Ε. Λέκκας: Τίποτε δεν χάθηκε, η υπέροχη παραλία των Εγκρεμνών θα είναι πάλι εκεί!

ΕΓΚΡΕΜΝΟΙ ΠΡΙΝ

(Φωτό 1 πάνω: Η ατέλειωτη παραλία των Εγκρεμνών (είναι άλλη τόση σε μήκος στην πλάτη του φωτογράφου) όπως ήταν δυο ακριβώς μήνες πριν απ΄τον πρόσφατο σεισμό…)

Ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα εξέπεμψε πριν από λίγο στην σύσκεψη του διευρυμένου Συντονιστικού Οργάνου ο καθηγητής της Γεωλογίας κ. Ευθύμης Λέκκας, που ακούστηκε σαν βάλσαμο στην αγωνία και στην ανησυχία των ημερών:

“Με τους σεισμούς προκλήθηκαν κατολισθήσεις οι οποίες αλλοίωσαν το τοπίο της παραλίας. Οι υπέροχες παραλίες του Δυτικού μετώπου της Λευκάδας όμως, δημιουργήθηκαν από τρία φυσικά φαινόμενα: τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις και την διάβρωση από τον κυματισμό. Αυτό που συνέβη με αυτό το σεισμό, όπως και το 2003, δεν είναι παρά στιγμιότυπα μέσα στις φυσικές διεργασίες.

Δεν καταστραφήκαν λοιπόν οι παραλίες τις Λευκάδας, γιατί ό,τι έγινε είναι μέσα στις φυσικές διεργασίες. Αυτές είναι που διαμόρφωσαν τις παραλίες όλης της δυτικής Λευκάδας και τους χάρισαν απλόχερα τόση ομορφιά. Δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αρνητικό. Έχουμε καιρό μέχρι το καλοκαίρι. Ας αφήσουμε τη φύση να κάνει τον κυκλο της. Οι παραλίες θα αποκατασταθούν και όχι μόνο θα αποκατασταθούν, αλλά θα μεγαλώσουν κιόλας σε πλάτος”.

ΕΓΚΕΜΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ

(Φωτο 2 πάνω και 3 κάτω: Η παραλία των Εγκρεμνών όπως είναι σήμερα: Ακόμα και αμέσως μετά τους μεγάλους σεισμούς των ημερών, μεγάλα κομμάτια της παραμένουν ανέπαφα. Απλά είναι πλέον προσεγγίσιμα μόνο απ΄την θάλασσα…)

ΕΓΚΡΕΜΝΟΙ 2 ΜΕΤΑ

Όταν αυτά τα λέει ο καθ΄ ύλην αρμοδιότερος επιστήμων, τότε όντως μπορούμε να αισιοδοξούμε πως το βαρύ πυροβολικό του τουρισμού μας θα είναι πάντα εκεί, μοναδικό και χρησιμοποιήσιμο!  Άλλωστε και η εικόνα της τεράστιας και μη αναστρέψιμης καταστοφής που φρόντισαν να καλλιεργήσουν και να διαδώσουν κάποιοι των τοπικών Μ.Μ.Ε. δεν ευσταθεί. Γιατί ασφαλώς και υπάρχουν αρκετές κατολισθήσεις στους Εγκρεμνούς που επέφεραν μερική αλλοίωση του τοπίου προσωρινά και πιθανότατα κατέστρεψαν την -απαράδεκτη κι επικίνδυνη έτσι κι αλλιώς- σκάλα καθόδου-ανόδου. Η παραλία των Εγκρεμνών όμως είναι σε μήκος τεράστια. Που σημαίνει πως σήμερα υπάρχουν, κι αναμφίβολα θα υπάρχουν και με το πέρας της έξαρσης του φαινομένου των σεισμών, μεγάλα κομμάτια της που θα είναι άμεσα χρησιμοποιήσιμα. Συνεπώς ας είμαστε πιο προσεκτικοί σ΄αυτά που λέμε και κυρίως σ΄αυτά που γράφουμε, ας συμβουλευόμαστε τους ειδικούς που σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα για τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν κι απλά να ευχηθούμε πολλές …φουρτούνες τον χειμώνα στην περιοχή, ώστε η Φύση να διορθώσει από μόνη της το πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε, το συντομότερο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *