Διαχειριστές της συμφοράς (άρθρο του Ν. Γαζή)

Νικος φωτο
Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ
Συμπληρώνεται οσονούπω ένας χρόνος από τότε που ανέλαβε να διαχειριστεί τον Δήμο μας η σημερινή δημοτική Αρχή και μιας που ο δήμαρχος, πατώντας στα χνάρια του προκατόχου του, «ξέχασε» να κάνει (τον Μάη) τον προβλεπόμενο απ΄ το Νόμο απολογισμό του, ας θυμηθούμε εμείς τι έγινε και τι παραλείφθηκε, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας, της «πρώτης φορά αριστερά» δημοτικής μας Αρχής.
Το πρώτο δείγμα γραφής η δημοτική μας Αρχή το έδωσε από νωρίς, με τον τρόπο που επάνδρωσε τα Δ.Σ. των διαφόρων Νομικών Προσώπων (π.χ. Πνευματικό Κέντρο), ορίζοντας όλοι οι προβλεπόμενοι δημότες να είναι της δικής της επιλογής και κανένας της αντιπολίτευσης! Μετά έδειξε την αντίληψή της περί δημοκρατικής λειτουργίας, όταν αρχικά καθυστέρησε να ενεργοποιήσει τις διάφορες επιτροπές, αλλά κι όταν αυτές υποτίθεται ενεργοποιήθηκαν, με το να αγνοούνται συστηματικά οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σ΄ αυτές!
Η πρώτη συνέπεια των άκρως …δημοκρατικών μεθόδων λειτουργίας του δημάρχου, ήρθε νωρίς απ΄ το εσωτερικό του συνδυασμού του και τον ταρακούνησε για τα καλά: Πρόκειται για την πρωτόγνωρη στα χρονικά και ηχηρότατη παραίτηση των τριών διακριτών μελών της νέας τότε «κυβέρνησης», εκ των οποίων οι δυο ήταν αντιδήμαρχοι κι ο τρίτος εντεταλμένος σύμβουλος. Επρόκειτο για την τριπλέτα που (εκλογικά) τον είχε ευεργετήσει διπλά, για να μην πούμε πως τον εξέλεξε κιόλας! Πρώτον γιατί -σαν μη μέλη του Σύριζα- του έδωσαν τη δυνατότητα να εμφανίζει τον συνδυασμό του σαν όντως ανεξάρτητο κι όχι σαν κομματικό κι ύστερα γιατί του προσπόρισαν τις πολλές και πολύτιμες ψήφους τους. Θυμίζουμε εδώ, πως οι παραιτηθέντες αντιδήμαρχοι, είχαν πρωτεύσει σε σταυρούς στον συνδυασμό τους, στις δημοτικές ενότητες που εκλέχτηκαν…
Αν ο τότε αντιδήμαρχος Σφακιωτών παραιτήθηκε για κάποιο προσωπικό πρόβλημα, (ανεξάρτητα απ΄ το τι πιστεύουν και τι λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ), για τους άλλους δυο δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τους λόγους που το έκαναν, αφού οι ίδιοι φρόντισαν να τους δημοσιοποιήσουν. Εγγράφως λοιπόν οι παραιτηθέντες, προσδιόρισαν τον τρόπο λήψης των αποφάσεων της δημοτικής Αρχής, που λαμβάνονταν από μια κλειστή ομάδα (συμπτωματικά ή όχι) κομματική, σαν λόγο της παραίτησής τους! Κι εξήγησαν πως αυτός ο τρόπος λειτουργίας, απείχε παρασάγγας τόσο απ΄ τις προεκλογικές εξαγγελίες περί συλλογικότητας, όσο κι απ΄ τις επί μέρους συζητήσεις- και δεσμεύσεις του υποψηφίου (ακόμη τότε) δημάρχου με τους παραιτηθέντες…
Μην νομίσετε όμως πως το σοκ αυτό των παραιτήσεων συνέτισε τον αιρετό και τον έκανε ν΄ αλλάξει πρακτικές, γιατί θα έχετε λάθος. Μάλλον το αντίθετο συνέβη! Και δεν αποκλείεται στην πράξη να τον βόλεψε κιόλας, αφού «ξεφορτώθηκε» σχετικά ανώδυνα τους απαιτητικούς μη κομματικούς και μπορούσε πλέον, χωρίς «βαρίδια» και τις συνεχείς γκρίνιες τους, να επεκτείνει το μοντέλο διοίκησης «Σταλινικού τύπου», όπως αρέσκονται να το χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί του…
Η Λευκαδίτικη κοινωνία παρακολουθούσε με καχυποψία τα τεκταινόμενα στο δημαρχείο κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του. Ήταν γνωστό εκ του εκλογικού αποτελέσματος άλλωστε -που την πρώτη Κυριακή ήρθε μακράν δεύτερος και κοντά στον τρίτο- πως ο δήμαρχος ήταν η πρώτη επιλογή σε λιγότερους απ΄ το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος, ανεξάρτητα αν κατά την δεύτερη Κυριακή, για τους γνωστούς λόγους -που όμως δεν είναι του παρόντος- είχε την υποστήριξη ή την ανοχή (και την ψήφο) όλων των υπόλοιπων πολιτικών χώρων, απ΄ την φασιστική Χ. Α. μέχρι την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και μάλιστα για τους δικούς του, διαφορετικούς λόγους ο καθένας!!
Η ανοχή όμως των ψηφοφόρων του, κυρίως αυτών της δεύτερης Κυριακής, εξαντλήθηκε γρήγορα και λίγο μετά τις γιορτές άρχισε να φουσκώνει το ποτάμι της λαϊκής δυσαρέσκειας αρχικά, που καθόλου δεν άργησε να μετατραπεί σε κύμα αγανακτισμένων κοψοχέρηδων! Σ΄ αυτή την αλλαγή συνέτειναν πολλοί παράγοντες. Πρώτος και καλύτερος η εμφανέστατη πολιτική και ποιοτική υστέρησή του δημάρχου σε σύγκριση κυρίως με τον τελικό του αντίπαλο, αλλά και με τους άλλους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, όπως αυτή καταγράφονταν (και συνεχίζει να καταγράφεται) στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δε εμμονή του να προσπαθεί ν αντισταθμίσει το αδιαμφισβήτητο αυτό μειονέκτημά του, είτε επιστρατεύοντας φτηνές «μάγκικες» ατάκες είτε με αδικαιολόγητες και ανεπίτρεπτες προσωπικές επιθέσεις, κάνει το πρόβλημα γι αυτόν ακόμη χειρότερο!
Πέρα όμως απ΄ την ελλειμματική παρουσία του αρχηγού της, η δημοτική Αρχή στο σύνολό της έκανε καθοριστικά λάθη που βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα που δημιουργούσε η πανθομολογούμενη απειρία κι ανεπάρκειά της. Ας προσπαθήσουμε να τα θυμηθούμε:
-Ακύρωσε χωρίς λόγο, χωρίς επιχειρήματα και μάλλον από σκέτη ιδεοληψία, αλλά και κόντρα στην βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας του Λευκαδίτικου λαού, τα δυο πιο σπουδαία και αναπτυξιακά δρομολογημένα έργα για τον τόπο, την υποθαλάσσια ζεύξη και την μαρίνα για τα μέγκα γιώτ!.
-Επιβάρυνε υπέρμετρα τους (ανταποδοτικούς) λογαριασμούς των εξουθενωμένων απ΄ την κρίση δημοτών!
-Πλήττει αναίτια και με περισσή αναλγησία τους επαγγελματίες που αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, ενώ συχνά τους αντιμετωπίζει με εμφανή προκατάληψη κι ακατανόητη ανισότητα (π.χ. τους Νυδριώτες).
-Συχνά προβαίνει σε άστοχες κινήσεις, για επικοινωνιακούς αποκλειστικά λόγους, (π.χ. ξήλωμα «διαφημιστικών» πινακίδων, κίτρινες γραμμές μαγαζιών, κάγκελα στο Νυδρί), οι οποίες αφού δημιουργήσουν αναστάτωση και σοβαρά προβλήματα, μετά συνήθως «ξεχνιούνται» κι ατονούν!
-Δεν έλυσε κανένα χρόνιο πρόβλημα, απ΄ αυτά που ταλανίζουν διαχρονικά τους δημότες.
-Η αδιαφάνεια τείνει να γίνει καθεστώς στον Δήμο, ενώ η δημοτική Αρχή έχει αναδειχτεί πρωταθλήτρια στο βόλεμα των ημετέρων, όπως και σ΄ όλες τις γνωστές και απεχθείς παθογένειες της εξουσίας, που προεκλογικά διαβεβαίωνε πως θα εξαφανίσει….
– Με ευθύνη της, το επίπεδο του Δ.Σ. έχει καταβαραθρωθεί, τα χωριά έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί, το αστικό οδικό δίκτυο έχει διαλυθεί, η οδική σήμανση πάσχει περισσότερο από πριν, η ύδρευση είναι πιο προβληματική παρά ποτέ κι η ποιότητα ζωής των δημοτών κατρακυλάει καθημερινά:

-Ποτέ το νησί μας (και ειδικότερα η πόλη) δεν βρωμοκοπούσε και δεν έζεχνε τόσο, όσο σε τούτη την περίοδο! Και ποτέ η ύδρευση δεν είχε τόσα προβλήματα και τόσες πολλές διακοπές!
-Από πλευράς νέων δημοτικών έργων, ούτε έχει γίνει, ούτε κι έχει δρομολογηθεί το παραμικρό! Κι ότι (μικρό κι ασήμαντο) όμως γίνεται, κατά κανόνα γίνεται με απ΄ ευθείας ανάθεση…
Η λίστα της αποτυχίας και των αστοχιών τους δυστυχώς είναι ατέλειωτη και θα υπερέβαινε κατά πολύ την λογική έκταση ενός άρθρου, γι αυτό σταματάμε εδώ. Θα ήταν όμως σοβαρή μας παράλειψη, να μην πούμε για την μεγάλη σπατάλη που γίνεται στο χρήμα των δημοτών. Και κυρίως για την νοοτροπία που διακατέχει τους δημοτικούς μας άρχοντες, οι οποίοι δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί αυτό που βιώνει καθημερινά ο κόσμος: Μείναμε άναυδοι στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ακούσαμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δηλώνει -με περισσή άνεση, είναι η αλήθεια- πως το Πνευματικό Κέντρο «μπήκε μέσα» 5 ολόκληρα χιλιάρικα, μόνο απ΄ την τελευταία συναυλία που οργάνωσε! Και το χειρότερο είναι, όπως έδειξε, πως το θεωρεί κι απολύτως φυσικό!…
Τα μακρινά δωρεάν ταξιδάκια αναψυχής των ημετέρων πάντως -που σαν ιδιώτες δεν είχαν πάει πέρα απ΄ τη Βόνιτσα- όπως κι οι αχρείαστες, πολυδάπανες (και ατελέσφορες) φιλοξενίες, καλά κρατούν. Είχαμε -και μας ξέμειναν- οι Γάλλοι απ΄ τους προηγούμενους, τώρα αποκτήσαμε και τους Κινέζους! Άντε, με το καλό να φιλοξενήσουμε και τον ΟΗΕ στο σύνολό του…
Φαίνεται άλλωστε πως στο δήμο Λευκάδας λεφτά υπάρχουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *