Νίκος Γαζής: Οι λόγοι (και το κείμενο) της παραίτησής μου από το Λ. Ταμείο

Νίκος Γαζής: Οι λόγοι (και το κείμενο) της παραίτησής μου από το Λ. Ταμείο

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Επειδή διεπίστωσα πως αρκετοί συμπολίτες μας έχουν εντελώς λαθεμένη πληροφόρηση και τελικά άποψη για τους λόγους της παραίτησής μου από αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, θεώρησα απαραίτητο  με τούτη την παρέμβασή μου –αλλά και την δημοσιοποίηση του κειμένου της παραίτησής μου– να αποκαταστήσω τις λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, είτε τυχαία από την ροή των πραγμάτων, είτε από την ανεύθυνη και αυθαίρετη ενημέρωση κάποιων “αναλυτών”  των ΜΜΕ ή και από την ερμηνεία αρκετών συμπολιτών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κορυφαία ανεύθυνη -ή μήπως παραπλανητική(?)- ερμηνεία που εντόπισα, έγινε από τον έγκριτο επαγγελματία δημοσιογράφο των ερτζιανών της περιοχής μας, ο οποίος ενώ στα πλαίσια της συνέντευξης που πήρε από τον (πρώην πλέον) πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου στο μέσον του διέγνωσε και είπε πως: “”Ο κ. Γαζήε παραιτήθηκε κάτω από την πίεση των όποιων νομικών κυρώσεων μπορούν να υπάρξουν”, πράγμα που εμφανέστατα είναι λάθος, αφού η τότε άμεση (προφορική) παραίτησή μου, όπως με σαφήνεια δήλωσα στο Δ.Σ. , οφείλονταν στην απροθυμία των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν πως ο Δήμος θα συνεχίζει να στηρίζει ανεπιφύλακτα όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Τ. σε περίπτωση δίωξής τους από την εταιρεία, στην περίπτωση που οι ίδιοι βρεθούν στην θέση του δημάρχου κατά την επόμενη δημοτική περίοδο.

Βέβαια στην απομαγνητοφωνημένη (έντυπη) εκδοχή της συνέντευξης που δημοσίευσε προσπάθησε να “απαλύψει” την ζωντανή προφορική του ερμηνεία, παραλείποντας ή παραποιώντας τα περισσότερα και τα πλέον ουσιώδη που είχα πει.  Φαίνεται λοιπόν ότι ο δημοσιογράφος, αν και επαγγελματίας, καθόλου “δεν πρόσεξε” την παρέμβασή μου στην  συνεδρίαση  του Δ.Σ., όταν ζητώντας τον λόγο, ξεκαθάρισα πως δεν τοποθετούμαι σαν δημοτικός σύμβουλος αλλά σαν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου, που απόντος του προέδρου, ήταν φανερό  πως μιλούσα από πλευράς του Νομικού Προσώπου και δεν αναφερόμουν μόνο στον εαυτό μου αλλά στο σύνολο των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου. Μιλάμε για ένα μείζον ολίσθημα λοιπόν, το οποίο όπως και να έγινε, αθέλητα ή ηθελημένα, είναι ανεπίτρεπτο για κάποιον έμπειρο και επαγγελματία δημοσιογράφο, που συχνά πυκνά μας ανεμίζει περήφανα την σημαία του μέλους της ΕΣΗΕΑ…

Αρχικά δεν σκόπευα να δημοσιοποιήσω την επιστολή της παραίτησής μου γιατί απλά δεν θεωρούσα πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολύ κόσμο. Μετά τις παραπάνω “παρεξηγήσεις” όμως βλέπω πως αυτό είναι πλέον  απαραίτητο.  Την δημοσιεύω στην συνέχεια λοιπόν, αφού όμως πω ότι η απόφαση παραίτησής μου όπως και το γράψιμό της είχαν  γίνει  πολλές μέρες πριν από τα δυο κρίσιμα Δημοτικά Συμβούλια της 30ης Οκτώβρη και 2ας Νοέμβρη 2022, ανεξάρτητα αν για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που αναφέρω σ΄ αυτήν, καθυστέρησε να κατατεθεί. Και θα πρέπει να συμπληρώσω επίσης, ότι ο κ.  Δήμαρχος είχε ενημερωθεί ακόμη νωρίτερα, τόσο για την απόφασή μου να παραιτηθώ, όσο και για ποιους ακριβώς  λόγους.

***

Ακολουθεί η γραπτή μου παραίτηση που συμπληρώνει την προφορική μου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 2ας/11/22

***

Σελίδα 1 από 2

Λευκάδα 11 Νοεμβρίου 2022

 

Προς:   τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας

 

Κοινοποίηση: 1.  κ. Χαράλαμπο Καλό – Δήμαρχο Λευκάδας

  1.   κ. Στυλιανό Ρόκκο – Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας

 

 ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Του Νικολάου Φ. Γαζή – αντιπροέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας

 

Σε συνέχεια της προφορικής αναγγελίας της  παραίτησής μου στην συνεδρίαση της 2/3 -11-2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λευκάδας, επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω τα ακόλουθα:

Α.1 Στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας της 24ης Μαΐου 2022, το 3ο Θέμα της Η.Δ. ήταν το αίτημα του αντιδημάρχου Ελλομένου κ. Ευτύχιου Ζουριδάκη για την τοποθέτηση στον ΧΖΛ Νυδριού τσιμεντένιων γλαστρών (βάρους άνω του ενός τόνου η κάθε μια και οι οποίες είχαν ήδη τοποθετηθεί),  με σκοπό την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης. Τελικά βλέποντας ο Πρόεδρος του Λ.Τ. την γενικευμένη άρνηση που προκάλεσε στο Δ.Σ. η εκ των υστέρων αιτούμενη άδεια, απέσυρε το θέμα για να το επαναφέρει, όπως είπε, μαζί με σχετική κυκλοφοριακή μελέτη, υποσχόμενος πάντως πως μέχρι να γίνει αυτό, οι γλάστρες θα απομακρυνθούν αμέσως.

Α.2. Το ίδιο θέμα ωστόσο επανήλθε στην συνεδρίαση της 12-7-22 (σαν 10ο Θέμα της ΗΔ)) και συζητήθηκε  παρουσία του αιτούντος αντιδημάρχου και απορρίφθηκε από το Δ.Σ.  καθόσον όχι μόνο οι 12 γλάστρες παρέμεναν ακλόνητες στις θέσεις τους, αλλά ήταν και ενισχυμένες  με ενδιάμεσα  τοποθετημένα βαριά σιδερένια κολονάκια.  «Να απομακρυνθούν όλα άμεσα», ήταν η σχετική απόφαση του Συμβουλίου.

Α.3 Σχεδόν ένα μήνα αργότερα και βλέποντας πως ο αντιδήμαρχος δεν είχε σκοπό να συνεργαστεί, στην συνεδρίαση της 6-9-22 επανήλθε το θέμα (σαν 1ο προ ΗΔ) και η νέα (όσο και ομόφωνη) απόφαση του συμβουλίου ήταν: «Να απομακρυνθούν άμεσα ζαρτινιέρες και κολονάκια από τον ΧΖΛ Νυδριού με μέριμνα και δαπάνη του Δ.Λ.Τ.Λ.» .

Α.4. Στο τέλος του Οκτώβρη, δηλαδή πάνω από πέντε μήνες μετά από την πρώτη απόφαση της 24ης Μαΐου και ενώ είχε πλέον λήξει η τουριστική σεζόν, γλάστρες και κολονάκια παρέμεναν ακλόνητα στην παραλία  (ΧΖΛ) του Νυδριού, παρά τις τρεις αντίθετες  αποφάσεις του φορέα που υποτίθεται πως την διαχειρίζεται!…

Α.5 Αυτό ήταν και το κομβικό σημείο που με έκανε να αποφασίσω την παραίτηση, διότι κανείς αξιοπρεπής  άνθρωπος, φαντάζομαι, δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε έναν φορέα του οποίου οι αποφάσεις αγνοούνται και αντί να εφαρμόζονται λοιδορούνται!…

 

Σελίδα 2 από 2

Β. 1 .  Οι τελευταίες εξελίξεις και κινητοποιήσεις για το Κάστρο όμως, με έκαναν να αναστείλω την κατάθεση της παραίτησής μου, γιατί σε τούτη την συγκυρία, δεν θα ήθελα κάποιοι να παρερμηνεύσουν  τα κίνητρά μου.  Γι αυτό άλλωστε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2/3-11-22 έκλεισα   την προφορική μου πρόθεση παραίτησης  λέγοντας: «Σε γραπτή μου παραίτηση που θα καταθέσω αύριο θα εξηγώ λεπτομερώς ότι επιβάλλεται να εξηγηθεί».  Αυτό ακριβώς κάνω εδώ. Μόνο που δεν την κατέθεσα «αύριο» και ζητώ συγνώμη γι αυτό, αλλά μετά από αρκετές ημέρες, αφού ο πρόεδρος του Λ.Τ που τότε ήταν στο εξωτερικό, μου ζήτησε να μην την καταθέσω πριν επιστρέψει και μιλήσουμε, κάτι που το σεβάστηκα.

Γ. 1 Θα ήθελα εδώ να δηλώσω με απόλυτη σαφήνεια πως ο  μοναδικός λόγος  που ενδιαφέρθηκα να συμμετάσχω στο Λιμενικό Ταμείο ήταν για να βοηθήσω με την επαγγελματική εμπειρία μου να θεραπευτούν κάποιες  εμφανέστατες (στους γνώστες) αδυναμίες και παθογένειες, τόσο στην οργάνωση όσο και στον τρόπο διαχείρισης των λιμανιών και των Χώρων Ζώνης  Λιμένων, με σκοπό να βελτιωθεί η λειτουργία τους, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και η οικονομική ανάπτυξη του ίδιου του Λ.Τ. , μακριά  από τα τραγικά επίπεδα που κινούνται  όλα αυτά μέχρι σήμερα.

Γ. 2  Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να κάνω αυτά που σκόπευα και που μπορούσα, κυρίως εξ αιτίας του προεδρο-κεντρικού συστήματος διοίκησης του φορέα, που κατά κανόνα «αντιπαθεί» και απορρίπτει  τις ρηξικέλευθες αλλαγές, αν  δεν είσαι ο …πρόεδρος. Έτσι  διαιωνίζονται οι λαθεμένες αντιλήψεις και τακτικές διοίκησης του παρελθόντος και είτε από άγνοια, είτε για ψηφοθηρία, είτε  για κάποιο άλλο λόγο, συχνά καταστρατηγούνται  οι φυσικές προδιαγραφές των λιμανιών και αγνοούνται οι στοιχειώδεις αρχές σύγχρονης και επωφελούς διαχείρισης ΧΖΛ, προκαλώντας δυσλειτουργίες και τελικά ζημιά στο σύστημα…

Γ. 3  Όσες φορές αποπειράθηκα να προτείνω κάποια μεγάλη «αλλαγή», είτε ακούστηκε μετ΄ επαίνων και ξεχάστηκε, είτε προσέλκυε τέτοιο πλήθος «δυσκολιών» που την καθιστούσαν “ανέφικτη”. Στο θέμα ορισμού τιμών των υπηρεσιών και του εφοδιασμού των σκαφών π.χ. οι προτάσεις μου θεωρούνταν εξωπραγματικά υψηλές παρότι ήταν χαμηλότερες του Μ.Ο. της «αγοράς». Εν κατακλείδι και μετά λόγου γνώσεως καταθέτω την άποψη, (την οποία μπορώ να αναλύσω προς κάθε ενδιαφερόμενο), ότι με βάση τις απαραίτητες  αλλαγές που έχω σχεδιάσει, θα μπορούσαν ακόμη και να τριπλασιαστούν τα έσοδα του Λ. Τ.!

Γ. 4 Προσπάθησα να περιγράψω όσο πιο λακωνικά γίνεται όλους τους λόγους για τους οποίους παραιτούμαι, επαναλαμβάνω όμως πως ο βασικότερος είναι η συστηματική μη υλοποίηση των  αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Τ.

Δ:  Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω  τον κ. Δήμαρχο που με πρότεινε, τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους συναδέλφους μου Δημοτικούς Συμβούλους που με ψήφισαν, αλλά και όλους όσους συνεργάστηκα μαζί τους και να τους διαβεβαιώσω πως έστω και εκτός του Δ Σ του Φορέα, θα είμαι πρόθυμος αρωγός τους σε κάθε περίσταση που κάτι τέτοιο θα μου ζητηθεί.

Μετά τιμής

Νικόλαος Φ. Γαζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *