Η δημοτική αρχή, η μνημονιακή μετάλλαξή της και η ακινησία της

Λαϊκή Ενότητα

Πριν ενάμιση χρόνο όταν η δημοτική κίνηση <<ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ>> και ο επικεφαλής της και σημερινός δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής ήταν στην αντιπολίτευση του Δ.Λ τι δεν είδαμε και τι δεν ακούσαμε περί μνημονίων.
Καταγγελτικοί λόγοι, αντιμνημονιακές κορώνες, βαρύγδουπες δηλώσεις από τον σημερινό Δήμαρχο και αρκετούς Αντιδημάρχους ήταν σε ημερήσια διάταξη (ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αντιδήμαρχοι που έχουν την εντιμότητα και παλικαριά αυτά που υποστήριζαν πριν να τα υπερασπίζονται και σήμερα).
Όλοι θυμόμαστε συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, στην “ΑΥΓΗ” το 2011,προεκλογικές επισκέψεις στα χωριά με δηλώσεις του στυλ “φορολογούν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε”.
Θέσεις της δημοτικής κίνησης σχετικά με την παραχώρηση του νερού στην ΕΥΔΑΠ, για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων (ιδιωτικοποιούνται τώρα ΦΕΚ ΝΟΕ2015) συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έξω από το ΑΚΤΙΟ (υπάρχει άφθονο φωτογραφικό υλικό με τον σημερινό Δήμαρχο και την παράταξη του να πρωτοστατούν ενάντια στο ξεπούλημα όπως ονόμαζαν τότε των περιφερειακών αεροδρομίων) και διάφορες συμμετοχές σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις(ποιος άραγε δεν θυμάται τον σημερινό Δήμαρχο δεμένο με αλυσίδες σε κάποια από αυτές).
Θυμίζουμε τις τοποθετήσεις του ως μέλους της Ν.Ε επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ και την ταύτιση του σε αποφάσεις πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Νοέμβριος 2011), το οικονομικό πρόγραμμα του (Ιούνιος 2012),αποφάσεις πανελλαδικών συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ (Δεκέμβριος 2012), πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ (Γενάρης 2015), όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα:
“Βάζουμε τέλος στα μνημόνια”
“Η ελπίδα έρχεται”
“Η εμείς η αυτοί”
“Να τους ανατρέψουμε πριν μας πεθάνουν”
και τέλος πρόγραμμα Θεσσαλονίκης(τέσσερις πυλώνες, επανεκκίνηση οικονομίας, ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο, ανάκτηση εργασίας, εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις κ.τ.λ.)
ΟΛΕΣ αυτές οι θέσεις βέβαια σε εποχές μνημονίων που υλοποιούνταν από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ.
Από την στιγμή όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση για δεύτερη φορά (Σεπ 2015) και το “ΟΧΙ” έγινε “ΝΑΙ”
και το τρίτο μνημόνιο πλέον είναι γεγονός με σφραγίδα αυτή την φορά ΣΥΡΙΖΑ, έγινε και η κωλοτούμπα της δημοτικής αρχής και του σημερινού Δημάρχου ο οποίος βγήκε και στήριξε ανοικτά την συμφωνία “μνημόνιο” συμμετέχοντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αυτός και αντιδήμαρχοι του(Σεπ. 2015) κάνοντας δηλώσεις του στυλ περί εκβιασμών και έντιμου συμβιβασμού (αλήθεια κύριε Δήμαρχε σε πόσες αυτοκτονίες αντιστοιχεί ο έντιμος συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ;) κουβέντα πλέον για όσα κατάγγελλε πριν!
Αλήθεια κύριε Δήμαρχε τι λέτε τώρα για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ;(είναι επί θύραις)
Για κάποιες δεκάδες στρέμματα δημοτικής περιουσίας αν ζητηθούν από ιδιώτες τι θα κάνετε;
Για την απαλλαγή μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων από την μη καταβολή ανταποδοτικών τελών (μνημόνιο 3) έχετε ακούσει κάτι;
Για το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου Ανάπτυξης Π.Ι.Ν, μια υπόθεση που σφραγίζει την οικονομική και πολιτιστική ζωή του νησιού και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του τουλάχιστον για 15 χρόνια ,κατατίθεται καθυστερημένα ,ελλιπέστατη εισήγηση.
Στο προεκλογικό σας φυλλάδιο στις δημοτικές εκλογές (Μάιος 2014) με τίτλο η “ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ” σελίδα 14-15 για έργα της Δ.Ε. Λευκάδας (36 τον αριθμό) έχει μπεί κάποιο μπροστά;(π.χ νέα δεξαμενή ύδρευσης στους Καρυώτες, οικολογικό πάρκο μουσείου στις Αλυκές-Αλεξάνδρου κ.λ.π)
Καταθέτω πολιτικές σκέψεις και επιχειρήματα. Εάν δεν μπορεί να απαντήσει πολιτικά, δικό του πρόβλημα, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα απέναντι σε πολιτικές σκέψεις και επιχειρήματα να βγαίνει και να θίγει αξιακούς κώδικες και αρχές και να δίνει μαθήματα περί αυτοσεβασμού και σεμνότητας, εκτός αν έχει φτάσει στο έσχατο σημείο να υιοθετεί ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή την “νταβατζίδικη” εκδοχή περί διοίκησης στο Δ.Λ.
(για αριστερή κατεύθυνση και αντίληψη ούτε λόγος πλέον)
ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ν.Ε ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *