Ρύπανση στη θάλασσα του Βλυχού

Ρύπανση στη θάλασσα του Βλυχού

Ρύπανση στην θάλασσα του Βλυχού, καταμεσίς της τουριστικής περιόδου καταγγέλλει αναγνώστης. Ακούστε τον:

«Δεύτερη φορά σε δυο μέρες ρύπανση από πετρέλαιο στον κόλπο του Βλυχού με έντονη δυσωδία.

Σήμερα επίσης ο κόλπος γέμισε και με πάρα πολλά απορρίμματα που είχαν εικόνα μικρών πλαστικών σωματιδίων. Κι όλα αυτά στη μέση της τουριστικής σεζόν σε περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους.»

Ρύπανση στη θάλασσα του Βλυχού

***

Ρύπανση στη θάλασσα του Βλυχού

Αναρίθμητα είναι τα αγκυροβολημένα σκάφη στον κλειστό κόλπο και χώρια πόσα ακόμη βρίσκονται δεμένα στις προβλήτες του χωριού.  Οπότε προκύπτει το ερώτημα: Που καταλήγουν τα λύματα και τα σκουπίδια τους?

[Και το δικό μας σχόλιο:Η κατάσταση στον κόλπο του Βλυχού βρίσκεται εκτός κάθε ελέγχου τα αρκετά τελευταία χρόνια, γι αυτό και έχουμε ξαναγράψει γι αυτά. Υπάρχει απόλυτη ασυδοσία με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ανεξέλεγκτων σκαφών σ΄ έναν πολύ κλειστό κόλπο, που ως εκ τούτου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα ρύπανσης και διάθεσης λυμάτων. Κάποια εκ των σκαφών μάλιστα χρησιμοποιούνται σαν μόνιμη κατοικία των (Ευρωπαίων) ιδιοκτητών τους, κάποια άλλα παραχωρούνται για διανυκτερεύσεις διερχομένων (σαν φτηνότατα καταλύμματα), ενώ αρκετά απ΄ τα υπόλοιπα μένουν για καιρό εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους στην τύχη τους.  Έτσι δεν είναι περίεργο που κάποια καταλήγουν ναυάγια, τα οποία “κοσμούν” την θάλασσά μας για χρόνια!

Δεν πρέπει ακόμη να ξεχάσουμε να πούμε, πως συχνά  ο χώρος λυμαίνεται από κάποιους επιτήδειους που να είναι εξουσιοδοτημένοι πουλάνε στα σκάφη  νερό και υπηρεσίες, χωρίς βέβαια να αποδίδουν οτιδήποτε σε κανένα.

Ρύπανση στη θάλασσα του Βλυχού

Το μπλε λάστιχο που (ξεκινά από απροσδιόριστο σημείο και) υδρεύει κάποιο σκάφος στο βάθος, όπως βλέπετε είναι τρύπιο -τουλάχιστον σε δυο σημεία- οπότε όπως είναι φυσικό το νερό χάνεται. Πέραν από την τριτοκοσμική εικόνα του πράγματος κι απ΄ το γεγονός πως το νερό είναι πολύτιμο αγαθό για να χάνεται,  την απώλεια ποιος την πληρώνει?

Ρύπανση στη θάλασσα του Βλυχού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *