Το σχόλιο της ημέρας: Τσιμενταρίσματα…

Το σχόλιο της ημέρας: Τσιμενταρίσματα…

Διάβασα χθες -σε όλα σχεδόν τα σάιτ- το δελτίο τύπου του Δήμου Λευκάδας για τα τσιμενταρίσματα που (επιτέλους) οσονούπω θα αρχίσουν να υλοποιούνται σε 13 δρόμους που ανήκουν σε 7 διαφορετικές (τυχερές) Κοινότητες του Δήμου μας και δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό θα είναι ένα κάποιο βήμα για την εξυπηρέτηση δημοτών!  Και καταλήγει  το σχετικό δελτίο τύπου λέγοντας πως “οι παραπάνω παρεμβάσεις, προέκυψαν βάσει των τοπικών αναγκών και έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των προέδρων” και λίγο παρακάτω, πως αυτές “θα διευκολύνουν τόσο την διέλευση όσο και την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών”.

Καλά και άγια είναι όλα τούτα κι ας γίνονται λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές, που θα μπορούσαν κάποιοι να πουν πως είναι καθαρά προεκλογικό δωράκι στους ψηφοφόρους, με σκοπό κι ελπίδα να εξαργυρωθεί στην κάλπη. Όμως επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας (και με τους αρμόδιους) κάποιες σκέψεις και κάποιες απορίες μου, με την ελπίδα πως ίσως φιλοτιμηθεί κάποιος απ΄ τους άρχοντες να μας διαφωτίσει όλους σχετικά:

Όταν μιλάμε για προϋπολογισμό της εργολαβίας 74.079,93 Ευρώ οι 13 παρεμβάσεις, εάν μοιραστούν ισόποσα, σημαίνει πως τα καθαρά χρήματα που θα μείνουν στον εργολάβο (αφού αφαιρεθεί ο Φ.Π.Α. που εν προκειμένω είναι 17.779,18 Ε)  56.300,75 Ε συνολικά. Αν τώρα για την οικονομία του συλλογισμού μας, αυτό το ποσό το μοιράσουμε εξ ίσου στις 13 διαφορετικές παρεμβάσεις, βρίσκουμε πως κατά μέσο όρο αναλογούν 4.330,93 Ευρώ σε κάθε  τσιμεντόστρωση!

Ας το δούμε όμως και διαφορετικά. Λέει το δελτίο-αγγελτήριο του έργου: “Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν εργασίες τσιμεντοστρώσεων 1.500 μ.”,  οπότε και χωρίς καν να υπολογίσουμε ότι “Θα πραγματοποιηθούν επίσης εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης τάφρου απορροής όμβριων υδάτων” που λέει παρακάτω,  διαιρώντας τα 1500 (τρέχοντα) μέτρα δρόμου με το συνολικό ποσό της εργολαβίας, προκύπτει πως θα πληρωθεί στον εργολάβο ανά τρέχον μέτρο του έργου (πλάτους 3; ή μήπως 4; μ.)  τσιμεντόστρωσης (56.300,75: 1.500) = 37,53 Ε.  Και σ΄ αυτά τα 37,5  Ευρώ θα περιέχονται: Τα μπετά (τσιμέντο, χαλίκι κ.λ.π)., τα απαραίτητα σιδερένια πλέγματα,  μπετονιέρες  και μεταφορικά τους στα 4 σημεία του ορίζοντα του Δήμου, τα εργατικά, τα βοηθητικά μηχανήματα οδοστρωσίας συν το κέρδος του εργολάβου!

Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του δηλαδή!  Και επειδή κανείς εργολάβος  δεν χαρίζει ούτε υλικά, ούτε εργατικά, ούτε μεταφορικά, ούτε και το κέρδος του, λογικό είναι να σκεφθούμε πως το πιθανότερο είναι να γίνουν όχι τσιμεντοστρώσεις αλλά πασαλείμματα, τα οποία τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να ξαναγίνουν! Αλλά θα μου πείτε, τότε θα έχουν γίνει κι οι εκλογές…

Ο Σχολιαστής

Υ.Γ.: 1  Επειδή οι ανάγκες σε έργα και ιδιαίτερα σε δρόμους στην περιφέρεια είναι όντως πάρα πολλές και οι ελλείψεις τους στον Δήμο μας μεγάλες, ελέγχει άραγε η Δημοτική Αρχή αν για τα έργα που ζητούν οι τοπικοί πρόεδροι έχουν προηγηθεί οι προβλεπόμενες Λαϊκές Συνελεύσεις που απαιτεί ο Καλλικράτης?

Υ.Γ. 2: Κι επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε οι Λαϊκές  Συνελεύσεις σχεδόν κατά κανόνα δεν έχουν προηγηθεί, μήπως μαζί με την αίτηση θα έπρεπε να υποχρεούται ο τοπικός πρόεδρος να καταθέτει και μια υπεύθυνη δήλωση, για την  κάθε αιτούμενη παρέμβαση-έργο, δια της οποίας να δηλώνει  πως ο ίδιος (και οι συγγενείς του α΄ βαθμού) δεν έχουν  κανένα συμφέρον απ΄ αυτό; Και στην περίπτωση που έχουν, μήπως θα έπρεπε να γίνεται έλεγχος από ανεξάρτητους ελεγκτές του Δήμου, κατά πόσο το συγκεκριμένο έργο είναι όντως απαραίτητο για τους δημότες γενικότερα;

Ο ίδιος 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *