Το Πελίτι γιόρταζε και μοίρασε ενημέρωση, σπόρους και …κέφι!

αρχική

Η ενημέρωση είναι σε εξέλιξη…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργάνωσε το η τοπική ομάδα Πελίτι της Περατιάς με την ευκαιρία των 20 χρόνων του στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου την Κυριακή (1η του Μάρτη 2015) λίγο πριν το μεσημέρι. Ήταν μια πρωτοβουλία των γνωστών εναλλακτικών καλλιεργητών του Πελίτι στην ευρύτερη περιοχή μας (της ομάδας Περατιάς )  Κώστα Τσίγκου και Χαράς Σαΐτη οι οποίοι φιλοξένησαν την ετήσια σύναξη σποροφυλάκων και υποδέχτηκαν τους προσκεκλημένοι συντονιστές από πολλές άλλες τοπικές ομάδας της Ελλάδας, κυρίως όμως της Μακεδονίας. Πολλοί ήταν και οι συμπατριώτες μας που ανταποκρίθηκαν, με αποτέλεσμα να γεμίσει η αίθουσα.

α1

Κατάμεστη η αίθουσα κι όλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον…

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σημαντική και πολύ αποκαλυπτική ενημέρωση για τους σπόρους που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές καλλιέργειες σήμερα και πως με την δημιουργία τους οι πολυεθνικές εταιρίες έχουν καταφέρει να ελέγχουν το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής και κατ΄επέκταση των διατροφικών προϊόντων. Αναλύθηκε ακόμη με πιο τρόπο η γονιδιακή επέμβαση και συχνά η γενική μετάλλαξη των σπόρων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να κάνουν απαραίτητη την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων συμφερόντων των ίδιων αυτών πολυεθνικών εταιρειών, κάνοντας έτσι κατανοητό πόση σημασία έχει ο εναλλακτικός τρόπος καλλιέργειας τον οποίο επιδίδεται το Πελίτι και κυρίως πόσο σημαντική είναι η διαφύλαξη κι η διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.

α2

Βιβλία εναλλακτικής καλλιέργειας και παραδοσιακοί σπόροι, έτοιμοι για διανομή…

α3

Η διανομή άρχισε, το ενδιαφέρον μεγάλο…

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε διάλογος κι απαντήθηκαν οι απορίες του ακροατηρίου ενώ στην συνέχεια μοιράστηκαν (δωρεάν) φακελάκια με παραδοσιακούς σπόρους κηπευτικών σε όσους ενδιαφέρονταν, ενώ παραδίπλα μπορούσε κανείς να προμηθευτεί βιβλία σχετικά με τον εναλλακτικό τρόπο καλλιέργειας.

α4

Κάπου εκεί άρχισαν τα όργανα του Πελίτι…

α5

…κι ο Μακεδονίτικος χορός “ΣΟΦΚΑ” είχε την τιμητική του…

Στην συνέχεια άρχισαν τα όργανα του Πελίτι κι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια!

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ του Ν. Γαζή:

 Ακολουθεί  το δελτίο τύπου της τοπικής ομάδας Πελίτι της Περατιάς:

ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΑΤΙΑΣ
ΠΕΛΙΤΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Μικρές ιστορίες για τους σπόρους” με αφορμή τα 20 χρόνια του Πελίτι, την Κυριακή 1η Μαρτίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας. Η ομάδα μας φιλοξένησε επίσης την ετήσια “σύναξη των σποροφυλάκων” και υποδέχθηκε τους συντονιστές από άλλες τοπικές ομάδες της Ελλάδας (Εύβοιας, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Κοζάνης, Καστοριάς, Κομοτηνής, Λάρισας) και μία από την Βουλγαρία.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο και στήριξαν την προσπάθειά μας:
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας για την φιλοξενία της εκδήλωσης.
Την Julie Neveu, τον Φώντα Γράψα και τον Ναυτικό Όμιλο για την γενναιόδωρη φιλοξενία της “σύναξης των σποροφυλάκων”.
Τον Θωμά Κρητικό και το “Χάρτινο”για την πολύπλευρη τυπογραφική/γραφιστική στήριξη της ομάδας μας.
Τον Θανάση Κατωπόδη για την πρωτοβουλία του να βιντεοσκοπήσει την εκδήλωση.
Τους εθελοντές μας για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Τους καλλιεργητές που μας εμπιστεύθηκαν και μας προσέφεραν τους σπόρους τους.
Όλους εσάς, τους επίσημους και ανεπίσημους επισκέπτες, που γεμίσατε ασφυκτικά την αίθουσα, παραχωρώντας μας το Κυριακάτικο πρωινό σας.

Μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια να υπηρετούμε ένα όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, με σεβασμό, αλληλεγγύη, ελευθερία και αυτάρκεια.

Οι συντονιστές
Χαρά Σαΐτη και Κώστας Τσίγκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *