει να γίνουν πρώτα οι έλεγχοι για να διαπιστώσουμε την στατικότητα», είπε ο υπουργός μετά τη σύσκεψη.
Στις δηλώσεις που έκανε αργότερα στο ΑΜΠΕ ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στα κτήρια από ειδικά συνεργεία, με επικεφαλής μηχανικούς που έχουν φτάσει από το Τεχνικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και άλλες υπηρεσίες.
Η Ναυτεμπορική γράφει:
Μέτρα για τους σεισμόπληκτους σε Κεφαλονιά – Ιθάκη
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 18:08 UPD 20:23
Tην άμεση λήψη μέτρων για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μία μέρα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ.
Συγκεκριμένα:
• Εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων. (Υπ. Εσωτερικών)
• Παρέχεται οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. (Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
• Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. (Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
• Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη (Υπ. Παιδείας)
• Πραγματοποιείται έλεγχος από τα αρμόδια κλιμάκια του ΟΣΚ καθώς και της Γραμματείας Δημοσίων Έργων κατά προτεραιότητα στα σχολικά κτήρια, ώστε να λειτουργήσουν, με ασφάλεια, το ταχύτερο δυνατό. (Υπ. Παιδείας)
• Σημειώνεται ότι, εφ’ όσον παραστεί ανάγκη, το νοσοκομείο Αργοστολίου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30 γεύματα ημερησίως, πέραν της κάλυψης των εσωτερικών του αναγκών. (Υπ. Υγείας)
• Αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. (Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
• Δίνεται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. (Υπ. Οικονομικών)
• Λόγω των έκτακτων συνθηκών, καταργείται για περίοδο ενός μηνός, η καταβολή των €5 για εξετάσεις στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου. (Υπ. Υγείας)
Διευκολύνσεις για τους σεισμοπαθείς σε Κεφαλονιά και Ιθάκη ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
• Όπως έκανε γνωστό, οι τράπεζες-μέλη της αποφάσισαν να δοθεί δίμηνη αναστολή (από την 27η Ιανουαρίου) στην καταβολή των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των πιστούχων (δανειοληπτών και εγγυητών), οι οποίοι είναι ήδη πελάτες των τοπικών καταστημάτων τους ή κατοικούν μόνιμα, ή έχουν την έδρα τους εκεί, αποφάσισαν να δώσουν οι τράπεζες.
• Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στα τοπικά καταστήματα από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014.
Στο Ληξούρι ο Πρωθυπουργός
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 10:08
Την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Κεφαλονιάς υπογράμμισε από το Ληξούρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Ποτέ δεν υπήρχε τέτοια άμεση αντιμετώπιση», είπε και ζήτησε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια ιδίως για τους κατοίκους του Ληξουρίου.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Σαμαράς είδε από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός έφθασε χθες το βράδυ στις 23.20 στο νησί, από τις Βρυξέλλες, και διανυκτέρευσε στο Αργοστόλι.
O πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί.
Μετά την άφιξή του ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο από το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί.
Το ταξίδι του κ. Σαμαρά στο νησί δεν ήταν προγραμματισμένο.
Μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες αντί να επιστρέψει στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον πιλότο του κρατικού αεροσκάφος να προσγειωθεί στο νησί που επλήγη την Κυριακή από την πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ.
Αύριο το Μέρος Β΄(από τα συνολικά τρία μέρη), με νέα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *