Η Ν.Ε. εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για το Νομοσχέδιο για το νερό

Η Ν.Ε. εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για το Νομοσχέδιο για το νερό
Θα πούμε το νερό νεράκι 
 
Εισήχθη στην Βουλή προς ψήφιση η δημιουργία Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, προκειμένου να υπαχθεί σε αυτή  η διαχείριση των υδάτων. Στο άρθρο 20 του νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι η νέα αυτή ρυθμιστική Αρχή θα εισπράττει ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών των ΔΕΥΑ, ενώ (το πιο σημαντικό) θα μπορεί να παρεμβαίνει στην ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ πολιτική που ασκούν. Με άλλα λόγια … ιδιωτικοποίηση και των υδάτων, σύμφωνα με το πρότυπο της ενέργειας.
—–
Με την υπαγωγή όλων των φορέων υδροδότησης της χώρας στην αρμοδιότητα της ΡΑΕ συντελείται ένα μεγάλο και αμφίβολης συνταγματικότητος βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Το νερό, ωστόσο, είναι δημόσιο – κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν. Οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να έχουν κοινωφελή χαρακτήρα και να ανήκουν στον «πυρήνα» του Δημοσίου, καθώς οι υπηρεσίες τους είναι αναγκαίες για την επιβίωση του γενικού πληθυσμού.
—–
Η Κυβέρνηση επέλεξε στην λήξη της θητείας της να φέρει εσπευσμένα προς ψήφιση ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, ΟΧΙ μόνο κατά παράβαση του Συντάγματος (η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής έχει εκφράσει τις ενστάσεις της για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου), αλλά και τη στιγμή που δεν έχει καταλαγιάσει η οργή για το δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο έλαβε χώρα μετά την απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων.
—–
Η αρχή για την ιδιωτικοποίηση του νερού ψηφίστηκε προ ολίγου στην Βουλή από 156 βουλευτές, με ονοματική μάλιστα  ψηφοφορία (κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταψήφισε το νομοσχέδιο). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.
ΟΧΙ η ευθύνη των κυβερνώντων δεν είναι ούτε διαχρονική ούτε όμοια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *