Το σχόλιο της ημέρας: Ένσταση!

Το σχόλιο της ημέρας: Ένσταση!

“Ψήφισμα για την ασφάλεια και των ναυτιλιακών μεταφορών, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους” εξέδωσε κατόπιν εισήγησης της Περιφερειάρχη το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο στην Λευκάδα.

Και (το ψήφισμα) ξεκινάει:

  • Ζητείται η προμήθεια ειδικού πυροσβεστικού σκάφους ελλιμενιζόμενου στην Κέρκυρα για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σε περιπτώσεις πυρκαγιάς

και αφού ενδιάμεσα γράφει διάφορα ωραία πράγματα για την τήρηση της εθνικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομοθεσίας και των κανονισμών της ναυσιπλοΐας για την ασφάλεια πλοίων, των εργαζομένων και του θαλασσίου περιβάλλοντος, καταλήγει:

     Ζητείται η προμήθεια ειδικού πυροσβεστικού σκάφους ελλιμενιζόμενου στην Κέρκυρα για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σε περιπτώσεις πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή”…

***

Ασφαλώς και  η Κέρκυρα είναι το μεγαλύτερο νησί από τα Ιόνια και μόνη της αυτή ξεπερνάει κατά τι τον πληθυσμό όλων των άλλων νησιών μαζί! Γι αυτό και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσιάζει τον υδροκεφαλισμό που  παρουσιάζει σε όλα τα επίπεδα.

Όμως θα ήταν μεγάλο λάθος  το πληθυσμιακό δεδομένο να γίνει η αιτία ώστε να αγνοηθούν άλλοι, ουσιωδέστεροι για τούτη την περίπτωση, τεχνοκρατικοί παράγοντες, όπως είναι η γεωγραφική της θέση ( που βρίσκεται στην άκρη του συμπλέγματος των Ιόνιων νησιών) με συνέπεια τις μεγάλες αποστάσεις  που θα πρέπει να διανύσει το πυροσβεστικό σκάφος αν το πρόβλημα εμφανιστεί εκεί..

Που σημαίνει πως με τεχνοκρατικά κριτήρια, η Λευκάδα είναι το νησί που  πρέπει να επιλεγεί σαν βάση του εν λόγω πυροσβεστικού σκάφους. Γιατί απέχει 60 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα και 65 μίλια από την Ζάκυνθο, που είναι αποστάσεις σχετικά μαχητές και αναμφίβολα κατά πολύ προτιμότερες από τα 125 μίλια που απέχει η Κέρκυρα από την Ζάκυνθο και για τα οποία το σκάφος θα χρειάζονταν περίπου 7 ώρες πλου (με την μέγιστη ταχύτητα!)

Επίλογος: Το περίεργο είναι πως αυτό το ψήφισμα συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Λευκάδα. Και δεν βρέθηκε ένας σύμβουλος, να  καταθέσει την αυτονόητη αυτή ένσταση!!

Ο Σχολιαστής

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *