Το σχόλιο της ημέρας: Μια αξιόλογη & πολύτιμη υπηρεσία

Το σχόλιο της ημέρας: Μια αξιόλογη & πολύτιμη υπηρεσία

Ο μαστογράφος του Νοσοκομείου Λευκάδας

Για μια αξιόλογη και πολύτιμη υπηρεσία που παρέχεται πλέον από το Νοσοκομείο Λευκάδας, είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν όσοι -και κυρίως όσες- παρακολούθησαν την χθεσινή ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λευκάδας: Πρόκειται για την Μαστογραφία. Και την χαρακτηρίζω αξιόλογη (σαν παραγωγή) γιατί, χωρίς ο Μαστογράφος να αποτελεί ξεχωριστό στελεχωμένο τμήμα, οι μαστογραφίες γίνονται από το Ακτινολογικό τμήμα παράλληλα με όλες τις άλλες ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Και πολύτιμη γιατί η μαστογραφία αποτελεί κυρίως προληπτική εξέταση, είναι κρίσιμη όμως για τον έγκαιρο εντοπισμό και την θεραπεία της σοβαρότατης ασθένειας του καρκίνου του μαστού, που πάντα αποτελεί μια απ΄τις μεγαλύτερες απειλές του γυναικείου -κυρίως- πληθυσμού.

Παρά τις αντικειμενικά περιορισμένες δυνατότητες λοιπόν του τμήματος, οι επιδόσεις του σ΄ αυτή την εξέταση είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές: Σύμφωνα με την χθεσινή ομιλήτρια γιατρό-ακτινοδιαγνώστρια κα Ευανθία Κατωπόδη και τον “απολογισμό δράσης” που αυτή έκανε, στους επτά μήνες συνολικής λειτουργίας του Μαστογράφου, έχουν εξεταστεί συνολικά 353 γυναίκες!

Από αυτές οι 125 έκαναν Μαστογραφία για πρώτη φορά. Το 73,5% (252 γυναίκες) του συνόλου που εξετάστηκαν ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ απ΄ αυτές, το 23% (57 γυναίκες) έκαναν επίσης Μαστογραφία για πρώτη φορά.

Ένα ευχάριστο και ιδιαίτερα αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι ο γυναικείος πληθυσμός του τόπου μας δείχνει να έχει ενστερνιστεί την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της προληπτικήε εξέτασης της Μαστογραφίας.

Στην συνέχεια διαβεβαίωσε για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για την προστασία εξεταζόμενης και χειριστή από τον κορωνοϊό και κατέληξε σε ένα θερμό ευχαριστήριο προς το τεχνολογικό και παραϊατρικό προσωπικό του τμήματος, χωρίς την προθυμία και συχνά την υπέρβαση των οποίων δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια απόδοση…

Μπράβο λοιπόν σε όλους τους παράγοντες, γιατί εκτός απ΄ την (συνήθη) γκρίνια μας, θα πρέπει να λέγονται και τα καλά …

Ο Σχολιαστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *