Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου σήμερα

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου σήμερα

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Παγκόσμια ημέρα του ποδηλάτου σήμερα κι αυτό είναι μια ευκαιρία να στέψουμε την προσοχή μας στο ταπεινό αυτό μέσο μεταφοράς, στο οποίο άλλωστε έχει μακρά παράδοση η πόλη μας, για να διαπιστώσουμε πως είναι μακράν το πιο φιλικό μέσο προς τον άνθρωπο αφού μόνο πλεονεκτήματα και ωφελήματα του προσφέρει.

Ας  τα θυμηθούμε: Κατ΄ αρχήν είναι το φθηνότερο για να αποκτηθεί, από όλα τα μέσα μεταφοράς. Μετά είναι το οικονομικότερο με διαφορά  μέσο, με μηδενικό κόστος κίνησης και συντήρησης, καθότι είναι χωρίς καύσιμα και χωρίς μηχανή. Είναι αθόρυβο -κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον- και δεν παράγει καθόλου ρύπους στην ατμόσφαιρα.  Τέλος αποτελεί μια πρώτης τάξεως άσκηση και μάλιστα αεροβική!

Στον αντίποδα, όσο κι αν ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει μειονεκτήματα από την χρήση του, με μοναδική εξαίρεση την επικίνδυνη νοοτροπία που ενίοτε διακατέχει κάποιους από τους χρήστες του, με αποτέλεσμα να τους  μετατρέπει σε δυνάστες πεζών και εποχούμενων. Αναφέρομαι στην (εντελώς λαθεμένη) εντύπωση που έχουν πολλοί ποδηλάτες, ότι μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα όπου και όπως τους αρέσει, σε πεζόδρομους, πλατείες, κόντρα σε μονόδρομους  και οπουδήποτε αλλού και μάλιστα με μεγάλη σχετικά ταχύτητα, κάτι που τους καθιστά πραγματικά δημόσιους κινδύνους! Γιατί για φαντασθείτε τι θα συμβεί, αν ένα ποδήλατο που κινείται με ταχύτητα 30 ή και με 40 Χλμ την ώρα,πέσει πάνω σε κάποιον πεζό στον πεζόδρομο ο οποίος βαδίζει αμέριμνος και χαλαρός, ακριβώς γιατί νοιώθει την ασφάλεια του πεζόδρομου!

Τέτοιες άκρως επικίνδυνες συμπεριφορές είναι που κάνουν εμάς τους μεγαλύτερους στην ηλικία, να νοσταλγούμε τα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, όταν χωροφύλακες τύπου Κουτρούμπα και Φασούλη διαφέντευαν την Λευκάδα με τόση αυστηρότητα, ώστε εμείς, σαν νεαροί ποδηλάτες, ούτε καν διανοούμαστε να περάσουμε έστω και κάθετα την αγορά, το βράδυ που γίνονταν πεζόδρομος! Έτσι αν φτάναμε στην αγορά από το σοκάκι του Αγίου Νικολάου, για παράδειγμα, κατεβαίναμε από το ποδήλατο, περνούσαμε την αγορά με τα πόδια σπρώχνοντας το ποδήλατο, (το οποίο σημειωτέον τότε είχε αριθμό κυκλοφορίας!) και το ξανακαβαλούσαμε στο στενό του Μασμανίδη, αφού βέβαια είχαμε περάσει από την αγορά!

Πολλοί από τους σημερινούς χρήστες του ποδηλάτου έχουν την (εντελώς λαθεμένη) εντύπωση ότι εξαιρούνται του κώδικα οδικής κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και συνεπώς δεν κινδυνεύουν από κυρώσεις.  Αυτό είναι μέγα λάθος! Και προτού βρεθούν προ κάποιας οδυνηρής έκπληξης,  ας προσέξουν την φωτογραφία  με τις παραβάσεις και με τα σχετικά πρόστιμα για την κάθε παράβαση…

Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου σήμερα

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας με την παράταξη”Δίαυλος”)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *