Οι φορείς του Κομηλιού για την πρόσβαση στην παραλία τους

Οι φορείς του Κομηλιού για την πρόσβαση στην παραλία τους

Οι φορείς του Κομηλιού για την πρόσβαση στην παραλία τους

Κομηλιό, 2 Νοεμβρίου 2023

 

Κοινή ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινότητας Κομηλιού και του Συλλόγου Απανταχού Κομηλιωτών και Φίλων «Η Παναγιά» σχετικά με την πρόσβαση στη περιοχή της Παραλίας Κομηλιού, με αφορμή το περιστατικό εγκλωβισμού του αεροπτεριστή και την επιχείρηση διάσωσής του.

Μετά την επιτυχή διάσωση του αεροπτεριστή που εγκλωβίστηκε στην Παραλία Κομηλιού χθες (1η Νοεμβρίου 2023) το απόγευμα και την ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας  για την επιχείρηση διάσωσής του θα θέλαμε να αναφερθούμε στην πρόσβαση της Παραλίας Κομηλιού από τη στεριά.

Η πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Παραλίας Κομηλιού εξυπηρετούταν από αγροτικό δρόμο του οποίου η διάνοιξη ξεκίνησε την δεκαετία του 1960 με δαπάνες της τότε Κοινότητας Κομηλιού και ολοκληρώθηκε έως και την παραλία το 2010. Μετά τη διάνοιξή του ο δρόμος δεν συντηρήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα σε σημεία που ήταν επισφαλή να δημιουργηθούν επιχώσεις από φερτά υλικά μετά από βροχοπτώσεις με αποκορύφωμα τον σεισμό του 2015 όπου κατολισθήσεις προκάλεσαν το κλείσιμο του δρόμου.

Την τετραετία 2019 -2023 ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κομηλιού ενημέρωσε πολλές φορές την τωρινή δημοτική αρχή με έγγραφά του για την κατάσταση του δρόμου και την ανάγκη αποκατάστασής του. Συντάχθηκε επίσης λεπτομερής έκθεση της παρούσας κατάστασης του δρόμου η οποία παραδόθηκε στο Δήμαρχο Λευκάδας και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων σε συνάντηση του Προέδρου της Κοινότητας και του Συλλόγου με το Δήμαρχο τον Αύγουστο του 2022. Στην έκθεση αυτή καθώς και στις δια ζώσης ενημερώσεις του Προέδρου προς το Δήμαρχο έχει επισημανθεί η αναγκαιότητα της αποκατάστασης του δρόμου όχι μόνο για την πρόσβαση στην παραλία αλλά και τις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης όπως ατυχήματα και δασικές πυρκαγιές καθώς και την απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων στις αγροτικές τους εκτάσεις. Έκτοτε καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί από πλευράς Δήμου για την αποκατάστασή του.

Όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας, σχετικά με τον απεγκλωβισμό του αεροπτεριστή, οι ομάδες διάσωσης που έσπευσαν στην περιοχή (Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΜΑΚ, Αστυνομία και ΕΚΑΒ) ενώ έφθασαν εγκαίρως δεν κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον άνδρα γιατί η πρόσβαση στην παραλία από τον δρόμο ήταν αδύνατη. Τελικά τη λύση έδωσε ελικόπτερο του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο σε καθυστέρηση στη διάσωση όσο και το κόστος πτήσης του ελικοπτέρου που δεν είναι ευκαταφρόνητο. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν ο άνθρωπος ήταν τραυματισμένος και έπρεπε να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Οι φορείς του Κομηλιού για την πρόσβαση στην παραλία τους

Οι φορείς του Κομηλιού για την πρόσβαση στην παραλία τους

Η περιοχή όντως είναι δύσβατη  και απόκρημνη, όπως άλλωστε όλες οι δυτικές ακτές της Λευκάδας από το Καλαμίτσι ως και το Ακρωτήρι Λευκάτας. Δρόμοι όμως υπάρχουν στο Καλαμίτσι προς τις παραλίες του, στο Γιαλό από Αθάνι και Δράγανο και στους Εγκρεμνούς. Ο δρόμος προς την Παραλία Κομηλιού πρέπει να αποκατασταθεί τόσο για την ανάδειξη της παραλίας και την τοπική ανάπτυξη της περιοχής όσο και την απρόσκοπτη πρόσβαση στην περιοχή σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης καθώς και από τους κατοίκους για τις αγροτικές εργασίες τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΜΗΛΙΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΗΜ. ΤΖΕΦΡΩΝΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΜΗΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ «Η ΠΑΝΑΓΙΑ»

ΖΩΗΣ ΔΗΜ. ΤΖΕΦΡΩΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *