Η Κομματική Ορεινής Λευκάδας του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα

Η Κομματική Ορεινής Λευκάδας του ΚΚΕ για τα ανεπιτήρητα

               ΚΟ ΟΡΕΙΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

15 και πλέον χρόνια υπάρχει το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα βοοειδή και η περιοχή της κεντρικής ορεινής Λευκάδας έχει καταστραφεί από άποψη καλλιεργειών.

Πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν μιλάμε απλά για καταστροφές στις σοδειές και ζημιές σε περιφράξεις, αλλά μιλάμε για καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής. Ουσιαστικά, ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων (ελιές, αμπέλια, κήποι, πυρηνόκαρπα κλπ) έπαψαν να υπάρχουν. Η περιοχή έχει μετατραπεί βίαια σε ένα μεγάλο βοσκοτόπι και «κρανίου τόπο» για οποιαδήποτε άλλη γεωργική δραστηριότητα. Τελευταία, έχει δημιουργηθεί παρόμοια κατάσταση με ανεπιτήρητα βοοειδή στο οροπέδιο της Εγκλουβής.

Μαζί με τα βοοειδή τελευταία εμφανίστηκαν και αγριογούρουνα στην ευρύτερη περιοχή,  που απογειώνουν το κακό.

Όλοι οι υπεύθυνοι, κεντρικό κράτος, Δήμος, Περιφέρεια, Δικαιοσύνη με την ολιγωρία και την απραξία τους, συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Το πρόβλημα είναι πολιτικό, και σαν τέτοιο πρέπει και ο κόσμος της περιοχής να το αντιμετωπίσει. Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης με τα διάφορα χαράτσια (σταβλικές εγκαταστάσεις, βοσκοτόπια κ.ά) σε συνδυασμό με το αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης των ανεπιτήρητων, δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα για τους καλλιεργητές στην ορεινή Λευκάδα, αφού το αξιοποιούν για να κρύβονται πίσω από αυτό οι κάθε λογής μεγαλοκτηνοτρόφοι.

Η διαχρονική και απαράδεκτη στάση των δημοτικών αρχών, που είτε ολιγωρούσαν υποτιμώντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, είτε εκτελούσαν πλημμελώς τις υποχρεώσεις για την προστασία των μικροκαλλιεργητών, συνέβαλε στο να αποθρασυνθούν οι μεγαλοκτηνοτρόφοι και στη διόγκωση του προβλήματος. Οι μεγαλοκτηνοτρόφοι, αποθρασυμένοι από τη διαχρονική στάση απραξίας και ολιγωρίας, των διοικήσεων των δήμων και του νομικού πλαισίου που είναι διάτρητο και υπέρ τους, «κάνουν ότι θέλουν» στην περιοχή. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή για δυνατότητα αναισθητοποίησης των ανεπιτήρητων, μέχρι στιγμής είναι «μια τρύπα στο νερό», αφού δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο σε εύκολα προσβάσιμες περιοχές για τη σύλληψη του ζώου.

Ο πλήρως απαξιωμένος ΕΛΓΑ, που πλέον δεν αποζημιώνει σχεδόν τίποτα και εισπράτει μόνο ασφάλιστρα, δεν αποζημιώνει αυτού του είδους τις καταστροφές από ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα. Οι καλλιέργειες, όμως, που καταστράφηκαν και καταστρέφονται όλα αυτά τα χρόνια, κάλυπταν μεγάλο μέρος του εισοδήματος αρκετών νοικοκυριών.

Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε και να πούμε «ότι έγινε- έγινε». Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαμαρτυρίες μας για να αποζημιωθούν οι καταστροφές που μας έκαναν.

Να παλέψουμε να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση. Εάν δε φτάνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο να το διευθετήσει η κυβέρνηση αλλάζοντάς το όπου χρειάζεται. Να σταματήσουν οι δήμαρχοι να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Επίσης, είναι απολύτως ανεπαρκής η αντίληψη «εμείς μαζέψαμε τόσα ζώα και οι άλλοι τίποτα» της σημερινής δημοτικής αρχής, αφού αγνοούν συνολικά και άλλες παραμέτρους όπως: πιθανή χρήση ενώτιων όπως και όποτε θέλουν οι άνθρωποι του μεγαλοκτηνοτρόφου, το αν μαζεύει ή αμολάει κατα το δοκούν αριθμό ζώων, όπως βολεύει κάθε φορά. Ακόμα και την ύπαρξη και άλλων επίδοξων μιμητών στην περιοχή που βρήκαν «τσάμπα βοσκότοπο» στις καλλιέργειες, στον κάμπο της Καρυάς.

Ο Δήμος Λευκάδας να μη δείξει καμία ανοχή και να προσλάβει επιπλέον συνεργεία προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων.

Να ενταχθούν οι περιπτώσεις αυτών των καταστροφών στις λίστες του ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν.

Στις 11 Νοέμβρη, τη μέρα που εκδικάζονται υποθέσεις συμπολιτών μας για τα ανεπιτήρητα βοοειδή να κατέβουμε όλοι σε ένδειξη συμπαράστασης στο δικαστήριο.

Η ορεινή Λευκάδα πρέπει να σωθεί για να μην εγκαταληφθεί

Τα λαθύρια της Καρυάς, η φακή της Εγκλουβής, οι μικροκαλλιέργειες της περιοχής, δεν πρέπει να χαθούν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *