Η Ι. Μ. Λευκάδας και Ιθάκης για την εκδημία του π. Διονυσίου Λάζαρη

Η Ι. Μ. Λευκάδας και Ιθάκης για την εκδημία του π. Διονυσίου Λάζαρη

Δελτίο Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης
περί εκδημίας Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Λάζαρη,
τέως εφημερίου Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου Λευκάδος

 

Η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης μετά θλίψεως και με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον λύπης αναγγέλλει την εκδημία του αειμνήστου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Λάζαρη, πρώην εφημέριου του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πόλεως Λευκάδος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1946 (Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου) στο Πινακοχώρι Λευκάδος. Την εκκλησιαστική παιδεία έλαβε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, από την οποία απεφοίτησε το έτος 1966. Στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία απεφοίτησε το έτος 1971, ενώ κατά τη διετία 1972-1973 παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Έρλαγκεν της Γερμανίας.

Με Κανονική Συμμαρτυρία του τότε Αρχιμανδρίτη και νυν Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου, χειροτονήθηκε διάκονος στις 22 Δεκεμβρίου 1974, διορισθείς στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος και Πρεσβύτερος στις 4 Μαρτίου 1979 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κυρό Νικηφόρο. Από τον ίδιο Μητροπολίτη έλαβε κατά σειρά τα οφφίκια του Σακελλαρίου (14.11.1981), του Οικονόμου (11.11.1999) και του Πρωτοπρεσβυτέρου (06.08.2004), ενώ από τις 12 Δεκεμβρίου 1981 κατείχε την Πνευματική Πατρότητα.

Από την ημέρα της χειροτονίας του μέχρι και τη συνταξιοδότησή του για λόγους υγείας (1 Νοεμβρίου 2014) διετέλεσε εφημέριος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πόλεως Λευκάδος, όπου άσκησε το πολύπλευρο ποιμαντικό, κατηχητικό και το σπουδαίο πνευματικό του έργο, ενισχύοντας τους ενορίτες του και τα πολυάριθμα πνευματικά τέκνα του, αλλά και οποιονδήποτε προσέτρεχε σε αυτόν.

Επί τρία έτη διακόνησε ως συνεργάτης της Μόνιμης Συνοδικής Επιτροπής Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και, παράλληλα με τα εφημεριακά του καθήκοντα, δίδαξε για ένα χρόνο στην τότε Τεχνική Σχολή Λευκάδος.

Ο αείμνηστος ιερέας υπήρξε ευγενής, μειλίχιος, πράος, προσηνής, ταπεινός και φιλακόλουθος κληρικός που χαρακτηριζόταν για την απλότητα, την φιλανθρωπία και την βαθειά πίστη του στον Θεό.

Στήριγμα καθ’ όλη την διάρκεια του σεμνού και ταπεινού βίου του, στάθηκε η σύζυγός του Ειρήνη, τα τέκνα τους και τα εγγόνια τους, τα οποία ανεθράφησαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού ιερέα θα ψαλεί την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022 και ώρα 6:00 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Λευκάδος, σε στενό οικογενειακό κύκλο, τηρουμένων με αυστηρότητα των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και για αυτό το λείψανο δεν θα τεθεί σε προσκύνημα και η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήριες ευχές στον Ναό.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *