Κραυγή αγωνίας ενός Αλατρίτη!

Άλατρο… ο χτύπος της καρδιάς μου…

Άλατρο… ο χτύπος της καρδιάς μου…

Κάθε χρόνο επισκέπτομαι την πατρίδα μου όσο πιο συχνά μπορώ, μιας και η ζωή τα έφερε έτσι ώστε να φύγω μικρός στα καράβια, όπως και πολλοί άλλοι εκείνη την εποχή. Κατέληξα στον Καναδά, όπου έκανα δική μου επιχείρηση και απέκτησα παιδιά και εγγόνια. Να τα έχει ο Θεός καλά! Μπορεί ο μόνιμος τόπος κατοικίας μου να βρίσκεται εκεί, πάντα όμως μέσα στην καρδιά μου είχα φυλαχτό την ομορφιά του χωριού που γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα
χρόνια της ζωής μου. Τ’ Άλατρο! Ένα χωριό, πλούσιο σε βλάστηση, με υπέροχη θέα!

Όποιος το επισκεφθεί, θα θαμπωθεί από την ομορφιά των υπόλοιπων νησιών του Ιονίου και των χωριών των νησίων μας, αφού από εκεί ψηλά μπορείς να δεις τα πάντα. Τι να πρωτοκοιτάξεις; Τον Σκορπιό, το Μεγανήσι, την Μαδουρή, τον Κάλαμο, τον Καστό, την Σπάρτη; Το Νυδρί, τον κόλπο του Βλυχού; Πόσες φορές φέρνω στο μυαλό μου, το τρέξιμο που έκανα με τον αδερφό μου, τα ξαδέρφια μου, τους φίλους και συγχωριανούς μου. Το αγνάντεμα του απέραντου μπλε από συγκεκριμένα σημεία, όπου μας άρεσε κυριολεκτικά να κρεμόμαστε από τα βράχια! Το μάζεμα της ελιάς και των σταφυλιών! Τα ζώα που είχαν οι δικοί μας…τον ήχο από τα κουδούνια τους καθώς επέστρεφαν από την βοσκή! Ανεκτίμητες στιγμές!

Άλλα χρόνια τότε, και εκεί που θυμάμαι όλα αυτά, ξαφνικά με πιάνει το παράπονο! Νιώθω ένα έντονο σφίξιμο, θυμό να το πω; Σήμερα τ’ Άλατρο, δεν θυμίζει σε τίποτα το χωριό που ήταν τότε! Παρατημένο στην μοίρα του, ξεχασμένο από τους πολλούς που υποτίθεται πως φροντίζουν για την ανάδειξη όλων των χωριών όπως διαβάζω στις ηλεκτρονικές εφημερίδες. Ο κ. Βουλευτής, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Δήμαρχος… τρέχουν σε έναν αγώνα εντυπώσεων και όχι δρόμου! Όλοι λένε, ξαναλένε, υπόσχονται στις αναρτήσεις τους πολλά! Πάρα πολλά! Ακούω τρελά ποσά, εκατομμύρια εδώ, εκατομμύρια εκεί… έργα δεν βλέπω!

Όσες φορές το χρόνο και να έρθω, φροντίζω να περνάω αρκετό χρόνο στο χωριό μου. Πηγαίνω πολύ συχνά. Θέλω να ανάβω ένα κεράκι στον συγχωρεμένο τον πατέρα μου, να μείνω στο πατρικό μου, να βρω δύο παλιούς γνωστούς συγχωριανούς και φίλους να πω λίγες κουβέντες. Πηγαίνω και με πιάνει θλίψη πια και αναρωτιέμαι, γιατί με το πέρασμα του χρόνου αντί να αναδειχθεί η απίστευτη φυσική ομορφιά του χωριού, είναι όλο και πιο παρατημένο; Σκέφτομαι, σκέφτομαι…

Τι σκέφτομαι; Το Άλατρο! Μπορεί να μην ήταν το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό, το γεγονός όμως ότι είχε σχολείο, 12 εκκλησίες, 280 μόνιμους κατοίκους, Ειρηνοδικείο, έθιμα που αναβίωναν κάθε χρόνο, τον φημισμένο πλάτανο και την ξακουστή βρύση με το γάργαρο νερό που βοηθά την ύδρευση άλλων χωριών, δείχνει πως είναι κρίμα και άδικο να είναι έτσι παρατημένο! Και ακούω συνέχεια μια φωνή να μου λέει: «γιατί ;»

Γιατί να μην υπάρχει ένας κάδος σκουπιδιών χειμώνα-καλοκαίρι αφού υπάρχουν 14 σπίτια που πληρώνουν κανονικά κοινόχρηστα; Ειδικά το καλοκαίρι που ανεβαίνουν και τουρίστες! Η απάντηση του Δήμου είναι ότι δεν χωράει το απορριμματοφόρο! Ξέρετε πόσοι ανεβαίνουν με τα πόδια για να απολαύσουν την θέα; Πόσοι θέλουν να ακούν το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδημα των πουλιών; Να βάλετε ένα μικρότερο αυτοκίνητο του Δήμου να πηγαίνει και να τα παίρνει! Είναι υποχρέωσή σας αφού θέλετε να εισπράττετε τα κοινόχρηστα! Και εκτός αυτού, θα μπορούσατε να στέλνετε το αυτοκίνητο που πάει στον Άγιο Ηλία και έχει απόσταση τρία χιλιόμετρα από τ’ Άλατρο και εφτά χιλιόμετρα μέχρι την διασταύρωση Χαραδιατίκων-Βλυχού, δηλαδή σύνολο δέκα χιλιόμετρα.

Αντίθετα, από τον Άγιο Ηλία πηγαίνοντας μέσω Σύβρου και Βουρνικών, μέχρι την διασταύρωση Βλυχού-Χαραδιατίκων είναι δεκαοχτώ χιλιόμετρα. Άρα οχτώ χιλιόμετρα παραπάνω. Μήπως θα ήταν καλύτερα να γίνει επισκεύη και διαπλάτυνση του δρόμου από τα Χαραδιάτικα, μέσω Αλάτρου και Αγίου Ηλία, ώστε να ενωθεί με τον δρόμο προς Αγία Παρασκεύη και τον Άγιο Δονάτο στο οροπέδιο Εγκλουβής; Έτσι, θα εξυπηρετηθούν όλα τα χωριά, διανύοντας λιγότερα χιλιόμετρα. Γιατί λοιπόν μας αγνοείτε; Γιατί δεν ακούτε όποιον έρχεται στο δήμο και σας κάνει παράπονα; Είμαστε ανύπαρκτοι;

Άλατρο… ο χτύπος της καρδιάς μου…

Γιατί ο δρόμος να είναι γεμάτος λακκούβες; Θα μου πεις παλιά είχε χαλίκια, ήταν χωματόδρομος… έχει πέσει άσφαλτος πλέον! Και επειδή δεν ξέρω και πολλά αφού δεν ζω μόνιμα εδώ πάρα κάποιους μήνες, ρωτάω τους γνωστούς: «Ποιος είχε κλείσει τις λακκούβες τότε, να πάω να του πω να ξαναρίξει άσφαλτο να κλείσει τις τεράστιες που υπάρχουν τώρα; Να βοηθήσουμε και μεις!» Η απάντηση είναι «φίλε, άστα! Δεν γίνεται τίποτα. Τόσες φορές έχουμε πάει στον Δήμο αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα! Άλλος έριξε την άσφαλτο και τις έκλεισε, δεν είναι Δήμαρχος πλέον».

Και τι σημαίνει αυτό; Να το κάνει αυτός που είναι Δήμαρχος τώρα και έχει την ευθύνη! Και εδώ που τα λέμε, όσες δεκαετίες πίσω και να πάω ,δεν έχει κάνει κανείς τίποτα γι’ αυτό το χωριό! Πάω και έρχομαι Ελλάδα-Καναδά τόσα χρόνια και διαφορά δεν βλέπω! Η μόνη κίνηση που είχε γίνει ήταν ο καθαρισμός της βρύσης και η τοποθέτηση αγωγών που πηγαίνει νερό στο Φτερνό και τα Χαραδιάτικα! Και ρωτάω συγγενείς, συγχωριανούς και τον πρόεδρο στα Χαραδιάτικα: «βρε παιδιά, έγινε κανά έργο σε σας τελευταία;» Και ακούω την λέξη τίποτα! Τίποτα; Τι γίνεται; Μόνο η πόλη τους ενδιαφέρει; Μα κανείς άλλος υπεύθυνος δεν έχει δει ή ακούσει το Άλατρο; Τα πίσω χωριά; Δεν υπάρχουμε στον χάρτη; Γιατί να πρέπει να διαλύσω το αμάξι για να ανάψω κεράκι στον συγχωρεμένο τον πατέρα μου;

Και μιας και μιλάμε για κεράκι, η εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Προδρόμου (Ριγανάς), δεν είναι έγκλημα να μένει έτσι; Πήγα σε λειτουργία και η κόγχη πάνω από το κεφάλι του παπά, ήταν έτοιμη να πέσει να τον πλακώσει. Δεν μπορούν να δώσουν λίγα χρήματα από αυτά τα εκατομμύρια που λένε πως φέρνουν στο νησί ο κ. Βουλευτής και η Περιφέρεια ώστε να επισκευαστεί η εκκλησία και να διορθωθούν οι ζημίες στις τοιχογραφίες; Πρόκειται για μια  εκκλησία που ανήκει στο δεύτερο μισό του 17 αιώνα με τοιχογράφηση δύο τουλάχιστον ζωγράφων (2,σελ.79) όπως αναφέρει και ο ιστορικός Ροντογιάννης και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σύνολα ματαβυζαντινών τοιχογραφιών της Λευκάδας.

Άλατρο… ο χτύπος της καρδιάς μου…

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης, μήπως θα ήταν καλό να σκύψει στο πρόβλημα για να δοθεί μια λύση γι’ αυτή την εξαιρετική σε ομορφιά και ιδιαιτερότητα εκκλησία; Είχε φτιαχτεί επί τουρκοκρατίας και τώρα είναι έτοιμη να γκρεμιστεί από ζημιές σεισμών! Δεν υπάρχει όμοιά της! Επιβάλλεται κάποιος να δείξει ενδιαφέρον!

Επίσης, υπάρχει ο Άγιος Νικόλαος που το εσωτερικό του είναι φτιαγμένο από τοιχογραφίες ιδιαίτερης τεχνοτροπίας που διαφέρουν από άλλες του νησιού καθώς τα χαρακτηριστικά της Παναγίας είναι ιδιαίτερα έντονα με γωνιώδη πρόσωπο, πολύ μεγάλα μάτια και στρογγυλά φρύδια που φτάνουν μέχρι την άκρη της μύτης, ενώ έκπληξη προκαλεί μια μαύρη γραμμή κάτω από τα μάτια της. Ένα μνημείο που πρέπει να διατηρηθεί και να σωθεί. Κρίμα να μένει έτσι!

Άλατρο… ο χτύπος της καρδιάς μου…

Όλα αυτά βουίζουν στο μυαλό μου! Ρωτώ, ζητώ πληροφορίες, προτείνω λύσεις, και όταν ακούω «Τι ζητάς και συ τώρα!» μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι! Ζητώ να μπορούν να πάνε τα παιδιά μου στο σπίτι τους! Να μπορώ να φιλοξενήσω δύο συγγενείς στο πατρικό μου! Να μην φοβάται ο κόσμος τον δρόμο! Να φτιαχτούν αξιόλογα μνημεία του χωριού! Να πάρει ζωή το χωριό! Είπα την λέξη ζωή! Και ξαφνικά, μου έρχεται στο μυαλό το σχολείο!

Ας το βάψουμε βρε παιδιά! Να το συμμαζέψουμε λιγάκι, να βάλουμε δύο πράγματα που να θυμίζουν το παλιό Άλατρο, μια παραδοσιακή στολή της μάνας μου που τόσο αγώνα έδωσε για το νερό, μπήκε φυλακή για αυτό το νερό! Μα, αυτό το σχολείο υποτίθεται πως θα γινόταν λαογραφικό μουσείο. Γιατί ξεχάστηκε;

Αχ, βρε Αλτάνη με το θάρρος και το πείσμα σου! Πάλεψες γι’ αυτό που θεωρούσες δίκαιο! Σε συνέλαβε ο αστυφύλακας γιατί μπήκες μπροστά να υπερασπιστείς την βρύση του χωριού! Το νερό του χωριού! Έμεινες ένα μήνα στη φυλακή με την αδερφή σου και έγραψες στίχους διαμαρτυρίας σε όλους τους τοίχους του κελιού! Και ενώ λέω τις σκέψεις μου, οι γνωστοί μου μου λένε: «Δεν γίνεται τίποτα! Δεν ενδιαφέρεται κανείς! Μόνο λόγια και φωτογραφίες! Ασχολούνται με άλλα, πιο σημαντικά για αυτούς. Ξέχνα τ’ Άλατρο!»

Ε, όχι! Δεν ξεχνάω τ’ Άλατρο! Τόσοι συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί μεγάλωσαν εκεί! Έχουν παιδιά, εγγόνια, σπίτια! Αυτοί οι μεγάλοι και τρανοί που φωτογραφίζονται, να ασχοληθούν με τ’ Άλατρο, όπως ασχολούνται και με άλλα χωριά! Και αν δεν είναι ικανοί να βρούνε λύσεις να μην κάθονται στις θέσεις που κάθονται! Είναι ντροπή να διαχωρίζουν τα χωριά σε ανώτερα και κατώτερα! Άλλωστε οι συμπολίτες μας στα άλλα χωριά δεν μας φταίνε σε κάτι.Μακάρι να δοθεί βοήθεια σε όλα! Αυτοί τα διαχωρίζουν!

Άλατρο… ο χτύπος της καρδιάς μου…

Ξεχνάτε κάτι βασικό! Πληρώνουμε κοινόχρηστα, είμαστε πολίτες του νησιού και έχουμε απαιτήσεις! Η κυρία Μενδώνη που επισκέφθηκε το νησί με τον κ. Βουλευτή γιατί πήγε σε συγκεκριμένες εκκλησίες σε συγκεκριμένα χωριά; Γιατί είδε μόνο λίγα και συγκεκριμένα πράγματα; Μήπως οι έχοντες εξουσία πρέπει να μεριμνήσουν για το σύνολο των νησιών του Δήμου Λευκάδας;

Φίλοι, συγγενείς, συγχωριανοί, όσοι έχετε ρίζες από τ’ Άλατρο, γνωρίζετε ότι είμαστε μαζί με τα εγγόνια-δισέγγονα πάνω από 4 χιλιάδες άτομα που καταγόμαστε από εκεί; Οφείλουμε να απαιτήσουμε όσα αξίζουν στο χωριό. Θα σας παρακαλέσω να κοινοποιήσετε την ανάρτηση, ώστε να βρεθεί μια λύση. Εσείς που έχετε αναλάβει την επικοινωνία με τον Δήμο, που έχετε επαφή με τους υπευθύνους, μην κάνετε πίσω! Όσο τους αφήνουμε, τόσο αδιαφορούν! Να πάρει ζωή το χωριό, να χαίρεσαι να πας και να το απολαμβάνεις! Το να μην έχεις ούτε κάδο να πετάξεις τα σκουπίδια ή να φοβάσαι να μπεις στο αυτοκίνητο για να το επισκεφθείς επειδή φοβάσαι μην πάθεις ζημιά, είναι λυπηρό!

Και κάτι τελευταίο! Επειδή συζητώ με πολλούς, καλό θα είναι όταν ρίχνουμε την ψήφο μας, να σκεφτόμαστε καλά πού την ρίχνουμε! Να προσέχουμε τι ψηφίζουμε και ποιον, ώστε να μην παραπονιέται μετά ο καθένας πως είχε υποχρέωση και ψήφισε ή έκανε βλακεία ή δεν σκέφτηκε καλά. Τι σημαίνει είχα υποχρέωση; Εμείς τους εκλέγουμε, οπότε μην παραπονιέστε όταν αδιαφορούν! Επιλέγουμε άτομα που θεωρούμε ικανά και όχι ανθρώπους που επιδιώκουν να τους έχουμε υποχρέωση για να πάρουν την ψήφο μας και μετά να κάνουν πως δεν μας ξέρουν! Πρόοδο θέλουμε και όχι παιχνίδια με τη νοημοσύνη μας!

Κ. Βουλευτή, κ. Αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμαρχε , Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, όταν μιλάμε για ανάπτυξη του τόπου μας, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη το σύνολο των οικισμών και των νησιών που ανήκουν στην Λευκάδα! Όλα τα χωριά, ακόμη και τα μικρότερα που συνιστούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είτε βρίσκονται στην Λευκάδα, είτε στο Μεγανήσι, είτε στον Κάλαμο και τον Καστό, το καθένα έχει την δική του αξία στο πέρασμα του χρόνου! Εύχομαι να μεριμνήσετε σύντομα τόσο για το χωριό που γεννήθηκα όσο και για το σύνολο των οικισμών για το καλό όλων μας!

Πέτρος Νικολάου Σολδάτος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *