Να ελπίζουμε φέτος για νομιμότητα στις παραλίες μας?

Να ελπίζουμε φέτος για νομιμότητα στις παραλίες μας?

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Σε δέκα περίπου μέρες από σήμερα, σύμφωνα με την διακήρυξη του Δήμου Λευκάδας,  πρόκειται να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για μίσθωση τμημάτων των παραλιών του Δήμου μας, είτε για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών είτε στους ενοικιαστές θαλάσσιων  μέσων αναψυχής.  Μόνο που δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από αυτή την διαδικασία, ως προς το αν θα λειτουργήσουν τα αυτονόητα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ή αν θα έχουμε τα γνωστά παρατράγουδα, που λιγότερο ή περισσότερο είχαμε και όλα τα (πολλά) τελευταία χρόνια…  Επιπλέον και παρότι η εμβληματική -αλλά και πιο αμαρτωλή όλων- παραλία του Πόρτο Κατσίκι έμεινε εκτός της προς ενοικίαση λίστας για φέτος, διάχυτη είναι η αγωνία αν τελικά αυτό θα σημάνει πως θα είναι μια ελεύθερη από εκμετάλλευση (και εκμεταλλευτές) παραλία, στην δωρεάν διάθεση των θαυμαστών-επισκεπτών της, ή αν θα ξανά-δούμε τίποτε θρασείς «καταπατητές» να δραστηριοποιούνται και να θριαμβεύουν ξανά, (λόγω της λειψανδρίας των ελεγκτικών μηχανισμών, βεβαίως βεβαίως…)

Η αγωνία για την εφαρμογή της νομιμότητας όμως δεν περιορίζεται στο Πόρτο Κατσίκι αποκλειστικά, ούτε και μόνο στις παραλίες που θα ενοικιαστούν. Αφορά ολόκληρη την «αγορά της ξαπλώστρας» είτε αυτή  είναι ενοικιασμένη παραλία από το Δήμο, είτε παραχωρείται δικαιωματικά στις επιχειρήσεις που έχουν πρόσωπο στην θάλασσα, από την Κτηματική. Και βέβαια είναι απολύτως δικαιολογημένη (και) αυτή η αγωνία, με βάση την συστηματική καταστρατήγηση των ορίων που προβλέπει ο νόμος, τόσο για τις προσδιορισμένες  ελεύθερες ζώνες για ανεξάρτητους κολυμβητές, είτε μεταξύ των ξαπλωστρών των πάσης φύσεως επιχειρήσεων και της θάλασσας, είτε για τον προβλεπόμενο ελεύθερο χώρο μεταξύ των ξαπλωστρών δυο όμορων επιχειρήσεων…

Τι γίνονταν

Ανασκαλεύοντας το σχετικό αρχείο μας των προηγούμενων χρόνων, μάλλον εντάθηκε παρά υποχώρησε η αγωνία μας. Αν κάτι υποχώρησε, αυτό χωρίς αμφιβολία ήταν  η όποια αισιοδοξία πήγαινε να δημιουργηθεί.

Και να γιατί:

Ας πάρουμε για παράδειγμα την παραλία «Αγιοφίλι», που είναι ίσως η καλύτερη παραλία της Νότιας Λευκάδας, αν εξαιρέσουμε το «βαρύ πυροβολικό» της Νοτιο-Δυτικής πλευράς.  Δεν έχουμε πρόχειρες τις παραχωρήσεις (σε τετραγωνικά μέτρα) των προηγούμενων χρονιών, όμως δεν πρέπει να αποκλίνουν από την φετινή  διακήρυξη κατά την οποία θα ενοικιαστούν 100 τετραγωνικά μέτρα αυτής της παραλίας. Με δεδομένα λοιπόν, πως το ωφέλιμο μήκος αυτής της παραλίας  είναι περίπου 110 μέτρα και το «βάθος»  που καταλαμβάνει  η κάθε μονή σειρά ξαπλωστρών είναι 2 μέτρα, σημαίνει πως ο ενοικιαστής της παραλίας θα δικαιούται να καλύψει με μία μόνο σειρά ομπελο-ξαπλωστρών, κάτι λιγότερο από το μισό  μήκος της, δηλαδή 50 τρέχοντα μέτρα επί 2 ίσον 100 τετραγωνικά. Αν τώρα υπολογίσουμε πως ανά 2 ξαπλώστρες της κάθε ομπρέλας θα πρέπει να υπάρχει  κενό απόστασης τουλάχιστον μισού μέτρου (σε κάθε πλευρά) κι ότι οι δυο ξαπλώστρες μαζί -ακόμη κι αν κολλήσουν- έχουν πλάτος τουλάχιστον ένα μέτρο, σημαίνει πως στα 50 τρέχοντα μέτρα παραλίας μπορούν να χωρέσουν  το πολύ 33 ομπρέλες Χ 2 ξαπλώστρες η κάθε ομπρέλα, σύνολο 66 ξαπλώστρες.

Ας δούμε τώρα τις φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες σε προηγούμενο καλοκαίρι:

Να ελπίζουμε φέτος για νομιμότητα στις παραλίες μας?

Με δεδομένο πως η σκάλα είναι στο ίδιο σημείο κατά μήκος της παραλίας, (είτε λείπει το σκάφος που είναι στην άμμο, είτε είναι εκεί και είναι πάνω του), χωρίζει την παραλία στο Δυτικό της μισό (πάνω φωτογραφία) και στο Ανατολικό της μισό (κάτω φωτογραφία) διαπιστώνουμε δυο πράγματα:

Το ένα είναι, πως οι ομπρελοξαπλώστρες καταλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο της παραλίας.

Το άλλο είναι, πως κυρίως προς την μέση της παραλίας, υπάρχουν τρεις και τέσσερις ομπρελοξαπλπωστρες κατά το εγκάρσιο, με αποτέλεσμα να μην περισσεύει ούτε μια θέση για κάποιον ιδιώτη να απλώσει την πετσέτα ή το φουσκωτό στρώμα του! Μοναδική του επιλογή είναι να καθήσει ακριβώς στον γυαλό, με τα πόδια ή και ολόκληρο το κορμί του στη θάλασσα!

Αισιοδοξείτε μήπως πως φέτος θα είναι καλύτερα τα πράγματα εκεί για τους ανεξάρτητους επισκέπτες που δεν θα  επιθυμούν (ή δεν θα μπορούν) να νοικιάσουν ξαπλώστρα?

Εμείς πάντως δεν αισιοδοξούμε, ούτε γι αυτήν την παραλία, ούτε και γενικότερα…

Και θα το αποδείξουμε…

(* Ο Νίκος Γαζής είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας με την παράταξη Δίαυλος)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *