Η ορνιθοπανίδα της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας

Η ορνιθοπανίδα της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας

Οι δύο λιμνοθάλασσες της Λευκάδας (Διβάρια ή Ιβάρια) είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελούν μοναδικούς υγροβιότοπους του τόπου μας.

Από το Χειμώνα μέχρι την Άνοιξη γεμίζουν με πλήθη μεταναστευτικών πουλιών που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στα αλίπεδα των διβαριών. Τα συναντά κανείς παντού. Κολυμπούν, ξεκουράζονται πάνω στα ερείπια του Οθωμανικού υδραγωγείου ή σε κάποιες ξέρες μέσα στο νερό ή τα βλέπεις να ξεπετάγονται μέσα από τις αρμυρήθρες, τις καλαμιές και τα βούρλα που έχουν καλύψει κάθε σπιθαμή εδάφους μέσα και γύρω από τις λιμνοθάλασσες.

Η ορνιθοπανίδα της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας

Γλάροι, Αγριόπαπιες, Λούφες, Κορμοράνοι, Λευκοτσικνιάδες, Κύκνοι, Πρασινοκεφαλόπαπιες, Αργυροπελεκάνοι, Καλαμοκανάδες και πάρα πολλά άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, μικροπούλια και παρυδάτια πτηνά.

Στη Γυράπετρα “συναντήσαμε” και μια πληροφοριακή πινακίδα (ταμπλό) ξεθωριασμένη πλέον από τον καιρό που περιλαμβάνει, όπως κυρίως υποθέσαμε παρά διαπιστώσαμε, το σύνολο των πτηνών που προφανώς έχουν καταγραφεί από την αρμόδια υπηρεσία της Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, ότι βρίσκουν καταφύγιο ή παρατηρούνται  στα Ιβάρια της Πόλης μας.

Η ορνιθοπανίδα της Λιμνοθάλασσας της Λευκάδας

Αυτή αποτέλεσε και το λόγο για το παρόν δημοσίευμα.

Υποθέτουμε ότι την πρωτοβουλία της τοποθέτησης είχε αναλάβει παλαιότερα ο Δήμος ή η Π.Ε. Λευκάδας ίσως και η ίδια η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Λευκάδας.

Έχουμε την άποψη ότι … μέχρι την υλοποίηση των όποιων υποσχόμενων έργων σχετικά με την αξιοποίηση των Ιβαριών, η τοποθέτηση δυο-τριών διακριτικών και παρόμοιων πληροφοριακών ταμπλό (με τα καταγεγραμμένα είδη της πανίδας ίσως και της χλωρίδας) σε διάφορα σημεία γύρω από τα Ιβάρια θα ήταν παντελώς ανέξοδη για το Δήμο της Λευκάδας ή την Π.Ε. της Λευκάδας, αλλά πολύ χρήσιμη για μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες.

 

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

πρώην δήμαρχος Καρυάς

Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας

με την παράταξη «δίαυλος»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *