Προς αποκατάσταση της τοποθέτησής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Προς αποκατάσταση της τοποθέτησής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Κατ΄αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω το έγκριτο και επαγγελματικό σάιτ της περιοχής μας«Lefkada today.gr» που είχε την ευγένεια να ασχοληθεί με την ταπεινότητά μου και να δημοσιεύσει -για πρώτη φορά αν δεν λαθεύω-   την μια(από τις δυο) ερωτήσεις-τοποθετήσεις μου κατά την τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μολονότι  τοποθετούμαι για ποικιλία θεμάτων σε κάθε συμμετοχή μου σε συνεδρίαση, στους 25 μήνες της θητείας μου.

Τέλος πάντων, η επιλογή του τι θα δημοσιεύσει και τι όχι είναι αποκλειστικό προνόμιο του (κάθε) μέσου, οπότε το αφήνουμε και συνεχίζουμε επί του θέματος:

Θα ήθελα όμως να παρακαλέσω τους υπευθύνους του σάιτ, όταν μου κάνουν αυτή την τιμή, ας γράφουν τουλάχιστον αυτά που είπα. Γιατί αν ακούει κανείς το ηχητικό της συνεδρίασης και ταυτόχρονα διαβάζει αυτά που έχει απομαγνητοφωνήσει και γράψει στο ρεπορτάζ, θα διαπιστώσει πως  υπάρχουν σημαντικές και κρίσιμες αποκλίσεις-ανακρίβειες, τέτοιες που δημιουργούν την αίσθηση στον απονήρευτο αναγνώστη πως ο ομιλητής, ο υπογράφων δηλαδή, άρθρωσε ιδιαίτερα προβληματικό λόγο! Κι αυτό είναι  κάτι που όχι μόνο απέχει απ΄ την αλήθεια αλλά και τον αδικεί.

Κατανοώ βέβαια πως λόγω του όγκου και  της πίεσης της δουλειάς, την απομαγνητοφώνηση του ηχητικού την κάνει ο κομπιούτερ, ο οποίος όμως σαν «χαζοκούτι» χωρίς λογική -αλλά και χωρίς σκοπιμότητα-που είναι,  συχνά «παρακούει» και γράφει άλλα αντ΄  άλλων έτσι και  αφεθεί ασύδοτος, δηλαδή χωρίς τον απαραίτητο ανθρώπινο  οπτικοακουστικό  και λογικό έλεγχο!

Έτσι για παράδειγμα, ενώ εγώ είπα «…απαιτώ όμως αντίστοιχη συμπεριφορά εκ μέρους τους προς το πρόσωπό μου και το λέω γιατί όπως γράφουν…», στην απομαγνητοφώνηση «φαγώθηκαν» οι τρεις υπογραμμισμένες λέξεις «και το λέω» γιατί … που είναι εξόφθαλμα  δικαιολογητική έκφραση και συνεπώς έχει  την σημασία της.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Γιατί παρακάτω  φαίνεται πως άνοιξε ακόμη περισσότερο η όρεξη στον κομπιούτερ κι «έφαγε» (ή αλλοίωσε) περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα.  Έτσι  στην περίοδο: «Επειδή λοιπόν στους συμμετέχοντες είμαι κι εγώ, θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι εγώ δεν αισθάνομαι καθόλου να μην με τιμά η τηλεδιάσκεψη. Την προτιμώ και την επιδιώκω κι όλας για λόγους ασφαλείας και εν πάση περιπτώσει να τους διαβεβαιώσω ότι με τιμά όπως γίνεται,  και θα παρακαλούσα να συνεχίσει να γίνεται με τηλεδιάσκεψη μέχρι να αλλάξουν τα υγειονομικά (σ.σ.κι όχι οικονομικά) δεδομένα, τα οποία όπως ίσως δεν γνωρίζουν,  είναι στην χειρότερή τους μορφή για την  (σ.σ. κι όχι γιατί) Λευκάδα σήμερα…»

Και λίγο παρακάτω, είπα: «Λοιπόν ας σοβαρευτούμε λίγο γιατί το θέμα είναι πάρα-πάρα-πάρα πολύ σοβαρό και εντάξει, υπάρχουν και άλλα πεδία (σ.σ. κι όχι παιδιά!) άμα θέλουν να κάνουν κομματικές ή (σ.σ. και όχι οι) προσωπικές παρουσίες και παραστάσεις».

Για να μην κουράσω περισσότερο θα πώ μόνο ότι στις παραπάνω περικοπές ότι είναι υπογραμμισμένο επώθηκε μεν στην αίθουσα όμως λείπει απ΄ το κείμενο του ρεπορτάζ! Αλλά το χειρότερο είναι οι αλλοιώσεις λέξεων και εννοιών που οδηγούν τον καλόπιστο αναγνώστη στο συμπέρασμα ότι αυτός εδώ ο ομιλητής δεν ξέρει τι λέει!

Γιατί βλέπουμε πως εκτός απ΄  τις υπογραμμισμένες λέξεις, που ειπώθηκαν και λείπουν στο κείμενο,  τα «υγειονομικά δεδομένα»  έγιναν αίφνης  …οικονομικά δεδομένα(!),  το «για την Λευκάδα» έγινε  (…γιατί Λευκάδα(!), ενώ φαγώθηκαν τα δυο από τα τρία «πάρα-πάρα-πάρα πολύ», τα «πεδία» έγιναν …παιδιά(!) και το διαζευκτικό «ή» έγινε …άρθρο πληθυντικού αριθμού «οι»… και μη χειρότερα!

Θέλω να πιστεύω  πως οι όντως πολλές αλλοιώσεις δεν ήταν  εσκεμμένες αλλά προϊόντα  βιασύνης  και απλής αμέλειας. Θεωρώ πολύ πιθανόν μάλιστα να μην είμαι εγώ ο μοναδικός  «αδικημένος». Πάντως σε ότι με αφορά, θα παρακαλούσα στο μέλλον ή να αποδίδονται σωστά τα λεγόμενά μου ή αλλιώς,  καλύτερα να συνεχίσω να  παραμένω στην αφάνεια.

***

Διαβάζοντας κανείς τόσο τον τίτλο «Πολυγλωσσία στον Δίαυλο για την τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. Υπέρμαχος δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νίκος Γαζής» όσο και την συνέχεια του ρεπορτάζ, μετά την δική μου τοποθέτηση, βλέπει  πως από ανησυχία ίσως, εστιάσατε μετ΄ επιμονής σε αυτό το θέμα.  Στο τέλος μάλιστα  αναρωτιέστε για την στάση του επικεφαλής  απέναντι στην δική μου στάση, αφού πριν επιστρατεύσατε παλιότερες δηλώσεις του, τις προχθεσινές τοποθετήσεις των συναδέλφων μου, αλλά και (άκουσον, άκουσον, τις δηλώσεις του επικεφαλής …άλλης δημοτικής παράταξης(!).

Οπότε  επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για δυο- τρία πράγματα που μάλλον  αγνοείτε ή ίσως  ξεχάσατε:

-Α. Ο Δίαυλος είναι η μοναδική πραγματικά ανεξάρτητη και ακομμάτιστη δημοτική παράταξη κι αυτή η ανεξαρτησία διαχέεται και σε όλους εμάς. Και βέβαια το τελευταίο μας μέλημα, θα ήταν  να συρθούμε πίσω από πρωτοβουλίες άλλων, οι οποίες μάλιστα εν πολλοίς υπηρετούν (και) την πολιτική –κομματική τους σκοπιμότητα.

-Β. Δεν ήταν αυτή  η πρώτη φορά ούτε και η μοναδική, που προσωπικά έχω ταχθεί δημόσια και τεκμηριωμένα υπέρ της τηλεδιάσκεψης στα Δημοτικά Συμβούλια, τουλάχιστον  μέχρι να βελτιωθούν αισθητά τα (τοπικά κυρίως)  υγειονομικά δεδομένα. Θυμίζω πως  η τελευταία φορά που το υποστήριξα ήταν με άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου στο Fortsa Lefkada.gr,  με  τον τίτλο «Ενορχηστρωμένη διαμαρτυρία». Αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ανακόλουθο κ-αι για τον χαρακτήρα μου εντελώς ανεπίτρεπτο- δυο μέρες αργότερα να αναιρέσω τις τεκμηριωμένες εκείνες  θέσεις μου.

-Γ. Με βάση όλα τα παραπάνω, συζητήσαμε με τον επικεφαλής πριν από την αναχώρησή του και αποφασίσαμε να τοποθετηθεί ο καθένας μας στο Συμβούλιο κατά το δοκούν. Γι αυτό λοιπόν υπήρξε η «πολυγλωσσία»  του τίτλου σας. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Συνεπώς ας μην ελπίζει κανείς κι ούτε να ονειρεύεται πως θα επακολουθήσει σεισμός και κρίση στον Δίαυλο,  γιατί απλά θα απογοητευθεί..

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Δίαυλος» )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *