Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου με πολλά ερωτηματικά

Η ιστορία μιας στέγης που γεννά πολλά πολλά ερωτήματα!

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Η στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου Λευκάδας ήρθε στο προσκήνιο σαν θέμα ρουτίνας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (της Παρασκευής 12-2-21), προκειμένου να συγκροτηθεί επιτροπή παραλαβής του έργου της επισκευής της προϋπολογισμού 35.000 ευρώ.

Από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, έτυχε να έχω παρακολουθήσει από κοντά το συγκεκριμένο έργο, που ξεκίνησε πριν από δυο ολόκληρα χρόνια και φέτος που επιτέλους τελείωσε, άφησε μια απαράδεκτη (και παράνομη) εικόνα κι  ένα σωρό αναπάντητα ερωτηματικά!

Όπως ήταν φυσικό λοιπόν, ζήτησα το λόγο και παρότι ήταν ιδιαίτερα αργά (περασμένες δυόμισι), τοποθετήθηκα επ΄ αυτών, αιφνιδιάζοντας μάλιστα τόσο τους εμπλεκόμενους (της πρώην δημοτικής Αρχής) όσο και τους υπόλοιπους συμβούλους, οι οποίοι με την αίσθηση πως επρόκειτο για ένα απλό διαδικαστικό θέμα, αδημονούσαν να τελειώσει η συνεδρίαση.

Στην συνέχεια βέβαια και αφού έγινε μια σύντομη συζήτηση, όλοι κατάλαβαν πως μόνο απλό δεν είναι το ζήτημα,  όπως θα πούμε παρακάτω. Όμως καλό είναι να πάρουμε τα πράγματα απ΄ την αρχή, προσέχοντας το ενημερωτικό φωτορεπορτάζ που ακολουθεί:

Μια στέγη με πολλά ερωτηματικά

Η φωτογραφία αυτή δείχνει πως ήταν ένα μέρος της στέγης του συγκεκριμένου Νηπιαγωγείου στις 7 Σεπτέμβρη 2013 που τραβήχτηκε. Προσέξτε το λευκό κεραμίδι Ρωμαϊκού τύπου (με καμπύλο και ευθύ τμήμα) καθώς και το σύρμα της αντικεραυνικής εγκατάστασης που διατρέχει περιμετρικά την σκεπή, αλλά και τους πλάγιους κορφιάδες.

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Ώσπου ξαφνικά ακριβώς πεντέμισι χρόνια αργότερα, την Παρασκευή του τριημέρου της Αποκριάς, στις 7 Μαρτίου 2019, το συνεργείο που βλέπετε άρχισε να βγάζει τα κεραμίδια και να ξεφορτώνει δέματα από μεταλλικά πάνελ οροφής τύπου “σάντουιτς”.

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό και την επομένη (Σάββατο 8 Μαρτίου 2019)

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

…καθώς και την μεθεπόμενη μέρα, (Κυριακή της Αποκριάς 9 Μαρτίου 2019)

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Όπως και την επόμενη μέρα, (την Καθαρά Δευτέρα 10 Μαρτίου 2019)

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Οπότε το επόμενο Σάββατο (15 Μαρτίου 2019) που τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία, η στέγη μοιάζει τελειωμένη, τα συνεργεία δεν ξαναφάνηκαν, ενώ το Νηπιαγωγείο λειτουργούσε κάθε μέρα κανονικά…

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Και ξαφνικά, σχεδόν επτά μήνες αργότερα (στις 10 Οκτώβρη 2019) και αφού ενώ εν τω μεταξύ είχε αλλάξει από την 1η του Σεπτέμβρη η δημοτική Αρχή και είχε αναλάβει η νέα,  ένα συνεργείο εμφανίστηκε στη στέγη, στεγανοποιώντας (μάλλον με σιλικόνη) τις κομμένες άκρες των πάνελ στον “καβαλάρη” και στους πλάγιους κορφιάδες.

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Πέρασαν ακόμη τέσσερις μήνες και κάτι, μέχρι που (στις 16 Φεβρουαρίου 2020) ο τεχνίτης της φωτογραφίας φάνηκε να περνάει κάτι καλώδια, άγνωστης σε μας χρησιμότητας και να τα στεγανοποιεί κατά μήκος των πλάγιων κορφιάδων…

Μετά και απ΄ αυτή την επέμβαση, δεν εντοπίσαμε ξανά εργασιακή κινητικότητα. Θεωρήσαμε λοιπόν πως μάλλον ολοκληρώθηκε -όπως τέλος πάντων ολοκληρώθηκε η επισκευή- και σαν δημοτικός σύμβουλος πλέον, περίμενα πότε θα έρχονταν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να οριστεί η επιτροπή παραλαβής του, προκειμένου να θέσω τις ερωτήσεις μου, πράγμα που τελικά έγινε στο Συμβούλιο της Παρασκευής 12-2-2021.

Μετά από αυτή την συνεδρίαση και ενώ είχα θέσει εκεί το ζήτημα, στις 14-2-2021 τράβηξα τις τελευταίες τέσσερις  φωτογραφίες που ακολουθούν:

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Απ΄ αυτές λοιπόν προέκυψαν νέες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις: Προσέξτε το καλώδιο που ανεβαίνει από τον τοίχο και διατρέχει -μάλλον σαν τμήμα της αντικεραυνικής προστασίας- τον ΝΔ πλάγιο κορφιά και το οποίο μάλλον συνεχίζει και στον ΝΑ αντίστοιχο, (που δεν φαίνεται)…

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον ΒΔ πλάγιο κορφιά, όπου φαίνεται καθαρότερα πως όντως το καλώδιο γίνεται σύρμα και αποτελεί τμήμα της αντικεραυνικής προστασίας…

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

…κάτι που φαίνεται καλύτερα σ΄ αυτήν εδώ τη φωτογραφία…

Η “αμαρτωλή” στέγη του 2ου Νηπιαγωγείου

Αυτή είναι η σημερινή τελική μορφή του πολύπαθου Νηπιαγωγείου, το οποίο να σημειωθεί, πως με εξαίρεση τις περιόδους του lockdown λειτουργεί αδιαλείπτως, με την καινούργια -και παράνομη- στέγη του να λαμποκοπάει και με τα κάγκελά του φρεσκοβαμμένα με παιδικά χαρούμενα χρώματα, μετά και από την αρωγή εθελοντών!

Από τις τέσσερις τελευταίες φωτογραφίες συμπεραίνεται πως κάποια στιγμή κατά τον τελευταίο χρόνο, (από τις 16 -2-20 μέχρι τις 14-2-21) τοποθετήθηκε και η αντικεραυνική προστασία, την οποία δεν μπορώ να κρίνω γιατί δεν είμαι ειδικός. Ωστόσο δεν γίνεται να μην παρατηρήσω πως στην παλιά φωτογραφία (της 7-9-2013) με τα κεραμίδια αυτή εκτείνονταν και περιμετρικά της στέγης, ενώ σήμερα με την μεταλλική σκεπή, αρκείται μόνο στους πλάγιους κορφιάδες…

***

Τα ερωτήματα

Πολλά και σοβαρά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν και τα οποία θα τα καταθέσω και σαν (γραπτές) ερωτήσεις στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση τον νέο Κανονισμό του, που μας δίνει το δικαίωμα για απεριόριστες ερωτήσεις εφόσον αυτές έχουν κατατεθεί γραπτώς. Αποκαλύπτω μάλιστα την πρόθεσή μου αυτή, αφενός γιατί δεν επιθυμώ να αιφνιδιάσω κανέναν, αλλά και για να έχουν την χρονική άνεση όσοι   εμπλέκονται, να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν με την ησυχία τους…

Και ξεκινάμε με πρώτα τα ερωτήματα που αφορούν και απευθύνονται στην προηγούμενη δημοτική Αρχή. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει και ένα ερώτημα που απευθύνεται στην σημερινή.

Ερώτημα 1: Ποιος ήταν ο υπεύθυνος του Δήμου που αποφάσισε να παρανομήσει παραβιάζοντας τον κανονισμό, ο οποίος απαιτεί κεραμοσκεπή με λευκό κεραμίδι, (όπως ήταν και πριν δηλαδή) κι όχι πάνελ, κατά τη στιγμή μάλιστα που η αντικατάσταση της στέγης ήταν καθώς φαίνεται μια απλή και προγραμματισμένη εργασία κι όχι μια επείγουσα εξπρές επισκευή κάποιας ζημιάς από έκτακτη φυσική κατστροφή όπως  λ.χ. είναι ένας σεισμός;

Ερώτημα 2: Τι απέγιναν τα παλιά κεραμίδια που αφαιρέθηκαν για να αντικατασταθούν από τα πάνελ;

-Χρησιμοποιήθηκαν από τον Δήμο αλλού;

-Αποθηκεύτηκαν;

-Πετάχτηκαν;

-Χαρίστηκαν;

-Πουλήθηκαν κρυφά;

[Το ερώτημα αυτό κατά την άποψή μου είναι καίριο και χρειάζεται οπωσδήποτε να απαντηθεί, γιατί με έναν πρόχειρο υπολογισμό που έκανα, προκύπτει πως στα περίπου 550 τετραγωνικά μέτρα της στέγης (επί 14 περίπου κεραμίδια αυτού του τύπου ανά τετραγωνικό), πρέπει να υπήρχαν (και να αφαιρέθηκαν)  7.700 κεραμίδια και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε τα απλά κοίλα κεραμίδια  που ήταν στους πλάγιους κορφιάδες και στον “καβαλάρη”. Η σημερινή τους τιμή (σαν καινούργια) στην αγορά είναι -ανάλογα και με την εταιρεία- περίπου 75 λεπτά το ένα. Ρωτήσαμε λοιπόν έμπειρο τεχνίτη και καλό γνώστη της αγοράς   αν εκτιμά πως τα παλιά κεραμίδια θα μπορούσαν να πουληθούν και σε ποια τιμή ανά κομμάτι. Μας απάντησε πως αυτό εξαρτάται απ΄ την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά μπορεί να πιάσουν από 10 μέχρι 15 λεπτά το κομμάτι, αν βρεθεί ενδιαφερόμενος… Δέκα με δεκαπέντε λεπτά το κομμάτι όμως, μεταφράζεται σε κάποιο ποσόν μεταξύ 770 και 1.155 ευρώ.  Δεν είναι κανένα τεράστιο ποσόν αλλά ούτε και αμελητέο είναι, για να το απεμπολήσει κανείς. Έχοντας προσωπική επαγγελματική εμπειρία για τον τρόπο διάθεσης “σκραπ” υλικών  από μεγάλες επισκευές πλοίων τις οποίες  έτυχε να διαχειριστώ ο ίδιος, γνωρίζω ότι όλα πουλιούνται (με απόλυτη διαφάνεια και με το τίμημα να πηγαίνει απ΄ ευθείας στην εταιρεία) κι ότι στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον, είναι απολύτως αδιανόητη οποιαδήποτε απάντηση από τις τρεις προαναφερόμενες τελευταίες (να πεταχτούν, να χαριστούν ή να πουληθούν κρυφά). Δεν μπορώ να πω πως γνωρίζω καλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται στους δημόσιους φορείς, όπως είναι ο Δήμος. Έχω την αίσθηση όμως πως μια επιτροπή που θα προχωρήσει στην εκποίηση τέτοιων ειδών με φανερό δημόσιο πλειστηριασμό, είναι αυτό που αρμόζει στην περίσταση…]

Ερώτημα 3: Ποιος της προηγούμενης δημοτικής Αρχής αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία του Νηπιαγωγείου κατά το διάστημα από τις 7-3-2019 μέχρι την 1η Σεπτέμβρη 2019, διάστημα που το κτίριο στερούνταν αντικεραυνικής προστασίας, θέτοντας έτσι τα παιδιά και τις δασκάλες τους σε κίνδυνο;

(Εδώ βάσιμα υποθέτουμε πως οι άρχοντες απορροφήθηκαν από την προετοιμασία αρχικά και μετά από την προεκλογική περίοδο της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Μετά επακολούθησε η ήττα και η καλοκαιρινή ραστώνη της παρηγοριάς, οπότε που μυαλό να ασχοληθούν μ΄ αυτά τα πράγματα…)

***

Ολοκληρώνουμε με ένα ερώτημα προς την νέα δημοτική Αρχή, αφού όπως προείπαμε 40 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, (στις 10 Οκτώβρη 2019),  επαναλήφθηκαν οι εργασίες στην στέγη που είχαν διακοπεί για επτά ολόκληρους μήνες και στην συνέχεια διακόπηκαν ξανά.

Ερώτημα 4: Γιατί δεν συνεχίστηκαν τον Οκτώβρη του 2019 οι εργασίες μέχρι να ολοκληρωθούν, παρά διακόπηκαν εκ νέου για να επαναληφθούν μετά από 4 μήνες (στις 16-2-2020);  Και γιατί το Νηπιαγωγείο συνέχιζε να λειτουργεί χωρίς αντικεραυνική προστασία; Επιπλέον πότε ακριβώς αυτή ολοκληρώθηκε και αν είναι τεχνικά  αποδεκτή η έλλειψή της περιμετρικά.

(* Ο Νίκος Γαζής είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας με την παράταξη “Δίαυλος”)

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *