Σαρδέλες ή άνθρωποι σαν σαρδέλες?

Σαρδέλες ή ανθρώπους σαν σαρδέλες?

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Αρκετοί ήταν οι φίλοι που με αφορμή το άρθρο μου “το δώρο του Νοτιά, επικοινώνησαν μαζί μου για να με ρωτήσουν ποιος νομίζω πως ήταν ο ρόλος του ψαράδικου που προσάραξε στην παραλία “Γάϊδαρος¨ του Καλαμιτσίου και ποιο ήταν το φορτίο του πριν αυτό καταλήξει έρμαιο των κυμάτων και δικό μας “αξιοθέατο”. Τους απάντησα με κάθε ειλικρίνεια πως δεν ξέρω, κάτι που επαναλαμβάνω κι εδώ. Με βάση όμως την λογική και την όποια ναυτική εμπειρία διαθέτω, τρεις είναι οι πιθανές εκδοχές ώστε το συγκεκριμένο σκάφος να καταλήξει όπως κατέληξε:

Η πρώτη είναι πως πρόκειται για αλιευτικό (ανεμότρατα) κάποιας αραβικής εθνικότητας, που ήταν αγκυροβολημένο σε κάποιον όρμο ή δεμένο σε κάποιο απροστάτευτο λιμανάκι ης Β. Αφρικής και λόγω ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών, να έκοψε άγκυρα ή σχοινιά και να παρασύρθηκε κενό πληρώματος στ΄ ανοιχτά, πριν καταλήξει -προφανώς μετά από αρκετό καιρό- στην παραλία της Λευκάδας όπου βρίσκεται…

Η δεύτερη εκδοχή ήταν να βρίσκονταν σε αλιευτική ή άλλη αποστολή και να εγκαταλείφθηκε λόγω καιρού ή/ και βλάβης από τους επιβαίνοντες του (πλήρωμα ή και επιβάτες), των οποίων η τύχη αγνοείται.

Και η τρίτη να εκτέλεσε μεταφορά λαθρομεταναστών σε κάποιο Ευρωπαϊκό προορισμό (π.χ. Σικελία ή Νότια Ιταλία) και στην συνέχεια να εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του έρμαιο των κυμάτων.

Κάποιες απ΄ αυτές τις εκδοχές μπορούν να ενισχυθούν ή να αποκλειστούν μετά από προσεκτική επιθεώρηση του σκάφους, του μηχανολογικού του εξοπλισμού, του εξαρτισμού του και άλλων ευρημάτων που πιθανόν φέρει.

Με βάση αυτές τις εκδοχές λοιπόν μπορούμε να πιθανολογήσουμε και το είδος του τελευταίου φορτίου του  και να πούμε πως, αν δεν μετέφερε ψάρια (λ.χ. σαρδέλες) τότε θα μετέφερε ταλαίπωρους λαθρομετανάστες στριμωγμένους σαν σαρδέλες!

Διαλέγετε τις σαρδέλες που προτιμάτε και παίρνετε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *