Η παρουσίαση του “Λεξικού της Λευκαδίτικης Διαλέκτου”

Η παρουσίαση του «Λεξικού της Λευκαδίτικης Διαλέκτου»

Παρουσίαση του “Λεξικού της Λευκαδίτικης Διαλέκτου” ή αν προτιμάτε της Λευκαδίτικης ντοπιολαλιάς, έγινε χθες (Παρασκευή 28-7-2017) το βράδυ στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας. Το λεξικό, που μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο πληκτρολογώντας: http://lexikolefkadas.gr περιέχει όλες τις γνωστές ντόπιες λέξεις και εκφράσεις που κατάφεραν να βρουν μέχρι σήμερα οι ερευνητές του, σε μια επίπονη έρευνα που παραμένει ανοιχτή και που συνεχίζεται.

Για το λεξικό μίλησαν η φιλόλογος Μαρία Τασοπούλου και οι ερευνητές-δημιουργοί του Χρυσούλα Σκλαβενίτη και Νίκος Καββαδάς.

Η κα Τασοπούλου που μίλησε πρώτη, εντόπισε την αναγκαιότητα των λεξικών ώστε να διασωθούν οι λέξεις που για διάφορους λόγους πλέον δεν χρησιμοποιούνται και εξήρε την επίπονη εργασία των δημιουργών του λεξικού. Η κα Σκλαβενίτη μεταξύ άλλων είπε πως το λεξικό είναι μια ιδέα του Νίκου Καββαδά, που ξεκίνησε περίπου πριν από τρία χρόνια και ξεκινήσαμε να περνάμε τα μηνύματα από το Δεκέμβρη του 2015. Τα γλωσσάρια (που χρησιμοποιήθηκαν) είναι το λεξικό του λευκαδίτικου γλωσσικού σημειώματος του Πανταζή  Κοντομίχη απ΄όπου αντλούνται και περνούν στην ιστοσελίδα 4.000 λήμματα. Το δεύτερο είναι  τα “Λευκαδίτικα του Στέφανου Λάζαρη με 5.200 λήμματα. Και το τρίτο είναι το λεξικό  της κυρίας  Χαράς Παπαδάτου, (η οποία παρευρίσκονταν στην παρουσίαση και μάλιστα χαιρέτησε την προσπάθεια των δημιουργών), που έχει 425 λήμματα και αφορά στην καταγραφή οικοδομικών όρων που χρησιμοποιούνται στη Λευκάδα και η ερμηνεία τους αφορά συνήθως στην περιγραφή  της οικοδομικής εργασίας και των εργαλείων που χρησιμοποιούν στην οικοδομή…

Ο Νίκος Καββαδάς που μίλησε τελευταίος είπε πως η ιδέα για αυτή την ιστοσελίδα του ήρθε από ένα σχόλιο που είχε γράψει στο Facebook  κάποιος φίλος Λευκαδίτης. “Με ρώτησε για μία έκφραση που είχα γράψει και δεν κατάλαβε.  Μου έκανε εντύπωση που είναι Λευκαδίτης και δεν καταλαβαίνει τι γράφω και τον ρώτησα “δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτό που γράφω” και μου λέει “ούτε που την έχω ξανακούσει”. Η πιο νέα γενιά, που δεν έχει τα ακούσματα και δεν χρησιμοποιούν τη λευκαδίτικη διάλεκτο, δε γνωρίζουν καν τις περισσότερες λέξεις κι ούτε καν που τις έχουν ακούσει, οπότε αναρωτήθηκα αν υπάρχει λεξικό.  Έψαξα στην αρμόδιο βιβλιοθήκη και βρήκα ότι υπάρχει το λεξικό του Κοντομίχη και το λεξικό του Λάζαρη. Έτσι σκέφτηκα να το φτιάξω σε ψηφιακή έκδοση για να το χρησιμοποιούν και οι νέοι”.

Στην συνέχεια  ακούστηκαν ηχογραφημένα διάφορα Λευκαδίτικα σε διαλόγους της Χαράς Βλάχου και του Τάσου Αραβανή, κάτι που προκάλεσε ευφορία στους (αρκετούς) ακροατές-θεατές της παρουσίασης’

Θεωρούμε πως το συγκεκριμένο διαδικτυακό λεξικό αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους τους Λευκαδίτες, ιδιαίτερα τους νεότερους που ούτως η άλλως απομακρύνονται από το έντυπο βιβλίο και που άλλωστε πολύ δύσκολα θα έσπευδε κάποιος να ψάξει, να βρει και να εντρυφήσει στα έντυπα λεξικά που προαναφέραμε. Αξίζουν λοιπόν πολλά συγχαρητήρια στους ακούραστους δημιουργούς του, οι οποίοι με πολύ κόπο και χωρίς καμιά απολύτως βοήθεια από πλευράς κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης κατάφεραν το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα. Και είναι απορίας άξιο ότι κανένας τοπικός άρχοντας δεν παρευρέθηκε έστω, σ΄ αυτή την παρουσίαση, ούτε απ΄ την Δημοτική Αρχή ούτε απ΄ την Περιφέρεια!!

Η μοναδική παρουσία αιρετού ήταν μια δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης, η οποία μάλιστα στο τέλος της παρουσίασης κατέθεσε την δική της σχετική εμπειρία, όταν στο Νοσοκομείο (που εργάζεται), εκλήθη από …απελπισμένο συνάδελφό της γιατρό, μη Λευκαδίτη, να  βοηθήσει -σαν Λευκαδίτισσα που είναι- στην …μετάφραση του ιστορικού μιας υπέργηρης ασθενούς, απ΄το οποίο εκείνος ο δυστυχής δεν καταλάβαινε γρυ, αφού ήταν σε άψογα Λευκαδίτικα:

Ξαχούρδσα και σκοπλιάστκα και τσάκ(ι)σα το στραγάλ(ι)μ γιατρέμ”, ήταν το ιστορικό που άφησε άναυδο και με την απορία τον γιατρό, που σε απλά ελληνικά σημαίνει: “Γλίστρησα κι έπεσα κι έσπασα τον αστράγαλό μου, γιατρέ μου”…

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *