Σύλλογος Ιδ. Υπαλλήλων: Όχι στο διευρημένο ωράριο & τις Κυριακές

Σύλλογος Ιδ. Υπαλλήλων: Όχι στο διευρημένο ωράριο & τις Κυριακές

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ & ΠΡΩΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ. ΜΕΣΣΗΝΗ 7, ΛΕΥΚΑΔΑ. ΤΗΛ – FAX: 2645022466, email: ergatlef@gmail.com

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ στις 14 Μάη σχεδόν ένα μήνα πριν την ψήφιση του νόμου – εκτρώματος, με κοινή υπουργική απόφαση επέτρεπε το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές μέσα στο Μάη για όλο το εμπόριο και «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο από τις 7.00 πμ ως τις 10:30 μμ! Με τις τελευταίες ΚΥΑ και ενώ έχει άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς που στέκονταν εμπόδιο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, το διευρυμένο ωράριο μέχρι 21:30 μμ παραμένει!

Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούμαστε να εργαστούμε κάθε μέρα, όλη μέρα, με ότι ωράρια θέλει η εργοδοσία και τις Κυριακές. Τα «Μarket Ιn» το Σάββατο αντί 8.00 μμ κλείνουν 9.00μμ και τις καθημερινές αντί για 9.00 μμ κλείνουν 10.30 μμ ή και περισσότερο, ενώ οι εργαζόμενοι στην καλύτερη των περιπτώσεων σχολάνε 11.00 μμ. Τα LIDL λειτουργούν το τελευταίο διάστημα με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 9:30 μμ και διαφημίζεται το άνοιγμά τους και τις Κυριακές!

Στις «τουριστικές περιοχές» όπως και στο νομό μας απλά «δεν υπάρχει ωράριο». Γι’ αυτό κι έχει ανοίξει η όρεξη σχεδόν σε όλους τους εργοδότες του κλάδου για εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου.

Να τους κόψουμε την όρεξη! Την ίδια στιγμή που μας επιβάλλουν δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα με διευρυμένα ωράρια, με τσακισμένους μισθούς, μας κόβουν τις άδειες και τα ρεπό ή μας τα δίνουν όποτε η εργοδοσία θέλει. Και κάπως έτσι πάει περίπατο τα περί εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και προστασίας της εργασίας που μας πλάσαρε η ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό τερατούργημα της 10ωρης εργασίας, του παραπέρα χτυπήματος του σταθερού εργάσιμου χρόνου, της κυριακάτικης αργίας.

Μας έχουν τσακίσει τη ζωή! Δεν πάει άλλο! Δεν δεχόμαστε να είμαστε έρμαια των ορέξεων της εργοδοσίας. ΤΩΡΑ είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στη ξεκούραση! ΤΩΡΑ είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο για εμάς, τις οικογένειες μας, το δικαίωμα μας στις διακοπές!

Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε και δεν θέλουμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ότι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία! Αυτά μας τα επιβάλει η εργοδοσία με το έτσι θέλω αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει απ΄ όλες τις κυβερνήσεις που «δουλεύουν υπερωρίες» για να νομοθετούν την εντατικοποίηση της δουλειάς για τα κέρδη των εργοδοτών και εις βάρος της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Επιπλέον, οι εργοδότες χρησιμοποιούν τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις εργασίας και τους κανονισμούς εργασίας που μας αναγκάζουν να υπογράψουμε και πάντα με την απειλή της απόλυσης.

Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας!

Με το σωματείο μας, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας απαιτώντας να σταματήσει εδώ και τώρα η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, η δουλειά τις Κυριακές, το σμπαράλιασμα του σταθερού χρόνου εργασίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

Σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση των διακεκομμένων (σπαστών) ωραρίων.

Εξασφάλιση των ρεπό και των αδειών. Να μην δίνονται όποτε η εργοδοσία θέλει.

Να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *