Πυρκαγιές και ευθύνες

Πυρκαγιές και ευθύνες

του ΓιΙΩΡΓΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ                                                   

 https://www.youtube.com/watch?v=ib4eTCBe0rc 

 Αυτές τις μέρες που όλη  η Ελλάδα ασχολείται με τις πυρκαγιές και τα καταστροφικά αποτελέσματα, βρίσκομαι στην Λευκάδα και σκέφτομαι τι μπορεί να συμβεί στο νησί. Ένα νησί κατάφυτο που σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς και με «ευνοϊκές» συνθήκες  όπως ισχυροί άνεμοι και μεγάλη ξηρασία κινδυνεύει να μεταβληθεί σε κρανίου τόπο.  

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε τουλάχιστον ως μέτρα προφύλαξης ;  

Θα αναφερθώ σε δύο σημεία που θεωρώ σημαντικά : 

Σύμφωνα με την κοινή λογική ένα σημαντικό στοιχείο είναι η δυνατότητα πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε όλη τη χώρα. Ένα  δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ο καθαρισμός των χωραφιών από τα εύφλεκτα  υλικά όπως χόρτα. 

Για το πρώτο, δηλαδή την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, όσοι γνωρίζουν την περιοχή βλέπουν τα αδιέξοδα. Οι δρόμοι πολύ στενοί αφού οι ιδιοκτήτες των χωραφιών προσπαθούν να μεγαλώσουν την έκταση των χωραφιών του μειώνοντας το πλάτος των δρόμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δρόμοι στο κάμπο της νότιας Λευκάδας από τον Σύβρο μέχρι την Βασιλική. Σε πολλά σημεία με δυσκολία περνάει ένα μικρό φορτηγό που σημαίνει ότι αν συμβεί κάτι θα είναι σχεδόν αδύνατη η ελεύθερη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση που συναντηθούν με ένα Ι.Χ. με τρακτέρ, με ένα αγροτικό ή ακόμα και με άλλο πυροσβεστικό όχημα. 

Είναι κυριολεκτικά απίστευτη η μανία πολλών  να καταλάβουν ακόμα και μέρος από το οδόστρωμα και να βάλουν πασσάλους αν μπορούσαν ακόμα και στην άσφαλτο. Και όλα αυτά όταν ο κάμπος είναι σε μεγάλο βαθμό ακαλλιέργητος. Και αυτό είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. 

Για το δεύτερο στοιχείο που αφορά τον καθαρισμό χωραφιών με μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς, η πυροσβεστική αποδίδει τις ευθύνες στους Δήμους λες και οι Δήμοι στην Ελλάδα λειτουργούν άψογα. Ο ίδιος ως δήμαρχος ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ 2006-2010 βλέποντας τον κίνδυνο να καεί το χωριό από την πλευρά του Δάσους πήρα την απόφαση να ανοίξουμε δρόμο 12 μέτρων  από την πλευρά του δάσους για πυροπροστασία. Με τον δρόμο αυτό θα είχαν πρόσβαση και ιδιοκτήτες γης και τα χωράφια τους θα γίνονταν οικόπεδα. Όμως το απίστευτο ήταν ότι αντί για εύσημα από μερικούς δέχτηκα διαμαρτυρίες και  απειλές για «καταπάτηση περιουσίας». 

Η λύση για ένα σοβαρό κράτος θα ήταν όλα τα  κόμματα να συμφωνήσουν και να ψηφίσουν ένα νόμο που να προστατεύει αποτελεσματικά την ελεύθερη κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων με διανοίξεις και διαπλατύνσεις δρόμων με όσα μέτρα είναι αναγκαία για την άνετη κυκλοφορία οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις που εκτός από την κυκλοφορία θα αποτελούσαν και μικρές έστω αντιπυρικές ζώνες. 

Για το καθάρισμα των χωραφιών είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω αδράνειας των Δήμων, ίσως οι πρέπει να ερευνηθεί ξανά η συνεργασία με την  Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να επιβάλλονται τα  πρόστιμα που ήδη προβλέπει ο νόμος για τους ιδιοκτήτες. Και αν είναι αναγκαίο, αν δηλαδή οι ιδιοκτήτες αδιαφορούν, ο καθαρισμός να γίνεται από μηχανήματα των Δήμων και το κόστος να καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες μέσω της Εφορίας. 

Στο χωριό μας και στην περιοχή της Νότιας Λευκάδας έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν  χωρίς μεγάλα καταστροφικά αποτελέσματα.  Και αυτό διότι οι συνθήκες δεν ήταν όπως στην Ρόδο. Όμως αυτό ήταν θέμα τύχης και τίποτα δεν μας διαβεβαιώνει ότι αυτό που συμβαίνει στη Ρόδο σήμερα δεν θα συμβεί στην Λευκάδα ή σε ένα άλλο μέρος της Ελλάδας αύριο.   

Μήπως είναι καιρός λοιπόν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων  να καταθέσουν κοινή πρόταση στις ηγεσίες των κομμάτων με συγκεκριμένες προτάσεις ως ένα παράδειγμα προς μίμηση για  ολόκληρη τη χώρα ; 

Γιώργος Λογοθέτης 

Ιούλιος 2023 

τ.  δήμαρχος ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ 

Τα ανωτέρω καταγράφονται και στο βιβλίο μου Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *